Maminka.czPředškolák

Profesní růst na mateřské? Proč ne!

redakce 9.  4.  2010
Profesní růst na mateřské? Proč ne!
Určitě nám dají všechny manažerky za pravdu, že na rodičovské dovolené se sice nenudí, ale zároveň profesně zakrní. Společností jsou jim děti, manžel či sousedka při procházce s kočárkem. Je pořád co dělat, ale k těmto úkonům není zapotřebí využívat pracovní návyky. Proto zpětný návrat do pracovního procesu je celkem náročný a z dlouhodobého pohledu je jejich kariéra více ohrožena.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je dobré se již na začátku mateřské dovolené zamyslit, co se dá v tomto směru podniknout. Některá mateřská centra zprostředkovávají školení a kurzy „Jak si najít práci, Plynulý návrat do pracovního procesu po mateřské dovolené, Jak připravit CV“ atd.

Tyto školení stojí relativně málo peněz a jsou velmi účinná, hlavně však pro nezkušené maminky-manažerky. Jak ale skloubit rodičovskou dovolenou se svým profesním růstem? Možností je udržet si a rozšířit schopnosti a znalosti v oblasti managementu. Studium v oblasti managementu na rodičovské dovolené totiž umožňuje nejen zvyšovat si kvalifikaci, ale uvědomit si plně svůj budoucí manažerský potenciál a výrazně zvýšit šanci na úspěšný návrat na trh práce.

Zde je možné nalézt několik univerzit, udělujících ve většině případů prestižní titul MBA a které o managementu rády vše naučí. Tedy za předpokladu, že maminky zaplatí školné mnohdy až několikasettisícové. Je jasné, že maminky při současné výši příspěvku na rodičovskou dovolenou nemají dostatek financí.

Tyto nabídky zahraničních universit také u některých ztroskotávají na potřebě zvládat učivo v anglickém jazyce, ale hlavně na nedostatku času. Maminky se totiž nemůžou pravidelně uvolňovat k návštěvě vzdělávací instituce. Málokterá maminka může dojíždět desítky kilometrů a trávit večery a víkendy s učebnicemi místo s rodinou. Pokud k tomu přičteme nutnou přípravu, nezbýval by jim prakticky žádný čas.

Výborná alternativa je proto internet, který má skoro každý k dispozici. Například na stránkách www.directors.cz je možné studovat z pohodlí vlastního domova. Je potřeba pouze počítač a připojení k internetu. „Vortál Directors vznikl jako alternativa tradičních vzdělávacích institucí pro ty, kteří se z různých důvodů nemohou zúčastnit běžného studia. Na Directors se studuje bez jakýchkoliv zkoušek, také není vyžadováno žádné předchozí vzdělání,“ říká Žaneta Frýdková, která je zodpovědná za klientské služby vortálu Directors.cz..

Prioritou vortálu Directors je pomoci studentům, aby poznatky z oblasti managementu získali v rozumném časovém rámci a za rozumnou cenu. Obsah jednotlivých lekcí v sobě zahrnuje teoretický akademický základ a odpovídá standardům studia MBA - Master of Business Administration. Veškeré materiály jsou již přeloženy do češtiny, proto není nutná ani znalost cizích jazyků.

K dalším výhodám vortálu Directors patří i pestrost studia. To totiž probíhá formou případových studií, kdy žák řídí kroky Franka – ředitele fiktivní firmy. Má tak možnost vidět následky svých rozhodnutí a zpětně je hodnotit. Odpadá tedy stereotypní řetězec učivo – test – učivo – test, který se ukazuje jako neefektivní. Procesu učení zde pomáhá částečná míra ztotožnění s hlavními postavami a s tím spojený zájem na dobrém výsledku.

„Stejně tak nemusí student jednotlivé lekce absolvovat najednou. Průchod lekcí může kdykoliv přerušit a třeba za týden se vrátit a pokračovat z toho samého místa. Při vytíženém denním programu maminek je velmi příjemné, že můžou studovat například večer, kdy dětičky spinkají a nemusí si zajišťovat hlídání. Studium si mohou načasovat samy a beze stresu,“ dodává Frýdková.

* Vortál (vertikální portál) je obdobou portálu, avšak poskytuje informace z jednoho oboru, například managementu.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Batole, Kojenec, Peníze a kariéra, Prof, Hlavní postava, Máť, Růst, Mater, Profesní růst, Vzdělávací instituce