Maminka.czPeníze a kariéra

První den v práci po mateřské. Na co se připravit?

Jana Potužníková 10.  1.  2017
Možná jste chodila na brigády, udržovala kontakt s kolegyněmi, někdy si brala i práci domů, ale tohle je „natvrdo“. Po třech čtyřech i více letech jdete do práce a hlavou vám rezonuje jediná myšlenka: Jaké to asi bude?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odpověď na výše uvedenou otázku je jednoduchá: Takové, jaké si to uděláte. Proto jsme vám koneckonců sepsali pár vhodných kroků, které je dobré realizovat s předstihem.

Klepněte pro větší obrázek

Ale ten první den bude i přes veškerou přípravu výjimečný. I když se vracíte na staré místo, mohou tam přece být jiní kolegové, pokud jdete vůbec do nové práce, může vás děsit ledasco: od faktu, že zaspíte, protože dítě zrovna probdí noc, po skutečnost, že vás to nebude bavit nebo vám svěřené úkoly nepůjdou.

Částečný návrat do zaměstnání již během mateřské? Jde to

A myšlenek bude plná hlava – jak se máte tvářit, jak se máte chovat, co si vezmete na sebe, jak se učešete, je dobré se vyptávat, nebo nechat věci plynout a postupně je vstřebávat?

SPÁNEK

Ten prosím ctěte a jděte spát co nejdřív. Nejde jen o kruhy pod očima, jde o energii. První den na ni bude hodně náročný. Zvlášť pokud pro vás první pracovní den znamená úplně jiný režim, než na jaký jste byla zvyklá.

GALERIE: Podívejte se na slavné maminky, pro které je kojení na veřejnosti zcela přirozené

Dejte si lehkou večeři, skleničku vína pro lepší spaní, a hurá do peřin. Ráno se vám to může hodit – a pro svůj klid na duši si můžete budík nařídit o pár minut dřív, aby byla časová rezerva. To jen kdyby náhodou.

OBLEČENÍ

Musí být nejen odpovídajícím způsobem reprezentativní, ale hlavně pohodlné.
Známe nás ženy, chceme být krásné, sexy, ale zapomínáme na funkčnost. A v případě prvního pracovního dne také na to, že bude dlouhý a náročný. Tedy, že je potřeba cítit se jako v bavlnce.

7 důvodů, proč se vyplatí zaměstnat maminku po mateřské

Nejste-li zvyklá na podpatky, nechte je doma. Ve skříni nechte i těsné kalhoty, vypasované šaty, ve kterých se nedá dýchat. Volnost v oblečení vám pomůže. A samozřejmě, nehledejte ho až ráno. Stejně jako chystáte věci dětem do školky, chystejte oblečení i sobě do práce den předem. Totéž platí o svačině, pokud víte, že bude nepostradatelná.

KAŽDÝ MÁ SVOU ROLI

Už byste to měli mít zajeté, ale pro jistotu připomínáme: Rozdělte povinnosti. Vy chystáte snídani, muž dohlíží na oblékání dětí. Vy dětem vyčistíte zuby, muž je odveze.

Klepněte pro větší obrázek

Prostě každý něco. Protože už víte, že na všechno už opravdu musíte být dva. Jak připomíná psycholožka PhDr. Marta Boučková: „Nástup maminky do práce není jen její záležitostí, její pracovní vytížení se může samozřejmě dotknout i druhého dospělého. Pracovní povinnosti totiž budou mít oba.“

A měli by je mít jak v zaměstnání, tak doma, kde by dělba práce měla být hlavně pro oba fér. „Lépe samozřejmě budou nový rozvrh zvládat domácnosti, pro které nebude zas až takovou novinkou. Ty mají větší šanci na úspěšné zvládnutí tohoto přechodu. A přechod to bude, protože den má 24 hodin a je tedy jasné, že všechno, co se do jednoho dne vešlo až doteď, se tam už rozhodně nevejde,“ dodává psycholožka.

POCITY A ZASE POCITY

Budou smíšené. Těšení se, strach, rozpaky, obavy, radost, očekávání, stres, chvění kolem žaludku podobné tomu před první schůzkou s novým přítelem… A ani přes den to nebude lepší. Narazíte na věci, které nebudete znát, překvapí vás a podobně.

„Pokud se týká vlastních pocitů, je třeba k nim přistoupit s jistou dávkou optimismu, ale i pokory. Optimismus pomáhá udržovat dobrou náladu, která zase nedovolí, aby člověk tak rychle ztrácel sebevědomí, když vidí, že mu věci nejdou tak úplně, jak by si hned přál. A tu pokoru potřebuje člověk mít vůči druhým, od kterých by mohl čas od času potřebovat i trochu tolerance a podpory,“ říká na rovinu psycholožka PhDr. Marta Boučková.

OTÁZKY A ODPOVĚDI

V práci samotné se bude dít nových věcí asi milion. Nové tváře si zkuste pamatovat podle nějakého výrazného znaku. Ruku podávejte pevně, leklá ryba pořád nefrčí.

A přímý pohled do očí doprovázený mírným pousmáním na důkaz snahy o přátelský přístup vám nahrají do karet. Naklonit si nové kolegy, ba i ty staré, se bude hodit. Právě proto, že pak začne ten kolotoč s novotami.

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět

Počítačové systémy, systém práce, komunikace ve firmě… Než to vstřebáte, budete mít hodně otázek a potřebovat podporu i pomoc okolí. Ve spoustě firem jsou už dnes lidé poskládaní tak, aby si sedli. HR specialisté si opravdu dávají záležet na tom, aby vedle sebe seděli lidé dobře pracující i podobní si lidsky.

Klepněte pro větší obrázek

Přesto by vaše míra otázek a žádostí o pomoc neměla přetékat. Ptejte se, odpovědi si pište nebo nahrávejte, abyste se druhý den neptala znovu. A raději si z pomoci ostatních nedělejte samozřejmost.

„Je dobré mít vždy na paměti, že tolerance i podpora není nároková a že je většinou lidé dávají od srdce. S očekáváním, že jsou všichni povinni nováčkovi po mateřské vycházet vstříc, můžete narazit,“ připomíná PhDr. Marta Boučková.

ÚSPĚCH, NEBO PROPADÁK?

Na svůj první den se dívejte střízlivýma očima. Přijít domů a zabořit v depresi nos do polštáře s pocitem, že to nikdy nemůžete zvládnout, že se vám strašně stýskalo a nic vám nešlo? To nic neřeší.

Probouzejte znovu ten zmíněný optimismus, dejte sama sobě čas, nechtějte po sobě zase zázraky. Žádný učený z nebe nespadl a vsadím se, že ani ve (staro)nové práci nečekají, že se zaběhnete od první minuty.

Klepněte pro větší obrázek

Vyprávějte doma o tom, co vás zaujalo, příjemně překvapilo, pochybnosti rozptýlí čas. Nechte si vyprávět, jaký byl den v rodině bez vaší nonstop mateřské přítomnosti a nechte se hýčkat.

Už jen tím, že jste spolu a máte se rádi. Že doma vám bude vždycky dobře. A že i díky tomu se to v práci po mateřské brzy poddá. Pro inspiraci si ještě přečtěte příběh dvou našich čtenářek na následující dvoustraně. Také se vracely do práce po mateřské a vědí, že to může být úplně v pohodě.

Váš příběh: Po pěti mateřských zpátky do práce  
Nástup do práce na mateřské - pohovor
Kariéra a zaměstnání (poradna)

Nástup do práce na mateřské - pohovor

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Kariéra, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, Práce na mateřské, Pracovní den, Pracující, První den, Nový přítel, Optimismus, Propadák, Pracovní povinnost, Den, Máť, Časová rezerva, Novota, Úspěšné zvládnutí, Plná hlava, Pracovní vytížení, Mater, Odpovídající způsob