Maminka.czČasopis Maminka

Proč se některé děti rodí ochlupené a jiné ne?

Zuzana Labudová 7.  4.  2014
Proč se některé děti rodí ochlupené a jiné ne?
Plodová voda může obsahovat soli a další látky, před kterými musí být dítě v děloze chráněno. K tomu slouží mázek a velice jemné ochlupení. Před porodem toto ochlupení většinou zmizí, někdy se však dítě narodí s ním. Jak o něj pečovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Donošený novorozenec, jenž se narodil v termínu porodu a který obvykle měří okolo půl metru a váží asi tři a půl kila, má růžovou pokožku pokrytou mázkem – mastnou hmotou, která kůži děťátka chrání před některými agresivnějšími látkami v plodové vodě. Plodové chmýří, tzv. lanugo, mívá donošené dítě jen ve zbytcích.

Naopak děti narozené před termínem porodu mají tenkou, výrazně červenou kůži, kterou lanugo pokrývá ve větší míře. Zato mázek se na jejich kůži prakticky nevyskytuje, protože se ještě nestačil v dostatečné míře vytvořit, nebo je jeho vrstva velmi tenká. Množství mázku a pokrytí těla lanugem je tak jedním ze znaků, podle nichž lze určit stupeň (ne)zralosti plodu.

Ochranné mazání

Hlavním úkolem mázku je ochrana kůže plodu před přílišným rozmočením. Později chrání nenarozené dítě také před vysoušením pokožky, pomáhá v teplotní regulaci a antimikrobiální ochraně. Usnadňuje také průchod tělíčka novorozence porodními cestami. Mázek je vlastně směs odloučených epiteliálních buněk, mazu a lanuga, která se vytváří v nitroděložním prostředí a je bělavá, mastná a kluzká.

Nejvíce mázku mívají donošené děti na hlavičce a v místech s větší tukovou vrstvou a nahromaděním kůže, jako jsou podpažní jamky a třísla. Pokud by mázek zapáchal, mohlo by jít o známku bakteriální nitroděložní infekce. Žlutohnědá barva mázku je pak příznakem přenášení. Po porodu sestra při prvním ošetření právě narozeného miminka mázek setře, protože by kůži zbytečně dráždil a mohl způsobit zánět.

Jemné ochmýření

Lanugo je vlastně prvním typem ochlupení, které se vyskytuje zejména na trupu, končetinách i hlavičce. Tyto první „vlásky“ jsou velice jemné, zcela bez pigmentu a bez vlasové dřeně. Obvykle lanugo začne vypadávat samo ještě v děloze okolo 36. týdne těhotenství, takže donošený novorozenec si na svět přináší jen jeho drobné zbytky. U předčasně narozených dětí může pokrývat trup, končetiny i hlavičku. Pokud se dítě v děloze udrží až do termínu porodu, ještě před narozením dojde k výměně lanuga za tzv. velusový vlas. Ten je také jemný a bez dřeně, obsahuje jen málo pigmentu a nebývá delší než dva centimetry. Teprve u dvouletých až tříletých dětí se objeví tzv. intermediální vlas, což je přechodné stadium mezi dětským a dospělým vlasem. Až dospělé vlasy jsou silné, více pigmentované a obsahují dřeň. Prvními dospělými vlasy jsou řasy a obočí.

Jak pečovat o kůži a vlásky

Pokožka novorozenců je mnohem tenčí a citlivější než kůže starších dětí a dospělých, obsahuje také větší množství vody a je více propustná. V současné době se již ustupuje od každodenního koupání novorozenců. Pokožku miminka není třeba mýt mýdlem, postačí čistá voda. Šampon rovněž není potřebný.

Promazávání celého těla je nutné pouze v prvních dnech po porodu, kdy se kůže většinou olupuje. Později je vhodné mazat jen ta místa, která jsou viditelně suchá.

Témata: Děti, Časopis Maminka, ochrana kůže, Hlavní úkol, První ošetření, Donošené dítě, Čistá voda, První typ, Mázek