Maminka.czJen pro maminku

První dáma je máma

redakce 4.  5.  2011
První dáma je máma
Netradiční májové fotografování přilákalo do Českého Krumlova o tomto víkendu více než 300 lidí, kteří využili mimořádné akce Musea Fotoateliér Seidel nazvané První dáma=máma. Většina z nich pózovala v dobovém oblečení a děti s historickými hračkami. Nyní ateliér vyhlašuje soutěž o nejstylovější snímky, které odmění hodnotnými cenami, a 11. června uspořádá výstavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před objektivem stanuly hlavně maminky s dětmi, nechyběli ani tatínkové a další rodinní příslušníci včetně psů. Dva lovecké psy přivedla rodina Kubíčkova z Hrdějovic u Českých Budějovic, která přijela oblečená do mysliveckého. „Byli jsme tu už v únoru při Valentýnském focení a zalíbilo se nám tady, proto jsme tu zas a chceme se vracet. Příště vezmeme ještě syna a babičku,“ řekl Vladimír Kubíček, který si přinesl i fajfku.

Originální prvomájový polibek dostala dnes Michaela Cábová z Velešína, která přijela se sedmiletým synem Jiříkem a desetiletou dcerou Kristýnkou. Vzali s sebou větvičku rozkvetlé třešně ze zahrádky od jejich krumlovské babičky.

Půjčili jsme si kostýmy z českobudějovického divadla. Chtěli jsme, aby měly jednotný styl pro nás všechny. Nejlépe nám padly lidové kroje, to nás inspirovalo k nápadu nechat se vyfotit při polibku pod rozkvetlou třešní,“vysvětlila Cábová. Tak jako všichni ostatní, i ona dostane snímky z této akce k brzkému Svátku matek. Nejvzdálenějšími návštěvníky byl japonsko-polský manželský pár se dvěma dětmi.

Museum Fotoateliér Seidel navázal akcí První dáma=máma na tradici, která v minulém století pro obyvatele Českého Krumlova i širokého okolí hodně znamenala. Ve svém bohatém archivu uchovává tisíce historických snímků lidí, kteří si od Josefa a Františka Seidelových nechávali zaznamenat významné momenty svého života.

Nově zřizovatelé pořídili do sbírek také dobové doplňky, oblečení a historické hračky, které si zájemci mohou zdarma zapůjčit. „Největší zájem byl o klobouky, krásný krajkový slunečník a o hračky. Velmi se lidem líbila dvě houpadla ze slavné dílny Bohemia Watzlavick, která nám půjčilo Regionální muzeum,“ shrnula Eliška Koričarová z Českokrumlovského rozvojového fondu, který muzeum spravuje.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Jen pro maminku, Největší zájem, Japonsko, Dáma, Dama, První dáma, Máma, Mama, Fotoateliér