Maminka.czK tabuli půjde české školství

Proč se ve školách pořád učí ptákoviny? ptá se šéfredaktorka Maminky

Alice Rossi 30.  1.  2021
Dost! Už dost nesmyslů ve školách. Časopis Maminka k tomu chce přispět svým celoročním projektem K tabuli půjde... české školství! Přečtěte si editorial šéfredaktorky Alice Rossi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Z čeho se skládá žížala? Proč se proboha učíte takový ptákoviny? Proč vás v tý škole neučí něco pořádnýho,“ rozčiloval se kdysi můj otec, když jsem přinesla čtyřku z přírodopisu.

„Ale víš ty co, stejně je jedno, jaký máš známky, důležitý je, jak se v životě prosadíš.
Známky ti úspěch nezaručí,“
uklidňoval mě (dnešní optikou by se dalo říct, že až vizionářsky).

Pojďte s námi změnit školství! Co vás nejvíc štve a co jako rodiče můžete dělat?

Protože, co si budeme nalhávat, v českém školství se toho od našich školních let mnoho nezměnilo. Po sametové revoluci v tomhle oboru žádná velká revoluce neproběhla. Když pominu, že se přestalo říkat „soužko“ a nahradilo se to „pančelkou“.

A tak pozor, pozor! Na vědomí se dává, že tu revoluci zahajujeme my, časopis Maminka! Nikoli na barikádách, ale ve školních lavicích.

Otevíráme téma, které nás v redakci pálí už delší dobu (mě hlavně loňský rok, kdy jsem se poměrně intenzivně rozhodovala, kam dát svou dceru do první třídy) a které ukázalo svou důležitost právě v téhle době. V téhle divné době, kdy děti místo v lavicích sedí před počítačem při distanční výuce a my jako rodiče máme možnost nahlédnout po pokličku toho, jak české školství vlastně funguje.
A možná jste dospěli ke stejnému rozhořčení jako kdysi můj otec – že se učí ptákoviny!

A tak se v rámci našeho celoročního projektu chceme podívat nejen na učební osnovy a samotné pedagogy, ale i na celý systém.

Proč se učí strachem? 

Budeme se za vás ptát, proč nenastávají důležité změny a proč má stále větší váhu jednička s hvězdičkou než zažehnutí opravdové lásky k vědění. Proč děti nechodí do školy s láskou? Proč se učí strachem? Proč učitelé nedostávají víc motivace? A poslední (a asi ta nejdůležitější) otázka: Proč je revoluce a změna ve školství stále odsouvané a opomíjené téma, když je pro naši společnost jedním z nejdůležitějších? A ruku na srdce, není to opomíjené téma i pro vás samotné?

Nemávnete často nad problémy ve školství rukou s tím, že „my jsme školu, biflování i známky přežili, tak proč by to nezvládly i naše děti“? A já se vás na oplátku ptám: Nestojí naše děti za to, aby to všechno bylo lepší? Aby se konečně školství od Marie Terezie přesunulo ke světlým zítřkům?

Sorry za ten budovatelský příměr, ale když se dělá revoluce, ohání se velkými slovy. Takže, kdo půjde tentokrát k tabuli? České školství! To jsem zvědavá, co nám při těch mnoha testech, které pro něj chystáme, předvede. A co na to Plaga? A Jan Tleskač?

K TABULI PŮJDE ČESKÉ ŠKOLSTVÍ

Klepněte pro větší obrázek

Na titulce nové Maminky, která se právě objevila na stáncích, jsou dvě matky školáků. Není to náhoda, protože jsme právě vyhlásili celoroční projekt K tabuli půjde české školství. Podle nás totiž je nejvyšší čas začít ho měnit. Čím začneme?

Už v tomto čísle proto mimo jiné najdete rozhovory s odborníky, kteří podle nás mají k českému školství co říci, nebo třeba články, z nichž se dozvíte, kolika různými způsoby se dá ve školách učit. A co všechno můžete jako rodiče chtít.  Jdete do téhle revoluce s námi? 

Aktuální číslo časopisu Maminka můžete mít za pár dní doma, stačí si ho objednat na našem iKiosku ZDE. Platí se kartou, poštovné je zdarma. 

TO NEJÍM! 40 originálních výmluv dětí, které odmítly naservírované jídlo
Nezapomenutelné prázdniny. Těchto 100 věcí by mělo zažít každé dítě, než půjde do školy
Témata: Vysvědčení, Školství, Domácí škola, Školák, K tabuli půjde české školství, pořad, Střední škola, Škola on line, Jednička, Škola, Maminka, Šéf, Revoluce, České školství, Sametová revoluce, Šéfredaktorka, Přírodopis, Plaga, Tabule, Láska, Marie Terezie, Alice Ross, OUT