Maminka.czTěhotenství

Proč se nebát a co čekat od umělého oplodnění?

Reklama 21.  12.  2021
Neplodnost jako jedna z civilizačních chorob výrazně ovlivňuje život dnešní společnosti. V Česku se s nezdary v oblasti početí potomka aktuálně pere každý pátý pár, celkem se v ČR narodilo už přes 100 tisíc dětí ze zkumavky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Léčba neplodnosti tak začíná být stále častější řešení těchto problémů. Jak vše probíhá, na co se připravit a proč se nevyplatí návštěvu lékaře odkládat prozradí přední český odborník na léčbu neplodnosti MUDr. Jan Lacheta, primář Centra asistované reprodukce Iscare.

Jak moc je proces umělého oplodnění finančně náročný a kolik přispěje zdravotní pojišťovna?

Pojišťovna hradí celkem čtyři cykly IVF, pokud si žena nechá v prvních dvou cyklech zavést jedno čerstvé embryo. Nezapočítávají se do toho transfery zmrazených embryí. V opačném případě má nárok na tři pokusy. Kromě toho pak páry platí ještě za léky a laboratorní metody, zhruba je to okolo 20 ž 25 tisíc korun.

Jaká je úspěšnost umělého oplodnění?

Při transferu embrya, kdy jsou použita vlastní vajíčka (oocyty) ženy, máme u pacientek do 38 let úspěšnost téměř 50 procent. Při využití darovaných vajíček pak dokonce téměř 65 procent. Celý proces probíhá v rámci jednoho menstruačního cyklu, většinou druhý den menstruace začíná stimulace vaječníků, odběr vajíček je obvykle mezi 10. až 14. dnem cyklu a o pět dnů později transfer embrya. V době očekávané menstruace už může být žena těhotná.

Jak vysoká je pravděpodobnost, že se z umělého oplodnění narodí dvojčata?

Tradiční spojení mezi umělým oplodněním a dvojčaty má kořeny v historii, kdy se zavádělo více embryí (2, 3, 4 i více). V dnešní době preferujeme transfer pouze jednoho embrya. Vícečetné těhotenství je mnohem rizikovější než jednočetné, proto se mu snažíme vyhnout. Po transferu jednoho embrya je vícečetné těhotenství raritní, je to pod 0,5 %, embryo by se muselo rozdělit a vzniknout jednovaječná dvojčata.

Když byste měl srovnat úroveň českých a zahraničních klinik zaměřujících se na IVF, jak jsme na tom v porovnání se světem?

Kvalita české reprodukční medicíny je na velmi vysoké úrovni. Důkazem je množství pacientek ze západní Evropy a Severní Ameriky, které naše centra navštěvují. První dítě na světě po umělém oplodnění se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii, Československo bylo první z celého východního bloku, první dítě „ze zkumavky“ se narodilo v roce 1982 v Brně. Myslím, že tradice kvalitní asistované reprodukce přetrvává až do dnešní doby.

Víte, co znamená social freezing?

Moderní reprodukční medicína nabízí stále více nových možností. Předejít potenciálním možným rizikům, která negativně ovlivňují plodnost, jako je například závažné onemocnění nebo úraz, pomůže takzvaný social freezing. Preventivní zmražení spermií a vajíček, je ideální ve věku kolem dvaceti let. Uskladnění pohlavních buněk vyjde asi na tři a půl tisíce korun na tři roky, za každý další rok se pak tisíc korun připlácí.

Témata: Těhotenství, Prezentace klienta, Reklama