Maminka.czZdraví

Proč vlastně mají novorozenci žloutenku?

Martina Machová 20.  9.  2013
Ihned po narození nic nasvědčovalo tomu, že dítě druhý den po porodu bude žluté jako zralý olomoucký tvarůžek. Proč vlastně někteří novorozenci zežloutnou? A má to nějaký dopad na jejich zdraví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příčina vzniku novorozenecké žloutenky – odborně ikterus neonatorum – je prostá, a dalo by se říci, že i fyziologická; děťátko, které ještě nepřišlo na svět, má totiž v krvi mnohem více červených krvinek než novorozenec.

Proč? V krvi plodu je nižší tlak kyslíku a plod proto potřebuje více červených krvinek, které kyslík přenášejí. Po prvním nádechu se však situace mění! Kyslíku je najednou dostatek a červených krvinek je znenadání moc.

Nepotřebné krvinky se rozpadají a v nich obsažené krevní barvivo zvané hemoglobin, se přeměňuje na odpadní látky. Játra, která se starají o vyloučení odpadních látek z těla, dělají, co mohou, jenže tak velký objem je obvykle nad jejich možnosti. „Odpad“ po této spoušti se posléze ukládá ve tkáních – v pokožce, sliznicích a dokonce také v očním bělmu. Látka, která za žlutavý nádech odpovídá, se jmenuje bilirubin.

Novorozenec: všechno, co potřebujete vědět

Opravdu není nebezpečná?

Ikterus se vyskytuje u 45–65 % novorozenců, a to druhý až třetí den po porodu. Netrénovanému oku se dokonce může zdát žlutě „kolorovaný“ novorozenec pěkně a zdravě opálený. Mnohé maminky pečlivě sledovaných „žluťásků“ si také pochvalují, jak jsou jejich děti hodné a spavé, i za to však obvykle může novorozenecká žloutenka!

V porodnici se v takovém případě dozvíte, že máte rozbalené dítko během dne vždy na pár minut vystavit slunečním paprskům, a pokud z něj žloutenka udělala opravdu celodenního spáče, možná jej bude nutné jemně budit ke kojení.

Většina dětí jinou terapii nepotřebuje, žloutenka do dvou týdnů zmizí úplně a dítko je považováno za zdravé. Jsou-li však pravidelně sledované hodnoty vyšší, bude vaše děťátko trávit první dny života na fototerapii, kde se bude „opalovat“ pod tzv. modrým světlem, které urychluje vyloučení bilirubinu z těla. Vyšší hodnoty vás proto mohou zdržet v porodnici o pár dní déle.

Čím vás překvapí novorozenec

Když je žlutá neodbytná

U malého procenta dětí je průběh žloutenky delší, ale i zde se vše obvykle obejde bez následků. Pečlivě sledovaná jsou v tomto ohledu zvláště dítka s nízkou porodní hmotností a děti, které měly bezprostředně před porodem či během něho nedostatek kyslíku. Dále novorozenci s infekcí a miminka mající rozdílnou krevní skupinu či podskupinu (tzv. Rh-faktor) než jejich maminka.

Vše se samozřejmě v porodnici zaznamenává do lékařské zprávy, a tak má bude mít váš pediatr vše pod kontrolou a v případě jakékoliv pochybnosti odešle miminko na další odborné vyšetření. V naprosto ojedinělých případech, kdy jsou v porodnici hladiny bilirubinu kritické, dostane miminko transfůzi, která pomůže zabránit trvalým následkům.

Jak se starat o pupík novorozence?
Co napoví hmotnost po porodu a pár dní po něm?
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Odborné vyšetření, Velký objem, Krevní barvivo, Novorozenecká žloutenka, Máj, Zlo, První nádech, Vlast, Zdraví na Heureka.cz