Maminka.czPorod

Proč tolik brojíme proti nástřihu?

Adéla Vedralová 17.  9.  2011
Proč tolik brojíme proti nástřihu?
O epiziotomii, neboli nástřihu hráze při porodu se neustále dost diskutuje. Je fakt nutný nebo jde o naprosto zbytečný a nepříjemný zákrok, který se dlouho a špatně hojí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mám právě několik těhotných kamarádek, které se shodují v jednom: nastřihnout se nikdy nedáme! Mají za to, že je tento zákrok navždy zohaví v intimních partiích a jejich sexuální prožitek už nebude, co býval. Lada se mě jako zkušenější ženy minulý týden zeptala: "Bolí to? Neumím si představit, že by mě někdo tam dole rozpáral jako řezník." A Lucka jí sekundovala: "Jak pak budu asi vypadat?" Musela jsem se v duchu smát, i když jsem měla v těhotenství téměř totožné obavy.

Moje zkušenost s nástřihem hráze nakonec nebyla tak žhavá a hororová, jak jsem si barvitě představovala. Popravdě, byla to opravdu poslední věc, co jsem na porodním sále stíhala řešit. Předem jsem podepsala na sesterně papíry, tím odsouhlasila mimo jiné i to, že pokud bude třeba, nastřihnout se nechám. Lékařům jsem se s důvěrou odevzdala a věřila v jejich správná rozhodnutí. Faktem je, že nemám lékařské vzdělání a tak situaci jako laik těžko lépe vyhodnotím… Lepší být odborně nastřižená, než spontánně a ošklivě rozervaná. Trhlina může dokonce trvale poškodit konečník. Auuuuuu!

Když pak došlo na lámání chleba, ani jsem o ničem nevěděla. Měla jsem v tu chvíli plno starostí se zvládáním posledních silných kontrakcí a tlačením. Pamatuji si jen takové malé štípnutí, které hned zmizelo. Pan doktor mi o nastřižení vlastně pověděl, až když byl malý venku. Nebyl čas na klábosení!

Fakt, že mě někdo právě nastřihl, jsem absolutně neřešila do chvíle, kdy mi začalo být divné, jak dlouho mě pan doktor sešívá. Připadalo mi, jakoby pracoval dvě hodiny. Hned jsem si představila ránu jako po granátu. Lékař mě uklidňoval, že musí opatrně sešít všechny tenounké vrstvy tkáně, proto ta pečlivost. Ve skutečnosti šlo o čtyřcentimetrovou ranku.

Hojení probíhalo dobře, ale dobré tři týdny jsem si nemohla pořádně sednout, pořád jsem jen klečela. Po té už jsem o jizvě pozvolna přestávala vědět. Dnes už si na ni ani nevzpomenu a není ani na pohled patrná. Co se týče sexu, nezaznamenala jsem žádné změny! Takže dámy, můžete být v klidu!

Vaše Adéla

Témata: Porod, Sexuální prožitek, Náš, Trhlina, Štípnutí

Video