Maminka.czHexavakcína

Proti čemu chrání hexavakcína? A je možno ji očkovat společně s pneumokoky?

Markéta Novák Matějková 10.  3.  2020
Proti jakým nemocem chrání hexavakcína, která je součástí povinného očkovacího kalendáře? Kolik dávek očkování vás čeká a je možno společně s ní očkovat i jinou vakcínou? Připravili jsme pro vás stručný přehled.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proti jakým nemocem chrání hexavakcína?

Hexavakcína patří mezi povinné očkování. Chrání proti šesti nemocem:

Všech šest onemocnění může mít velmi vážné následky, neexistuje proti nim spolehlivá léčba, proto je očkování nezbytné.

Jaké je očkovací schéma hexavakcíny?

První dávka se obvykle podává od 9. týdne věku dítěte. Další dávka by měla být v odstupu alespoň dvou měsíců od prvního očkování. Přeočkování je potom mezi 11.–13. měsícem. Stejně jako u jakéhokoliv jiného očkování zhodnotí stav dítěte před očkováním lékař. Některé děti mohou mít očkovací schéma posunuto.

Proti čemu chrání vakcína Priorix a jak se od ní liší Priorix Tetra?

Je možno společně s hexavakcínou zároveň očkovat i jinou vakcínou?

Rodiče často uvítají možnost dítě naočkovat společně s hexavakcínou ještě další vakcínou, nejčastěji proti pneumokokům, meningokokům, případně rotavirům. Jedná se přitom o běžnou praxi. Hexavakcína byla na tuto možnost testována v klinických studiích, a to se všemi nejběžnějšími dětskými vakcínami, aby aplikace byla pohodlnější. Podle dostupných informací ji je tedy možno aplikovat s většinou vakcín určených pro děti do jednoho roku.

A pokud chtějí rodiče dávku rozložit, tedy očkovat zvlášť hexavakcínu a zvlášť pneumokoky? "Já s tím nemám problém. V době, kdy jsme očkovali podle schématu 3+1, jsme to nabízeli dohromady, protože jinak by museli rodiče chodit každých čtrnáct dní. Teď, když máme očkování ve schématu 2+1, tak mě nic nenutí, abych to očkovala najednou, naopak, když to rozložíme, tak se tam můžeme ještě vsunout s meningokokem. Řekla bych, že ten očkovací kalendář je teď dobře uzpůsobený," řekla v rozhovoru o očkování praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková.

Nenechte očkovat dvě vakcíny najednou. Znáte pravidla bezpečného očkování?

Jaké jsou nejčastější nežádoucí účinky hexavakcíny?

Každé očkování s sebou nese riziko možné reakce. Přestože většina dětí po očkování žádnou reakci nemá, je třeba na možné nežádoucí účinky upozornit. Mezi nejčastější reakce na očkování patří podrážděnost, únava, horečka, ale také otok, zarudnutí nebo bolestivost v místě vpichu. V takovém případě pomůže chlazení.

Riziko nežádoucí reakce můžete zmírnit tím, že budete dodržovat pravidlo, které se týká zhodnocení stavu před očkováním.

Očkování má vedlejší účinky, ale následky nemoci jsou horší, říká lékařka

Jaký dodržovat režim po očkování?

Lékaři nedoporučují po očkování preventivně podávat sirupy proti horečce, když ji dítě nemá. Ty byste měli mít jen připraveny pro případ, že by bylo nezbytné je podat. Pro nejmenší děti lékaři doporučují čípky, které se dětem snáze aplikují. Dítěti po očkování dopřejte klidový režim, miminku bude nejlépe u maminky v náručí nebo v její blízkosti, a to zejména, když bude mrzuté. Dbejte také na pitný režim.

VIDEO: Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život

Očkování je hlavním tématem aktuálního čísla časopisu Maminka, které si můžete koupit i on line ZDE

Témata: Nemoc, Očkování, Hexavakcína, Téma měsíce, Dávky, HAE, Pneumokok, Teta, Schéma, Odstup, Přeočkování, Kalendář, ÓČKO, Děti, Šebková, Tetan, Vakcína, Záškrt, Blízkost, Vanc, Imunoložka, Očkovací kalendář