[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vysoká kvalita, čerstvost a také pestrost, to jsou základní požadavky na jídelníček nejmenších dětí. Pokud jde o první příkrmy, nabídka na trhu je dnes skutečně široká, od nejrůznějších kaší, přesnídávek a tvarohových dezertů až po polévky a kompletní hotová jídla nebo snacky.
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučné kojení po dobu prvních šesti měsíců života dítěte. S prvními nemléčnými příkrmy je tak vhodné začínat po uplynutí této doby, tedy od ukončeného šestého měsíce. V některých případech je to možné již od ukončeného čtvrtého měsíce. Každé dítě má své individuální potřeby a první příkrmy jsou obvykle jakýmsi „zpestřením“ jídelníčku za současného kojení, případně krmení náhradní mléčnou výživou. Postupně by – zhruba na konci 6. měsíce – měla nemléčná jídla (včetně těch, která obsahují lepek) být pravidelnou součástí jídelníčku kojence. Samozřejmě se tak ale nesmí dít na úkor mléčné stravy, zdůrazňují lékaři.
Vždy platí, že ve chvíli, kdy se rozhodnete začít zavádět do stravy vašeho miminka jakékoli příkrmy, měli byste tuto skutečnost konzultovat s ošetřujícím pediatrem. A jak tedy začít? Vařit doma, nebo raději kupovat hotové skleničky? Podle čeho se řídit při nákupu a s jakými druhy ovoce, zeleniny nebo cereálií začít?
Je dobré mít na paměti, že ne vždy je dobré držet se osvědčených rad babiček, kamarádek či známých. To, co dobře zafungovalo na jejich děti, těm vašim nemusí vyhovovat ani trochu. Každé dítě je jedinečné, a proto jeden jediný správný návod, jak zavádět příkrmy do jídelníčku potomka, neexistuje. V průběhu let se mění také nejrůznější doporučení odborníků, vědců a lékařů a mnohdy to, co bylo před deseti lety považováno za jediné dobré, bere se v současnosti jako zcela nevhodné, a naopak.
Spolehlivou cestou je podle pediatrů i nutričních specialistů jednoduše zkoušet nové suroviny a kombinace chutí a pečlivě přitom sledovat své děťátko, zda mu to či ono vyhovuje. Jde o to, nabídnout dítěti v malém množství všechny základní potraviny. Právě v tomto věku totiž dětský organismus dobře přijme potenciální alergeny, a sníží se tak riziko, že u dítěte v pozdějším věku propukne alergie.
Věčné dilema, zda děťátku doma poctivě každý den vyvářet z čerstvých surovin, nebo zajít do obchodu a vybrat některý z hotových kojeneckých příkrmů, řeší spousta maminek. Ať se rozhodnete jakkoli, je to jen na vás a vašem děťátku a jeho apetitu. Máte výčitky, že byste pro své miminko poctivě nepřipravovala vlastnoručně vyrobené pyré nebo ovocné přesnídávky? Nemusíte. Můžete se spolehnout, že i průmyslově vyráběné kojenecké pokrmy jsou zcela bezpečné, z vysoce kvalitních surovin, mnohdy v bio kvalitě. Při výběru sledujte složení uvedené na obalu daného výrobku a dávejte pozor, zda neobsahuje sůl, škroby nebo přidané cukry.
„Skleničky“ jsou pod přísnou kontrolou, výrobci musí dodržovat nejpřísnější zdravotní kritéria, jakost výrobků je nepřetržitě sledována. Rozhodně není nic špatného na tom, je příležitostně dítěti nabídnout, zejména tehdy, když zrovna nemáte čas či možnost vařit. Hotové kojenecké jídlo oceníte při cestování, na výletech nebo dovolené. Pro běžné každodenní stravování je ale určitě výhodné chystat pokrmy pro miminko doma. Máte pod kontrolou, jaké suroviny jste použili, kolik cukru nebo koření jste přidali, a také můžete „vařit ve velkém“, tedy připravit najednou několik porcí a ty poté zamrazit na později. Ušetříte čas i peníze. Pozor ale na hygienu a správné zacházení s potravinami. Vyvarujte se použití například nahnilé zeleniny či ovoce, tvarohu či jogurtu s prošlým datem spotřeby apod.
Zkuste to pro začátek s mléčnými i nemléčnými kojeneckými kašemi (s příchutěmi nebo bez), ty nabídněte děťátku večer, aby se mu lépe usínalo. Kaše jsou nejblíže mléku a děti si na ně obvykle rychle zvykají. Dalším krokem pak může být zavedení zeleninového příkrmu k obědu. Pro začátek by měl obsahovat jen jeden, maximálně dva druhy zeleniny, aby si na její chuť dítě zvyklo. Jednodruhové příkrmy jsou vhodné také z důvodu, že když by se objevila alergická reakce, lépe tak určíte, který druh zeleniny dělá miminku obtíže.
Postupně, zhruba vždy po třech až čtyřech dnech, přidávejte další. Ideálním způsobem přípravy je dušení nebo příprava v páře. A pozor, do prvních narozenin by děťátko nemělo jíst nic soleného, místo soli vsaďte na bylinky. Jednou týdně rozmixujte do příkrmu také vařený vaječný žloutek, asi měsíc po prvním zavedení příkrmů můžete začít přidávat libové maso.
Ke svačinkám během dne se skvěle hodí ovocné přesnídávky a příkrmy. Začněte rovněž jen s jedním druhem ovoce (nejlépe s banánem a jablkem nebo švestkou) a postupně zkoušejte další. A jak by měla vypadat konzistence prvních příkrmů? Nejprve dítěti podávejte příkrmy rozmixované nebo dobře rozmačkané. Snažte se nemixovat úplně dohladka, děťátko si tak snadněji zvykne na kousky ve stravě a nebude je později prskat.