Maminka.czNovorozenec

Prohlídky po šestinedělí, které čekají děťátko i vás

M. Jarousková 19.  2.  2013
Novorozenecké období se chýlí ke konci, jsem kojenec! Jsem připraven, že mě budete prohlížet, a dokonce do mě bodnete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro maminku je prvních šest týdnů dobou, kdy se její organismus pomalu vzpamatovává z porodu. Změny, jejichž původcem je samo těhotenství, budou ustupovat celé měsíce. Po šesti týdnech absolvuje gynekologickou prohlídku, aby se ujistila, že se porodní cesty zahojily a těhotenství na nich po sobě nezanechalo „vady“.

Miminko má první životní etapy od pediatrů rozdělené jinak. První týden je tzv. užší „pravé“ novorozenecké období, ale novorozencem zůstává mimčo po celé první čtyři týdny. Do konce 12. měsíce bude kojencem a v den prvních narozenin se změní v batole.

Povinná abeceda novopečené maminky

Otázka důležité volby

Po příchodu z porodnice by měl maminku do tří dnů navštívit pediatr, nebo alespoň zkušená dětská sestra. Pokud jde o první dítě, měla by maminka věnovat velkou péči výběru dětského lékaře, ještě než se odebere do porodnice. To, že má ordinaci hned „naproti“, může být slabou výhodou, když tam pan doktor ordinuje dvakrát do týdne a odbornou literaturu četl naposledy, když před třiceti či čtyřiceti lety skládal atestaci z dětského lékařství. Dobré je zeptat se sousedek, jaké mají zkušenosti s pediatry z okolí.

Dobrý lékař však může mít ordinaci přeplněnou a nemusí zařadit novorozence do své evidence, na to má právo. Najít a zaregistrovat se k dobrému pediatrovi, i když za ním chvilku pojedeme, se vyplatí. Některé maminky se domnívají, že dostatečným „kritériem kvality“ je vybavení ordinace. Je dobré, má-li pediatr po ruce moderní diagnostické metody a hračky v čekárně, ale nejdůležitější je odborná erudice, empatie a schopnost komunikovat jak s rodiči, tak s malými pacienty.

Tipy, jak zvládnout šestinedělí

Do poradny podle kalendáře

V prvním půlroce života by měl pediatr vidět kojence zpočátku v dvoutýdenních intervalech, pak v měsíčních a v druhé polovině roku v dvouměsíčních (zpravidla se intervaly návštěv dětské poradny přizpůsobují očkovacímu kalendáři). Pokud je dítě zdravé, plně kojené a prospívá, častější kontroly nejsou zapotřebí.

V prvních měsících (zejména v chladných obdobích roku) je lépe se vyhnout všem místům, kde se vyskytuje více lidí. A takovým je i čekárna v dětské poradně. I když by ji měli navštěvovat jen zdraví kojenci, jejich doprovod může mít klidně rýmu, kašel, snadno přenosné na kojence. U něj je rýma vážnou nemocí, protože mu brání v sání i spánku.

Poporodní potíže - nenechte se zaskočit

Na co se v 6 týdnech hledí

Druhé vyšetření pediatrem bývá zhruba ve dvou týdnech věku, kolem šestého týdne vidí pediatr zdravého kojence zpravidla potřetí. Součástí každé preventivní prohlídky je změření a zvážení dítěte, změří se i obvod hlavy a hrudníku. Tyto údaje dávají základní informaci i o zdravotním stavu.

Pokud jsou hmotnostní přírůstky dostatečné (tak akorát) a rovnoměrné, napovídá to, že maličkému nic důležitého nechybí. Zkušený pediatr pozná zdravého kojence už podle toho, jak se začne protahovat po rozbalení na vyšetřovacím stole.

V šesti týdnech lékař miminko úplně celé prohlédne, posoudí stav kůže (novorozenecká žloutenka by již měla zmizet) i podkožní vrstvy (zda není dítě vyhublé nebo dehydratované). Ujistí se, že kojenec reaguje na světlo a zvuk. K vyšetření patří i posouzení svalového napětí a základních kojeneckých reflexů. V šesti týdnech by měl udržet hlavičku v rovině s trupem, nakrátko se podívat na určitý předmět, měl by vydávat zvuky (brouká, „klokotá“). Pokud to miminko nesplňuje na jedničku, není důvod k panice, možná právě nemá svůj den a příště se ukáže v lepším světle.

Poslech srdečních ozev, dýchání, prohmatání bříška a pohled do úst je standardním postupem u všech prohlídek.

12 superjídel pro čerstvé maminky

Výživa a vitaminy

Lékař s maminkou (tatínkem) probere způsob výživy dítěte, zda je plně kojeno, nebo (nerad) doporučí náhradní mléko k dokrmování. V současnosti je skutečně z čeho vybírat. Pediatr by měl zkontrolovat, zda je správně prováděna prevence křivice, tedy správně dávkován vitamin D, jehož množství nemusí být ani v mateřském mléce správně se stravující maminky dostatečné.

Kyčle a správné balení

V té době by již měl být znám výsledek ultrazvukového vyšetření kyčlí. Pokud existuje podezření na tzv. vrozené vykloubení, tedy kongenitální dysplazii kyčelního kloubu, vysvětlí lékař principy abdukčního, širokého balení. To znamená balení dítěte do tří látkových plen, aby se dosáhlo správného „roznožení“ nožiček (abdukční postavení).

Pokud maminka používá papírové pleny, dává se široké balení z látkových plen na papírovou. Dvě látkové pleny se složí na třetiny a upevní v pase další látkovou plenou složenou do užšího pásku. Látkové pleny je možno zafixovat do koupených ortopedických kalhotek, které jsou volně prodejné ve zdravotnických potřebách.

Nenahraditelnou a hojně užívanou abdukční pomůckou je i Frejkova peřinka. Velmi šetrné pro novorozence, ale méně používané jsou rovněž látkové Wágnerovy punčošky. Další možností, pokud tak doporučí lékař, jsou Pavlíkovy třmeny, které nosí dítě zhruba od 6. až 8. týdne věku. Je třeba je správně nasazovat a pravidelně kontrolovat ortopedem. Léčba zpravidla trvá 3 až 4 měsíce, třmeny jsou účinné až do zhruba 9 měsíců.

Boj proti nebezpečí infekcí

V šesti týdnech se zpravidla začíná i s očkováním proti tetanu, záškrtu, černému kašli, hemofilovým infekcím, dětské obrně a hepatitidě B, všechny tyto očkovací látky lze absolvovat v podobě jediné injekce.

V tomto období je také dobré konzultovat očkování proti virovému průjmu.


Kontrola po šestinedělí

Po porodu by měla žena co nejvíc odpočívat a nepodcenit prohlídku u lékaře. V prvních týdnech se tělo vrací zpět do „předtěhotenské formy“. Potřebuje si po náročné zátěži odpočinout, proto nepodceňujte odpočinek.

Zátěž a brzké vstávání může způsobit nepříjemné komplikace v podobě uvolnění děložních vazů, sestoupení dělohy, ochablosti pochvy. Do šesti týdnů by měly odeznít očistky (zbytky krevních sraženin, placenty a plodových obalů, které odcházejí postupně z porodních cest) a zahojit se případná porodní poranění. Pak přichází čas na návštěvu gynekologa, který by se měl ujistit, že je vše v pořádku a vy zase v kondici.

Z čeho se prohlídka skládá

  • Přineste ranní moč, jak jste byla zvyklá v těhotenství. Kontrola přítomnosti bílkoviny, krve nebo cukru není nikdy na škodu. Zvlášť v případě, že jste trpěla těhotenskou cukrovkou.
  • Klasické je zvážení, aby se kontroloval úbytek hmotnosti po porodu.
  • Měří se krevní tlak.
  • Lékař při vaginálním vyšetření prohlédne porodní poranění na rodidlech (poradí s případnými kosmetickými postupy, pokud ženu obtěžují srůsty a bolí ji jizvy).
  • Odebere se onkologická cytologie z děložního čípku a čípek se prohlédne kolposkopem (takzvaná kolposkopie) v rámci prevence vzniku rakoviny.
  • Lékař kontroluje stav hráze, poševních stěn, uložení vnitřních rodidel.
  • Důležitý je stav pánevního dna – zda žena dobře udrží moč a stolici, v případě, že je problém s únikem moči, dostává instrukce, jak cvičit na posilování svalů děložního dna, případně se po nějaké době může udělat i chirurgická úprava.
  • Následuje i kontrola prsů (zda žena nemá problémy s bradavkami, nemá je popraskané, zhnisané, zda netrpí záněty mléčných žláz).
  • Lékař zjišťuje, jak se daří kojení, zda má žena správnou techniku, kolik má mléka.
  • Určitě neméně podstatné je zjišťování psychického stavu novopečené maminky (poporodní deprese je u žen poměrně častá).
  • Při dalším rozhovoru se lékaři svěřte s jakýmikoli obtížemi (bolesti zad, nohou, otoky, křeče v rukou), aby se co nejdříve zjistila a odstranila příčina. Spokojená žena znamená spokojené dítě i celou rodinu.
  • Je možné, že vás lékař pošle na nějaké speciální vyšetření (například zátěžový test na cukrovku).
  • Poradí vám s jídelníčkem při kojení.
  • Nabídne vhodnou antikoncepci pro kojící maminky (kojení opravdu není dostatečnou ochranou před dalším otěhotněním, což byste asi bezprostředně po šestinedělí nechtěla).
  • Když bude všechno v pořádku, další preventivní prohlídka u gynekologa bude až po roce, jak je běžná praxe. Když budete mít obtíže, lékař si vás pozve dřív.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Šestinedělí, Děložní vaz, Prevence vzniku, Novorozenecká žloutenka, Peřinka, Dětské lékařství, Děťátko, Náhradní mléko, Čekárna, Spokojené dítě, Frejkova peřinka, Vykloubení, Ranní moč, Vaginální vyšetření, Poporodní potíž, Novorozenecké období, Vaš, Očkovací kalendář, Zkušený pediatr, Preventivní prohlídka, Třmen, Frejková