Maminka.czChování a vztahy

Proč se vlastně kluci perou? Může za to chemie!

Martina Machová 6.  6.  2018
Co pudí kluky k tomu, že se tak rádi perou, svádí bitvy a soupeří? Ne snad že by se holčičky občas nepopraly, ale i tak si troufáme říct, že si holčičí pošťuchování a popichování s chlapeckými souboji nezadá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pradávný lovec a bojovník stále dřímá v každém malém klučinovi, a právě cosi z této dravosti dělá později z chlapce (přitažlivého) muže. Pocit, že máte po boku „Chlapa“, který by vás v případě nouze ubránil a který se i za cenu osobního nepohodlí jednoduše postará, je zkrátka příjemný – ať už je reálná potřeba takových služeb jakákoliv.

Touha poměřovat si síly, soupeřit a vyhrávat je pro kluky naprosto přirozená a vychází nejen z jejich podstaty, ale i z „chemie“, kterou jejich tělo produkuje. Jistá chemická látka by se dokonce dala nazvat jakýmsi neviditelným náčelníkem a vůdcem, který klukům velí a mnohdy je doslova ovládá!

Pořád se rvou jako koně. Už si se syny nevíme rady, svěřila se zoufalá máma

Neviditelný „náčelník“ malých bojovníků

Oním autoritativním náčelníkem není nikdo jiný než hormon testosteron! „Testosteron není pouze růstový hormon – ovlivňuje také náladu a energii. Není pochyb, že je příčinou temperamentního a nespoutaného chování,“ vysvětluje v jedné ze svých knih klinický psycholog a terapeut, Steve Biddulph.

Je zajímavé, že v chlapeckém těle dochází během růstu k několika významným vzestupům hladiny testosteronu. První vlna bouří v těle novorozených chlapečků, důkazem jsou kupříkladu občasné erekce. Druhá vlna přichází okolo čtvrtého roku, v této době se z mnohých chlapců stávají nezkrotní raubíři. Rádi si poměřují síly, závodí, milují dobrodružství, hrdiny a zbraně. Hladina testosteronu se v tomto období přibližně zdvojnásobí! V této době, ale pochopitelně i později bývá nesmírně důležité, vědí-li sveřepí bojovníčci, kdo je doma či ve školce „šéfem“ a jaká platí pravidla a jaké hranice.

„Není-li v nějaké situaci dostatečně jasné uspořádání, chlapci se cítí nejistí a ohrožení. A není-li zřejmé, kdo má v rukou vedení, začínají vzájemně bojovat o moc, aby stanovili hierarchii… Poskytneme-li jim uspořádání, mohou se uvolnit,“ tvrdí Steve Biddulph.

Holky a kluci dělali stejnou práci. Proč nedostali stejnou odměnu? 

Nejisté surfování aneb od puberty až k dospělosti

A je to tu! Nárůst údajně až o 800 % oproti batolecímu věku nastává v pubertě, tedy mezi 11. a 13. rokem. Testosteron nyní působí jako „růstový stimulant i opiát“ – z malého klučiny se stává vyčouhlý mladík, který neví, co s rukama a nohama a mnohdy ani co sám se sebou. Občas máte pocit, že se ono „stvoření“ pohybuje v nějakém meziprostoru. Zájem o vzájemné potyčky se pomaloučku vyměňuje za zájem o druhé pohlaví. Ani třetí hormonální tsunami mladíka naštěstí nesmete a jeho tělo si na vysokou hladinu testosteronu postupně zvykne.

Dítěti do ruky radši bublifuk než mobil

Co bychom měli vědět…

„Chlapci se chovají drsně, aby zakryli svůj strach. Je-li však někdo jasným vůdcem skupiny, pak se uvolní. Ale vůdce nesmí být nevyzpytatelný nebo mstivý. Pokud je to surovec, hladina stresu se u chlapců zvýší a opět začínají vládnout zákony džungle. Je-li učitel, skautský vedoucí nebo rodič přívětivý a spravedlivý (ale zároveň přísný), pak chlapci upustí od mužského boje o moc a pokračují v učení,“ vysvětluje psycholog Biddulph.

Sourozenecká rivalita může být i prospěšná. Musíte jen vědět, jak ji zvládnout
Rok, dva, nebo pět? Existuje ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?
Kluci versus holky: Opravdu jsou rozdílní už od narození? Víme, jak to je!

 

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, surfování, Zbraně, Rivalita, Stvoření, Vůdce, Druhá vlna, Biddulp, Kluk, Stejná odměna, Erekce, Testosteron, Raubíř, Mladík, Hladina testosteronu, Tsunami, Novorozený chlapec, Klinický psycholog, Chemie, První vlna, Vlast, Batolecímu věk