Proč stále pláče?

V minulém díle našeho miniseriálu jsme se věnovali otázce, zda a jak dlouho miminko zavinovat, jaká zavinovačka je pro konkrétní děťátko vhodná a jak postupovat při jejím výběru. Pokud jste první díl nečetli, naleznete jej zde.
Proč stále pláče?

V dnešním příspěvku si povíme něco o možných příčinách neklidu a plačtivosti miminek a možnostech, jak těmto nepříjemnostem předcházet.

Pokud máte doma malé miminko, jistě znáte dny, kdy je drobeček neklidný, více křičí, často není k utišení a vy nevíte, co dělat. Je však mnoho rodičů, pro které tyto dny nejsou ojedinělými, ale jedná se o běžnou denní situaci. Pro tyto rodiče se potom každodenní péče o takovéto neutišitelné miminko stává často frustrující, maminky jsou unavené, nevyspané, nervózní, což jistě nepřispívá k příznivému klimatu v rodině.

Nejdříve je nutné zmínit, že pro miminka je křik přirozeným způsobem projevu, jak vyjádřit své aktuální pocity. Určitě své děťátko nerozmazlujete, pokud na pláč reagujete. To, že novorozenec posílá svým křikem rodičům „vzkaz“, pochopí až mnohem později.
 
V rámci tohoto článku je možné popsat jen ty nejvíce časté příčiny pláče. Z praxe je známo, že ve velké většině případů bývá nevysvětlitelný křik miminka chápán jako tzv. tříměsíční kolika a to bez důkladnějšího prozkoumání skutečných příčin. Na základě zkušeností bývá správné zavinování miminek (tak, jak jsme si popsali v minulém článku) velmi často úspěšným řešením zklidnění plačtivého miminka. Avšak před tím, než zavinování vyzkoušíte, zamyslete se, zda příčina pláče nemůže být některá z následujících.

Nemá miminko hlad?
 
Není v místnosti příliš zima?
Rodiče mají velmi často strach z přehřátí miminka. Oprávněně, jedná se o jednu z možných příčin syndromu náhlého úmrtí. Na straně druhé ani studené ručičky a nožičky nejsou miminku příjemné a proto nezapomínejte novorozence vybavit i v místnosti lehkou čepičkou a ponožkami. Ubezpečte se také, že noční pokrývka, nebo zavinovačka je dostatečně teplá a je vyrobena z prodyšného a přírodního materiálu, který dobře vede teplo a zároveň větrá. Rodiče často zkoušejí „teplotu miminka“ v zátylku. Teplota zde může velmi dobře indikovat možné přehřátí miminka, ale ne pocit chladu. Proto porodní asistentky doporučují vyzkoušet teplotu také na lýtku, které, pokud je chladné, signalizuje pocit chladu dítěte.

Nepotřebuje si miminko odříhnout?
Často si miminko po kojení odříhne jednou a rodiče jej položí na zádíčka do postýlky. Pokud je miminko i nadále neklidné, vyzkoušejte, zda jej vzduchové bublinky netrápí i dále.

Nemá miminko mokrou plenu?

Klepněte pro větší obrázek

Problém nastává, pokud ani jedna z výše uvedených příčin není důvodem pláče a ani pevné zavinutí situaci nezlepší. V odborné literatuře se uvádí, že ve zhruba 5 – 10% je příčina neustálého pláče miminka závažnější a je třeba navštívit lékaře. Příčiny takového nevysvětlitelného pláče bývají následující:

Netrpí vaše miminko alergií nebo nesnášenlivostí některé z potravin?
I v případě, že je miminko pouze kojené, může se tato nesnášenlivost na některou z potravin projevit. Alergeny mohou být na miminko přenášeny přes mateřské mléko. Nejčastěji to bývá alergie na kravské nebo sójové mléko. Proto bývá maminkám doporučováno na pár dnů výrobky z těchto surovin ze svého jídelníčku vyřadit a pozorovat, zda dojde k nápravě. Také v případě, že rodiče nebo příbuzní (také z tatínkovy strany) trpí alergií na některou z potravin, doporučuje se tuto potravinu z jídelníčku kojící maminky vyčlenit.
 
Alergie na kravské mléko
Tato alergie může samozřejmě postihnout také miminka, která kojená nejsou. V tomto případě jistě nestačí používat pouze mléka s označením HA, ale je nutno nechat si doporučit náhradní mléko na zcela jiné bázi. Můžete vyzkoušet také sójové mléko, ale miminka trpící alergií na mléko kravské bývají často postižena také alergií na sóju.

Netrpí miminko tzv. KISS Syndromem?
Prokonzultujte tuto možnost s lékařem a to i proto, že tento syndrom není v Čechách příliš často diagnostikován. Typickými průvodními znaky je citlivost vůči dotekům, opožděný motorický vývoj, častý pláč a dráždivost. Tímto syndromem trpí děti po těžkém porodu, miminka porozená císařským řezem, děti s porodní váhou vyšší než cca 4 kg.

Přirozeně existuje ještě celá řada dalších možných příčin pláče, v článku jsme vyjmenovali jen ty nejběžnější. V každém případě je dlouho trvající pláč a dráždivost nutno konzultovat s lékařem.

Jako prostředek „první pomoci“ opět doporučujeme vyzkoušet metodu zavinování, o které jsme psali zde. Dle zkušenosti porodních asistentek i rodičů velmi často pomáhá a ušetří rodičům mnoho bezesných nocí.
 
V dalším díle seriálu si povíme o metodě utišování dle MUDr. Karpa.

Velký sortiment zavinovaček, nočních overálků i  plen z biomateriálů naleznete na adrese: www.naturbabyshop.cz, kde vám také rádi odpoví na vaše dotazy a poradí s výběrem vhodného typu zavinovačky pro vaše děťátko. Nově tu také najdete exkluzivní zavinovačky Womby z biobavlny, oblíbené v celé Evropě.

Zdroj: Angela Wrobel - So helfen Sie unruhigen Babys und Schreibabys

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články