Maminka.czTěhotenství

Prochoďte se těhotenstvím. Snižuje to riziko cukrovky, zabraňuje zácpě a zkrátí porod o hodinu

Barbora Vajsejtlová 27.  7.  2021
Je to „jen" chůze, ale v těhotenství působí až zázračně. Potvrzují to výzkumy z celého světa. Takže obujte tenisky a vyrazte i s bříškem na procházku. Odměnou vám nebude jen čistá hlava a dobrý pocit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství je pro chůzi ideální


Odjakživa, co si pamatuji, jsem upřímně nenáviděla chůzi. Jít na procházku pro mě bylo synonymem nejhůř stráveného času. Navléct si na sebe neforemné tepláky, obout boty s podrážkou, která v sobě má snad zabudovaný magnet na bahno, a vyrazit courat někde po lese jsem odmítala z principu coby veskrze důchodcovskou aktivitu. 
Ještě když jsem otěhotněla, provozovala jsem běh tak dlouho, dokud mi moje obří břicho a s ním související přetížená kolena nedaly jasně najevo, že takhle by to tedy nešlo. Se skřípěním zubů a mnoha ironickými poznámkami jsem začala chodit. V rámci objektivity je potřeba přiznat, že z mé strany rozhodně nešlo o spontánní akci, ale o pouhou snahu, abych si udržela alespoň trochu lidské rozměry. 
Na chůzi, procházky, túry i nordic walking v těhotenství (a vlastně i kdykoli jindy) jsem v krátké době razantně změnila názor – a vy byste měla také. Zjišťovali jsme, proč to stojí za to. 

VIDEO: Jakou pomoc ocení žena v těhotenství?


Menší riziko cukrovky i císařského řezu

Chůze je nejpřirozenějším pohybem, který můžete svému tělu dopřát. Je šetrná ke kloubům, neexistují pro ni prakticky žádná omezení, a navíc vás nic nestojí, ani pro ni nepotřebujete žádné speciální vybavení. Celosvětově se odborníci shodují na tom, že by těhotné ženy (ale i ženy po porodu, který proběhl bez komplikací) měly týdně strávit minimálně sto padesát minut chůzí v mírném tempu. 
Pokud se aktuálně potýkáte s těhotenskou nevolností nebo setrvalou únavou, která je typická zejména pro začátek těhotenství, možná si nedokážete představit, že byste se měla přinutit k nějakému pravidelnému pohybu. Nicméně pokud svou počáteční nechuť překonáte a dokážete se zvednout z gauče, a dokonce udělat z chůze svůj pravidelný návyk, pozitiva velmi rychle převáží. Podle odborné společnosti American College of Obstetricians and Gynecologists má chůze účinky srovnatelné s cvičením v mírné intenzitě. To znamená, že snižuje pravděpodobnost, že se u vás rozvine těhotenská cukrovka nebo preeklampsie. Prospívá kardiovaskulárnímu zdraví. 
Ženy, které v těhotenství pravidelně chodí, mají také nižší pravděpodobnost, že budou rodit císařským řezem. 
 

Procházkami proti zácpě 
 

Lékařské statistiky ukazují, že osmatřicet procent těhotných žen bojuje se zácpou. Souvisí to se zvýšenou hladinou progesteronu v těhotném těle, který zeslabuje jemné střevní svalstvo a zpomaluje pohyb střev. Navíc rostoucí děloha vytěsňuje a stlačuje střeva, takže těhotné ženy jsou k zácpě náchylnější než ostatní. Nicméně to vůbec neznamená, že vás zácpa musí nevyhnutelně postihnout nebo že neexistují jiná řešení než projímadla. Právě proti těhotenské zácpě jsou totiž vynikajícím prostředkem pravidelné procházky. Výzkum z loňského roku, jehož výsledky publikovali odborníci v magazínu Maternal and Child Nutrition, navíc tvrdí, že v případě zácpy není důležité, jestli provozujete mírnou nebo intenzivní fyzickou aktivitu. Efekt je úplně stejný a vaše střeva rozpohybuje i procházka v mírném tempu. 


Prochoďte se k porodu

Obrovskou výhodou pravidelné chůze a procházek je skutečnost, že se jim na rozdíl od většiny jiných sportů můžete věnovat po dobu celého těhotenství – tedy i ve třetím trimestru. Nehrozí při nich přehřátí ani neohrožujete své miminko otřesy či nadměrným namáháním břišních svalů. Pokud jste byla zvyklá chodit po celou dobu těhotenství ani v posledních týdnech před porodem svou aktivitu nemusíte přerušovat. 
Naopak lékaři považují chůzi za ideální „přípravku“ k porodu, protože při ní hlava děťátka tlačí na děložní krček, což stimuluje produkci oxytocinu. Oxytocin zase zodpovídá za pravidelné kontrakce. Navíc chůze podporuje „přesunutí“ dítěte do správné polohy, aby bylo připravené na průchod porodními cestami. A jen tak mimochodem, španělská studie z roku 2018 zjistila, že ženy, které byly v průběhu těhotenství fyzicky aktivní, měly v průměru o hodinu kratší porod než ty, které se téměř vůbec nehýbaly. 

NAše tipy:

BOTY

Pokud to s těhotenskými vycházkami myslíte vážně a hodláte chodit pravidelně, určitě se vám vyplatí investovat do kvalitních bot. Samozřejmostí je, že by měly nožní klenbě a vůbec celé noze poskytovat dostatečnou oporu, ale je potřeba počítat i s tím, že mnoha ženám v těhotenství otékají nohy a kotníky. Proto je dost možné, že budete muset koupit boty o číslo větší nebo zvolit jiný střih, než jste zvyklá, protože budete potřebovat boty širší. 

TEMPO


Jakmile vyrazíte, měla byste si držet přiměřené tempo. Těhotenské výkony rozhodně nejsou o soutěžení nebo překonávání sama sebe. Cíle a intenzita jsou samozřejmě individuální a budou se lišit u ženy, která byla zvyklá sportovat a chodit i před těhotenstvím, a té, která vedla spíš sedavý způsob života. Ale obecně se doporučuje, že tempo chůze by mělo být takové, při kterém jste schopná konverzovat (ale skutečně konverzovat, nikoli ze sebe jen vyrážet krátké věty) bez zadýchání se. 

PITÍ

Důležité je nepodceňovat pitný režim a po procházce se důkladně napít, abyste úbytek tekutin vyrovnala. 

KOČÁREK


Jakmile se rozpohybujete v průběhu těhotenství, je škoda zahodit to po porodu jen kvůli nevyhovujícímu kočárku. Myslete na to už při pořizování výbavičky a kupte si takový, se kterým budete moct později v chůzi či dalším sportování pokračovat. 

 

Těhotenské požitky: Kávu si zakažte, po čokoládě bude dítě pozitivně naladěné
Jak zvládnout s bříškem horké léto? Pomůže zábal, správné prádlo, hořčík a lehký jídelníček
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Kočárek, Od těhotenství k porodu, Sport, Cukr, riziko, Coura, Způsob života, Chůze, Cukrovka, Riziko cukrovky, Procházka, Výzkum, Důchod, American College, Zácpa, Boty, Hod, Sport na Heureka.cz

Video