Maminka.czKam s dětmi

První logopedická zahrada u nás zve k návštěvě

redakce 31.  5.  2013
První logopedická zahrada u nás zve k návštěvě
Umíte si představit zahradu, která učí děti správně mluvit? V sobotu 8. 6. ji můžete vidět na vlastní oči. První logopedicky zaměřená školní zahrada v České republice se v rámci Víkendu otevřených zahrad zpřístupní veřejnosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zahrada Don Bosco v Praze – Bohnicích prošla během posledních dvou let neuvěřitelnou proměnou. Církevní logopedickou školu Don Bosco navštěvují děti s poruchami řeči, učení, pozornosti a s autismem ve věku 3 až 16 let. Zahradě, kterou využívají hlavně žáci ubytovaní na školním internátu, původně chyběl logický koncept, který by z ní vytvářel ucelený herní, odpočinkový a výukový prostor. Nebyla nijak uzpůsobena zaměření školy, ani širokému věkovému spektru dětí. Pomoc přišla až od Nadace Proměny. Pedagogové se nyní mohou na zahradě s dětmi věnovat speciálním cvičením, která byla dříve omezena pouze na školní třídu.

V rámci sobotní akce 8. 6. jsou v Zahradě Don Bosco od 14. do 18. hodin připraveny komentované prohlídky a program s využitím originálních logopedických prvků. Akce pro veřejnost se současně připojuje k projektu Zažij vzdělávání jinak. Přijďte si vyzkoušet citoprůlezku, prozkoumat logodomek a zjistit, jak mohou větrníky pomáhat s nápravou koktání. Samozřejmě, děti vezměte s sebou!

KDY: sobota 8. 6. od 14. do 18. hodin
KDE: Internát Církevní ZŠ logopedické Don Bosco, Lešenská 548, 181 00 Praha 8 – Bohnice

Logopedická Zahrada Don Bosco je pilotním projektem programu Zahrada hrou, jehož prostřednictvím se Nadace Proměny zasazuje o rozvoj školních zahrad. Rekonstrukci této zahrady nadace podpořila grantem ve výši 2 mil. Kč, pomocí s přípravou i realizací projektu a zapojením pedagogů i dětí do proměny. Autorem architektonického řešení Zahrady Don Bosco je Ing. Zdenek Sendler z brněnského Ateliéru zahradní a krajinářské architektury. Herní prvky vytvořila Mgr.A. Lenka Klodová z tvůrčí skupiny ENFANT TERRIBLE.

Více o projektu:
http://www.nadace-promeny.cz/cz/web/zahradahrou/don-bosco.html

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Zahrada, Krajina, Speciální cvičení, Větrník, Porucha řeči, Bohnice, Logo, Logoped, Koktání, Náš, Zahrada na Heureka.cz