První náušničky: Je lepší propíchnout nebo nastřelit?

Reklama 19.  2.  2018
Skoro všem novopečeným rodičům vrtá hlavou, zda a jak dát na odiv, že je jejich miminko holčička, nebo kluk. Většina začíná na rozdílném oblečení, hračkách, kočárku či vzhledu ložnice. Propichování uší je ale také stále populární. I když i tento trend se začíná měnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Náušnice nejen pro holky

Ještě nedávno se také téměř automaticky nechávaly holčičkám už v prvních měsících života propichovat ušní lalůčky. Dnes je to ovšem jinak. Někdo chce nechat rozhodnutí na dítěti, až doroste, jiní rodiče pro změnu klidně nechají „cvaknout“ ouško i chlapečkovi. O tom, kdy je nejvhodnější doba pro propíchnutí oušek dítěte, by se rodiče měli poradit s ošetřujícím lékařem, který podle zdravotního stavu dítěte doporučí vhodnou dobu. Některé maminky se kvůli umístění náušnic radí také s odborníky na akupunkturu.

Klepněte pro větší obrázek

Obavy o bezpečnost již nejsou překážkou

V dnešní době již není nutné mít obavy z propichování lalůčků jehlou a následné bolestivé procedury protahování náušnic čerstvě propíchnutými dírkami. Bát se není třeba ani nebezpečí vzniku infekce nebo alergie na nikl, který je příčinou vzniku nejčastější kontaktní alergie. Existují totiž velmi bezpečná řešení.

S jedním takovým řešením přišla firma Blomdahl, kde jako první na světě vyvinuli hygienickou a bezpečnou metodu nastřelování náušnic za použití sterilních plastových náušnic. Ty jsou uložené v jednorázových kazetách. Nehrozí tak nebezpečí zavlečení infekce do čerstvě vzniklé ranky, odpadá tím také nutnost máčení náušnic v lihu a obavy ze vzniku infekcí.

Za pár minut a bez bolesti

Při nastřelování pomocí jednoduchého nástroje „projede“ náušnice lalůčkem ve zlomku sekundy a její ostrý hrot přikryje sterilní pojistka. Ta udržuje náušnici v lalůčku a chrání kůži za uchem. Hřebíček náušnice je dostatečně dlouhý, aby k hojící se dírce měl neustále přístup vzduch a také je tlustší než u náušnic jiných výrobců. Je to proto, aby nově vzniklá dírka byla dostatečně velká a při výměně náušnic za trvalé nedošlo k poškození jemné nové kůže v dírce. 

K plnému zahojení lalůčku dojde až po 1 roce. Do té doby je nově vzniklá kůže v dírce jemná a náchylnější ke vzniku kontaktní alergie. Proto je nutno náušnice vyměňovat opatrně, aby nedošlo k porušení nově vzniklé kůže, a dobře vybrat materiál trvalých náušnic, které budete vy nebo vaše dítě dále nosit. Nejčastější jsou alergie na nikl, který se může vyskytnout i v některých méně kvalitních zlatých nebo stříbrných špercích, chirurgická ocel obsahuje až 14% niklu. Kůži mohou poškozovat rovněž bižuterní epoxidové pryskyřice, akryláty, apod. Po dobu hojení rány je proto nejlépe použít trvalé plastové nebo titanové náušnice Blomdahl, které zaručeně neobsahují nikl ani jiné škodlivé příměsi jako kadmium, olovo, kobalt, ftaláty, formaldehyd nebo bisfenoly.  Pro nejmenší děti doporučuje výrobce náušnice z lékařského plastu.