Maminka.czBatole

Proč to dítě nemluví? 6 hlavních příčin opožděného rozvoje řeči

Martina Machová 20.  12.  2016
Věděli jste, že se v některých rodinách se vyskytuje opožděný vývoj řeči rodově? A jaké jsou další možné příčiny opožděného rozvoje řeči?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé děti mluví v roce a půl ve větách, jiné se rozmluví klidně až ve třech letech – ať již si vývojové tabulky říkají a přikazují, co chtějí. Každý má zkrátka své tempo; jeden rychlé, jiný pomalejší. Jaké jsou nejčastější příčiny opožděného rozvoje řeči?

Selektivní mutismus, nebo jen stydlivost?

6 hlavních příčin opožděného rozvoje řeči

  • Tzv. prostý opožděný vývoj řeči lze dle odborníků v některých rodinách pozorovat rodově. Což znamená, že se opožděný vývoj řeči vyskytl například u dědečka či tatínka.
    Takový malý nemluva si obvykle dlouhou dobu, často až do tří let, vystačí pouze s několika slovy. Nicméně všemu rozumí, je bystrý, spolupracuje a chová se jako stejně staré děti.
  • Dalším důvodem proč se u některých dětí vývoj řeči opožďuje, je skutečnost, že jim nejsou poskytovány vhodné příležitosti. Což může mít dvě naprosto odlišné podoby.
    Buď se dítěti nikdo příliš nevěnuje a je většinu dne ponecháno takříkajíc samo sobě, nebo mají rodiče naopak tendence za svého mrňouska vše vyřídit, vyřešit, přetlumočit, splnit každé přání bez toho, aby se dítko muselo jakkoliv snažit vyjádřit, co potřebuje.
  • Z praxe jsou velmi dobře dokumentovány případy opožděného vývoje řeči u citově strádajících dětí, kterým chybí citová vazba na pečující rodiče. Později mluví kupříkladu děti z klasických kojeneckých ústavů a dětských domovů.
  • Opožděný vývoj řeči však může naznačovat také poruchu sluchu, takové podezření je nutné potvrdit, nebo vyvrátit co nejdříve, aby se vývoj řeči nezastavil.
  • Se zdánlivě opožděným vývojem řeči se lze v některých případech setkat u tichých, plachých a introvertních dětí, které sice mluví pěkně, ale jen s vybranými osobami, a tak se mohou nezávislému pozorovateli (učitelce ve školce, vedoucímu kroužku apod.) zdát ve vývoji řeči poněkud opožděné.
    Tyto děti potřebují citlivý přístup, nenásilnou a pozvolnou adaptaci na nové osoby i prostředí a někdy také odbornou pomoc.
  • V některých případech souvisí narušený vývoj řečových schopností s poruchami mluvidel. Mezi nejčastější patří deformace jazyka či chrupu, zkrácená uzdička pod jazykem a různé typy rozštěpů patra.
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Logopedie, Vývojová dysfázie, Citová vazba, Minulé století, Porucha řeči, Stydlivost, Rozvoj, Opožděný vývoj, Rozvoj řeči, Kojenecký ústav, Citlivý přístup, Řeč