Maminka.czDěti

Proč trénovat paměť? Trénink vám zvýší sebevědomí

Reklama 16.  12.  2019
Mezi nejčastější poruchy paměti nepatří jen Alzheimerova choroba, jejíž příčiny se stále zkoumají, ale rovněž poruchy způsobené nezdravým životním stylem. Přestaňte svůj mozek zanedbávat a dopřejte mu výživu v podobě nových podnětů, kvalitní stravy a pravidelného tréninku. V našem článku najdete několik užitečných tipů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až příliš často sázíme na pomoc moderních technologií. Bohužel tím trpí naše paměť. Není nijak neobvyklé, že mladší generace má větší potíž si dlouhodobě pamatovat informace, než generace starší, která byla zvyklá paměť trénovat. Čím to, že vám vaše babička ještě teď dokáže nazpaměť odříkat básničku, kterou se naučila v první třídě, zatímco vy na svou první recitaci jen marně vzpomínáte? Pokud se kvůli tomu cítíte méněcenní, je nejvyšší čas začít s tím něco dělat a naučit se ukládat a vstřebávat informace. Přesně tak by totiž paměť měla fungovat – schraňovat podněty a vzpomínky a umožnit vám si je později vybavit. Naštěstí se nejedná o neřešitelný problém – celé je to pouze o procvičování.

Získejte rezervní mozkovou kapacitu

Když určité části mozku dlouhodobě nevyužíváte, spoje vyhasínají. Je to podobné jako u svalů – pokud je budete delší dobu ignorovat a pak se najednou rozhodnete jít si zaběhat, bude to zpočátku těžká dřina. Nějaký čas potrvá, než si opět vypracujete ztracenou kondici. Proto se ani u své paměti nenechte odradit počátečním neúspěchem. Díky tréninku si vybudujete rezervní mozkovou kapacitu, která vám v budoucnu přinese užitek. A když už jsme u toho běhu – také sport vám v tom pomůže. Kombinujte jej s relaxačním cvičením a odbouráte tak každodenní stres. Dřívější poruchy paměti totiž hrozí zejména těm, co se neustále stresují.

Procvičování může mít zábavnou formu

Kognitivní trénink je relativně novým odvětvím, které se zrodilo koncem 80. let v Německu. Od té doby se jím začali zabývat odborníci také u nás. Pod pojmem „trénink“ si ale nepředstavujte žádné nudné biflování pouček, procvičit krátkodobou i dlouhodobou paměť můžete prostřednictvím her. A co je ještě lepší – můžete se mu věnovat kdykoliv.

Začněte třeba tím, že si každý večer projdete v duchu vše, co se vám za posledních několik hodin stalo. Vybavujte si své myšlenkové pochody a asociace.

Počítejte – jen tak, ať jste právě kdekoliv. Věnujte se studiu cizích jazyků nebo hře na hudební nástroj. Luštěte křížovky, hrajte deskové a další hry, sledujte soutěžní pořady a pracujte na své představivosti.

Pomůže také konzumace vhodných potravin, jako jsou ryby, ovoce, luštěniny nebo avokádo, odpočinek a trénink postřehu a soustředěnosti – vašemu mozku prospěje, když se naučíte soustředit na více věcí souběžně. A až si budete chtít zapamatovat větší množství informací, osvojte si některou z oblíbených paměťových technik – metodu asociací či paměťového paláce.

Není to nic složitého. Stačí pouhých 10 minut denně a úspěch máte jistý – trénink posílí vaši paměť i vaše sebevědomí.

Chcete se dozvědět více? Klikněte ZDE.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti