Maminka.czChci si rodit po svém

Proč už bych nikdy nerodila na zádech? Je to jako tlačit „do kopce“

Michaela Láchová 25.  7.  2020
Gravitace. Díky ní chodíme po Zemi a ta se zase díky ní točí kolem Slunce. Tak proč v souladu s ní taky nerodíme? Že nevíme, jak ji naplno využít? Ale víme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdybych tenkrát, když jsem rodila, věděla, jak moc mi můžou pomoct při porodu fyzikální zákony, možná bych ve škole na hodinách fyziky dávala větší pozor. A možná by mi to pak docvaklo. Jenže moje víra v lékaře a to, že dělají všechno pro moje dobro i mého dítěte, samozřejmě zastínila mou intuici, která, kdyby se mohla pořádně ozvat, zakřičela by: „To chceš jako rodit do kopce? A to ti přijde normální?“ Ano. Rodila jsem, jako velká spousta jiných maminek, v poloze na zádech, do které mě upoutali už během první doby porodní, napojená na monitor a v podstatě bez možnosti pohybu.

Můj první porod byl dlouhý a zhruba na osmi centimetrech jsem se přestala otevírat. Následovaly infuze oxytocinu, později nástřih hráze. Jsem nesmírně šťastná za dvě zdravé děti! Myslím si ale, že jejich příchod na svět mohl být rychlejší a snazší, kdybych jednoduše nerodila proti fyzikálním zákonům.

V jaké poloze budete rodit? Porody na zádech jsou prý delší až o 20 minut

Proč si ta pozemská pouta dělat ještě těžší?

Poloha vleže nabízí zdravotníkům lepší přístup, a tím pádem i přehled. Ale tím její výčet výhod, tedy vlastně tato jediná, v podstatě končí. Je totiž zcela v rozporu s působením gravitace. „Ženy při této pozici ztrácejí kontrolu nad svým tělem a dítě ztrácí orientaci a svou aktivní sílu. V té poslední fázi navíc nemůže miminko provést závěrečnou rotaci, proto jej zdravotník musí aktivním tahem vést,“ vysvětluje porodní asistentka Anna Kohutová s tím, že žena, která leží na zádech, musí vynaložit velkou sílu, aby své dítě aktivně vytlačila, tlačí takzvaně „do kopce“, což je pro ni velmi namáhavé a nepřirozené.

„Sval, který pracuje proti gravitaci, se rychle unaví a jsme pak svědky nepostupujících porodů,“ dodává. A jak se tedy rodí v souladu s gravitačním zákonem? Poloh, které máme na výběr, je víc a je na vás samotné, kterou si vyberete, respektive ke které se v průběhu porodu sama dopracujete. „Žena, která rodí v souladu s gravitačním zákonem, ať už ve dřepu, vestoje, vkleče nebo na boku, prostě v poloze, ke které spontánně dospěje, má větší šanci porodit dítě bez většího úsilí a poranění,“ doplňuje porodní asistentka. Pokud není děloha pod vlivem umělého oxytocinu nebo jiných farmak, dokáže neustále spolupracovat s miminkem.

Porodní pozice: Nikdo vám nemůže zakázat rodit vstoje nebo v dřepu

Jak říká Anna Kohutová, je velice „moudrá“. A dokazují to i čísla. Jedno takové, pro mě doslova neuvěřitelné, mi tato úžasná porodní asistentka sdělila jako odpověď na otázku, o kolik prostoru více v pánvi má miminko v případě, že maminka rodí v pozici vkleče na čtyřech s nohama u sebe, ale s patami od sebe. Je to třicet procent! Až třicet procent více místa se pro jeho průchod v této pozici vytvoří.

Proč rodit ve vzpřímené pozici?

  • Hlavička novorozence může lépe vstoupit do pánve za předpokladu, že naléhá na hrdlo a pánev je v pohybu, tedy ve vzpřímené pozici.
  • V této pozici také dochází k lepšímu okysličování placenty, tedy i dítěte. Nehrozí tak syndrom dolní duté žíly, který může způsobit u děťátka hypoxii, tedy nedostatek kyslíku.
  • Ve vzpřímené pozici je také menší tlak na krční obratle dítěte, protože dítě vykonává všechny své pohyby přirozeně, je aktivní, čímž opět předejdeme nejrůznějším úrazům.
  • Rovněž je také menší riziko natržení hráze, protože tkáň hráze se postupně rozvolňuje. Vleže se tak zvyšuje riziko nástřihu a řízeného tlačení zdravotníkem.
  • „Je dokázáno, že žena, která se ve vypuzovací fázi nesnaží o vytlačení svého děťátka, tedy aktivně netlačí, pouze své dítě vydechuje, má pak menší riziko perineálního poškození, tedy poškození hráze,“ říká Anna Kohutová.
  • Vzpřímená pozice je také ideální pro spontánní porod placenty.
  • Pozice v souladu s s gravitací je naprosto instinktivní a přirozená, je méně bolestivá a samotný proces porodu se díky ní urychlí.

V hlavní roli pánev

Dalším logickým důkazem, že mnoho dnešních vymožeností, které se během porodu často rutinně používají (i když dnes už ne tak často, jako když jsem poprvé před sedmi lety rodila já), je samotná pánev ženy. Ta je ohraničená několika klouby, jež jsou spojené vazy, a ty se během těhotenství postupně rozvolňují. Lebka miminka je pak spojená lebečními švy, které se při průchodu hlavičky pánví přes sebe začnou překrývat.

„Samotná pánev je tvořena několika rovinami. Poslední rovina, říkáme jí východ, se rozkládá mezi kostrčí, mezi hrboly kosti sedací a dolním okrajem stydké kosti. Když se tedy žena u porodu předkloní dopředu, křížová kost se nadzvedne a kostrč se odkloní dozadu. Pokud při vstupu do porodních cest uhne kostrč děťátku dozadu pomocí kloubu, kterým je spojena s kostí křížovou, vytvoří se až o třicet procent více místa. V opačném případě, když žena leží nebo sedí na kostrči, se ten prostor o těch třicet procent zmenší. Kostrč neuhne hlavičce dozadu a je pak nutný zásah, aktivní přístup zdravotníka, který porod přebírá,“ vysvětluje detailně porodní asistentka.

Rodíte? Hýbejte se! Proč pořád rodíme vleže a nevyužíváme gravitace?

Dobrou zprávou je, že od dob, kdy jsem rodila prvního syna, se opravdu mnohé změnilo. Maminky jsou v čím dál větší míře konečně brány jako aktivní účastnice porodu, se kterými je třeba o všem, co se kolem nich děje, i o jejich pocitech mluvit a respektovat jejich přání, pokud to po zdravotní stránce je možné, což díkybohu většinou je. Pokud budeme respektovat přírodní zákonitosti dané po staletí, navrátí se ženám síla a radost z porodu.

Tak vám všem, které se na porod chystáte, přeju krásný porod. A sobě samotné také, jestli se mi podaří ho znovu zažít. Jedno ale vím jistě, pokud budu ještě někdy rodit a vše bude tak, jak má být, na zádech už ležet nechci.

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální červencové číslo můžete koupit přes ikiosek.cz/maminka, tam si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Proč rodíme vleže? Může za to i král Ludvík XIV., chtěl mít lepší výhled
Témata: Porod, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Porodní asistentka, Chci si rodit po svém, fyzika, Kopec, Gravitace, Kostrč, Kohutová, Vymoženost, Nik, Ludvík, Nero, Pánev, Slunce, Anna Kohutová, Maminka