Maminka.czKojenec

Prodám: mateřské mléko, zn.: Ihned!

Regina Rothová 17.  7.  2012
Některé maminky se už v jiném stavu bojí, že nebudou mít pro své miminko dostatek mléka, další řeší problém zcela opačný. Mohly by ho rozdávat. Odvěká otázka kam s ním, je někdy řešitelná poměrně snadno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A velmi lidsky a elegantně. Existují totiž mléčné banky (i když jen v pěti městech ČR: Praha, Česká Lípa, České Budějovice, Hradec Králové a Most), tedy místa, kde se postarají, aby se mateřské mléko, patřičně ošetřené a uskladněné, dostalo k dětem, které ho potřebují. „Naše banka vznikla v roce 1991 s jasným cílem: zajistit dostatek mateřského mléka všem novorozencům nedonošeným a nemocným, o které v naší porodnici pečujeme,“ vysvětluje vedoucí lékařka Mléčné banky Ústavu pro matku a dítě v Praze Podolí MUDr. Marcela Černá. „Po předčasných porodech, porodních komplikacích nebo nejrůznějších nemocech dětí nelze vždy kojit. Maminky, které mají vlastního mléka dostatek, ho odstříkávají a dopravují svému dítěti přímo k nám do porodnice nebo je jejich miminko krmeno mlékem z banky. Totéž platí i pro děti, které je třeba, i přes částečné plné kojení, dokrmovat.

Samozřejmě se snažíme, aby miminka předčasně narozená dostávala mléko od žen, které také porodily předčasně, je pro ně svým složením daleko výhodnější, ale i mléko od maminek rodících v termínu je druhou nejlepší alternativou po mléku vlastní matky.“ Není to žádná anonymní služba, ženy vědí, od koho mléko pro své děťátko dostávají.

Finanční náročnost, která má smysl

Provoz mléčných bank je velice náročný ekonomicky, což vyplývá už z faktu, že nejdříve musí být důkladně vyšetřeny dárkyně. To obnáší interní vyšetření, vyšetření krve, moči, mikrobiologické testy. Podmínkou je také neužívání žádných léků (výjimečně po konzultaci s lékaři Mléčné banky), dárkyně nekouří, nepožívají alkohol a drogy. Poté se pravidelně testuje také mléko na přítomnost bakterií. Díky tomu je zaručeno, že děti dostanou zcela hygienicky nezávadné zdravé mléko, které přispěje k jejich prospívání a uzdravování.

Dárkyň je stále málo

„Samozřejmě že většina žen má mléka dostatek právě pro výživu svého vlastního dítěte, tak to je i přirozené, jen málo rodiček může mléko ještě poskytovat dalším dětem,“ objasňuje MUDr. Černá. „Ročně spolupracujeme s přibližně třiceti maminkami, v současné chvíli jich máme asi deset. Z porodnic po celé Praze, není to pouze záležitost Podolí, přijímáme rádi všechny zájemkyně. Mohou se zapojit také mimopražské dárkyně, systém, jakým se mléko uchovává a převáží, to umožňuje bez jakéhokoli jeho znehodnocení.“

Sběr a převoz mléka

Průměrně mléčná banka zpracuje 250 litrů mateřského mléka měsíčně. Jak celý proces probíhá? „Žena, která zjistí, že odstříká alespoň o půl litru mléka denně víc, než spotřebuje její miminko, o dárcovství může uvažovat. Dítě nemůže být starší než půl roku, protože mléko se dává novorozencům a kojencům v prvních týdnech, případně měsících života a tomu musí odpovídat jeho složení,“ vysvětluje doktorka Černá.

Mléko se pak odstříkává do sterilních láhví z mléčné banky a ihned se zamrazí. Skleněné láhve se nesmějí přeplnit, hrozí prasknutí. Mléko se uchovává při –18 oC v mrazáku, minimálně jednou týdně se dováží do banky v transportních taškách, vždy v dohodnutý termín mezi 6.30 a 9.30, aby mohlo být ještě tentýž den zpracováno. Výkupní cena je 200 korun za litr.

Jak se mlíčko uchovává?

Přivezené mléko je vyšetřeno, pasterizováno a zmrazeno. „Mražení je nejbezpečnější způsob, jak ho uchovat, a používá se celosvětově,“ dodává MUDr. Černá. „Rozmrazování probíhá optimálně ve vodní lázni s proudící vodou s kontrolovanou teplotou. Tím je zajištěno rychlé a šetrné rozmrazení. Je možnost prodávat maminkám mléko i domů, samozřejmě pokud máme dostatečné množství, protože prioritou je zásobování novorozeneckých oddělení ÚPMD nebo novorozeneckých oddělení jiných porodnic. Maminky zřejmě někdy odradí vysoká prodejní cena (litr 900 Kč).“


Laktační poradkyně Lucie Marková:

„Na tvorbu mléka má vliv hormon prolaktin (produkovaný hypofýzou – podvěskem mozkovým). Podílí se na vývoji mléčné žlázy a jeho hlavní úlohou je zahájení a udržení tvorby mateřského mléka. Během těhotenství dochází vlivem ženských pohlavních hormonů estrogenů k růstu koncentrace prolaktinu v krvi matky. Po porodu se u nekojících maminek jeho koncentrace snižuje na normální hodnoty během několika týdnů.

U kojících žen je pokles podstatně delší, protože přiložení dítěte k prsu stimuluje sekreci prolaktinu. V laické veřejnosti neustále přetrvává představa, že velká ňadra jsou pro kojení vhodnější. Mnohdy je tomu právě naopak, mléčná žláza je v malých prsech dostatečně velká, ve velkých není o moc větší. V prvních dnech po porodu se tvorba mléka řídí hormony, po několika týdnech se množství přizpůsobuje poptávce dítěte. Proto pokud má žena hodně mléka, nedoporučuje se ho odsávat, protože se tvoří čím dál víc.

Když cítí, že jsou ňadra nalitá a napnutá, je možné jej odstříkat jen lehce do první úlevy. U stále nalitých a bolestivých prsů je nutné předcházet tvorbě zatvrdlin, ty by mohly vést k retenci či zánětu prsů. Jako prevence pomáhá lehké promasírování prsů, střídání poloh v průběhu kojení, tím se prs dokonaleji vyprázdní. Tvorbu mléka lze snížit chladnými obklady v intervalech mezi kojením, šalvějovým čajem, homeopatiky Ricinus communis 15 CH, léky. Těmi samozřejmě po konzultaci s lékařem, jsou pouze na předpis.“

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojení, Novorozenec, Kojenec, mateřské mléko, Jasný cíl, Mater, Kojení vhodné, Mléko, Malý prs, Ústav pro matku a dítě, Mléčná žláza, Ricinus Communis, Česká Lípa, Lucie Marková, Máť, ÚPMD, Chladný obklad, Finanční náročnost