Maminka.czPředškolák

Jak silné je první zamilování a jak s dětmi o lásce mluvit?

Jana Potužníková 20.  8.  2018
Jsou tak sladcí, když jsou zamilovaní. Oči jim září, nádherně se stydí a zároveň jako by byli hrdí na to, že mají ve svém životě novou premiéru a poprvé své city směřují k někomu mimo rodinu. Máte už i vy doma první dětské lásky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám, já doma jednu zamilovanou tříletou holčičku mám. A co víc, zamilovaná je už potřetí! Za první oběť jí „padl“ Rudy z jesliček někdy kolem dvou let. Oba blonďatí, vypadali na společných fotkách spíš jako brácha se ségrou.

Na procházkách se vodili za ruce a při obědě seděli vedle sebe. Pak Rudy odešel do školky a na jeho místo se v řádu dnů probojoval Jaroušek. S ním to trochu „přitvrdilo“. Schovávali se spolu pod stolem, drželi se za ruce i pusinkovali a Jaroušek se nerozpakoval Tině držet místo na oběd tak razantně, že ostatní holčičky začaly žárlit.

Od listopadu je ve školce i moje Tina a ještě před Vánocemi měla jasno: Její srdce získal Šíma. Kluk poprvé (o tři roky) starší, s postavou atleta a duší gentlemana, který jí pomůže s oblékáním stejně jako lezením po stromech, který Tinu poslechne, když mu řekne, že je čas si dát čepici, protože fouká, a který už i mě „adoptoval“ a chodí mi ukazovat, co nakreslil.

Video: Děti se poprvé políbily na dětském hřišti

Kdybych takhle mohla jednou fungovat jako tchyně, to bych si výskala! Dceřiny první lásky mají mnohé společné: Jsou velmi spontánní, ti, do kterých se zamiluje, jsou vždycky nejstarší a nejzdatnější z kluků ve třídě a školce a hodně a ráda o nich mluví.

I tohle bych si moc ráda uchovala dál, do těch pubertálních lásek, které s velkou pravděpodobností budou úplně jiné… ale to už předbíhám. Teď všichni žijeme jejími prvními láskami. Pokud je to u vás podobně, určitě čtěte dál. Je spousta věcí, které se o nich, těch prvních náznacích zamilovanosti, vyplatí vědět!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Chování a vztahy, Základní škola, Mateřská škola, sexualita, Kluk, Přemýšlení, Cit, Šedá myš, Intelekt, Ukazovat, Pošťuchování, Partnerský vztah, Brácha, Zamilování, Budoucí vztah, S láskou i rozumem, Až do dospělosti, První náznak, Klobouk, První třída, Genitálie, Velká věc