Maminka.czKojenec

Proč se ženy stále stydí mluvit o masturbaci?

Dagmar Ferahli Süsser 8.  4.  2012
Dlouhodobě se ví, že je masturbace zdravá a všechny mýty o její škodlivosti byly již dávno vyvráceny. Masturbace = onanie „vzrušovat sám sebe, dráždit se na přirození“. Původ slova není docela jasný: „manus“ = ruka + „turbare“ = vzrušit, „stuprare“= zhanobit či znásilnit. O masturbaci se můžete dozvědět mnoho informací z různých zdrojů. Často se o ní vedou různé povídačky a mýty, které se nezakládají na pravdě. Zkreslený pohled na ně mají různá náboženství, která ji považují za hřích. Ovšem sexuologové vědí svoje: „Masturbace je zdravá“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masturbace (onanie, autoerotika) je sexuální aktivita, při které se žena sama sexuálně dráždí a uspokojí. Pro vzrušení během onanie se mohou používat různé erotické pomůcky, ale mnohým stačí jen dráždění rukou a sexuální fantazie. V dřívějších dobách byla masturbace odmítána a brána za špatnou.

Dnes už tomu tak není. Onanie je považovaná za přirozenou sexuální aktivitu, která je dokonce prospěšná. Ženy se zaměřují na poštěváček, pochvu a popřípadě i na prsa. Někteří lidé mají zakódované to, že onanii provádí pouze jedinci, kteří nejsou ve vztahu a nemají sex. Není to pravda. Onanují i jedinci mající stálého sexuálního partnera.

Proč se ženy stydí mluvit o masturbaci?

Již léta je zažito, že masturbace je něco špatného a dělají ho většinou jen ženy bez partnerů. Proto se ženy stydí o tom mluvit před svými kamarádkami či partnery. Mají pocit, že dělají něco pohoršujícího a hlavně, když mají doma stálého partnera či manžela. Stydí se mluvit o masturbaci, aby si okolí nemyslelo, že je jich muž neumí uspokojit. Pozor ženy, není tomu, tak!! Masturbace je zcela normální, dělá jí většina lidí buď sami, nebo s partnerem vzájemně. V konečném důsledku tak masturbace pomáhá oběma partnerům. Masturbující si udělají dobře a svou lepší náladu později přenese i na druhého partnera. A to je přece skvělé!

Masturbace je pro ženy zdravá

Ženy se po ní cítí vyrovnané. Ze statistických údajů vyplývá, že masturbace snižuje riziko rakoviny děložního čípku. Ženy, které rády masturbují, totiž nemají potřebu střídat sexuální partnery, od nichž by se eventuálně mohl nakazit HPV virem, který rakovinu čípku způsobuje.

Má ale také léčivé účinky ve smyslu úlevy od nepříjemných symptomů například při menstruaci. Ženy, které v době menstruace masturbují, prý pociťují méně napětí a bolesti.
Naše rada – nestyďte, neděláte nic špatného!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Mast, Sexuální fantazie, Sexuální aktivita, Zen, HPV, Nepříjemný symptom