Maminka.czSex

První sex po porodu: Co radí gynekoložka, psycholožka a sexuoložka?

Hana Langrová 27.  9.  2022
Nebude to bolet, pálit, budu dostatečně vzrušená, nepocítí partner změnu v sevření, nepřeruší naše milování pláč dítěte...? Okolo prvního sexu po porodu nám běhá hlavou spousta obav, které tlumí touhu. Zeptali jsme se tří povolaných odbornic - gynekoložky, psycholožky a sexuoložky - jak si první milování co nejvíce užít. Bez bolesti a bez obav.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A nejen nám, ženám, nemyslete si - i pánové to řeší! První sex po porodu je prostě velké téma. Těšíte se na obnovení intimity, ale na obou stranách panují obavy. Z bolesti, ze změny prožitku plus nervozita z dlouhé pauzy či z nečekaného vyrušení. 

Video: Maminka podcast: Sex po porodu

Netlačte (se), mluvte 

Sexuoložka Petra Vrzáčková v prvé řadě připomíná, že tlak obecně do sexu nepatří a muž by měl dát ženě prostor, aby ona rozhodla, kdy je na první milování připravená: „V ideálním případě by si o tom všem měl pár popovídat. Ve chvíli, kdy muž tlačí a žena mu chce vyjít vstříc, bych volila spíš nekoitální aktivity - masturbaci, uspokojení rukou, pusou a podobně. Ale na styk se žena potřebuje cítit dobře, uvolněně.“ Po porodu může dojít k poklesu dělohy a inkontinenci a při naučeném nošení dítěte na jedné ruce na boku i k blokádě SI skloubení.

„To nejenže nezvedne sebevědomí ženy a její chuť na sex, ale vede i k bolestem v pánvi při sexu i mimo něj. Vhodná je rehabilitace pánevního dna a dobře odinstruované cvičení na inkontinenci. Čím dříve, tím lépe,“ apeluje na ženy gynekoložka Olga Novenková Macharáčková, která se kromě gynekologie a porodnictví zabývá alternativně i homeopatií a technikami Access Consciousness a SU JOK.

Sex s dětmi za dveřmi: „Rychlovka“ je dočasně fakt normální

A v případě takových potíží už tlak na milování vůbec nemá co dělat (tedy pokud není součástí nějaké domluvené hry, že ano). Protože žena může mít problémy se sliznicí, je stažená, málo uvolněná, má málo prokrvenou pánev… prostě ke vzrušení daleko. „Riziko bolestí pak roste. A když žena zažije párkrát bolest při styku, tak ji pak nechce opakovat. Tím spíš se sexu začne vyhýbat,“ doplňuje ji sexuoložka Petra Vrzáčková

Vaginální porod kontra „císař“ 

Diskutujete s kamarádkami, za jak dlouho po porodu „na to skočit“? Odborníci se shodují, že šestinedělí byste měli zachovat. Pak také záleží na tom, jak se cítíte, zda jste či nejste unavená, jestli máte nějaké bolesti, jaké bylo hojení po porodu samotném… To se týká jak spontánního porodu, tak císařského řezu, tam je to stejné. A odpověď, zda zažívají při milování méně/více bolesti ženy povaginálním porodu, nebo po císaři, není podle gynekoložky Olgy Novenkové Macharáčkové rozhodně jednoznačná:

„Císařský řez je operace, zásah do dutiny břišní, hojí se jizva v břišní stěně i na děloze. Spontánní porod bez nástřihu je proti tomu procházka růžovou zahradou. Ale spontánní porod s výraznými poraněními v pochvě už taková legrace není.“ Co se pocitů v pochvě týká, ty jsou obecně ovlivněny hormonálními změnami během těhotenství, šestinedělí a rovněž i kojením. „Tyto změny vedou k vyšší pohotovosti k zánětům pochvy, zejména kvasinkovým, a pocitům sucha a diskomfortu. Přidávají se čerstvě zahojená poševní poranění a roli hraje i očekávání nepříjemného zážitku,“ říká gynekoložka.

VIDEO: Potichu a rychle, nebo raději vůbec: Sex po porodu je často tabu téma. Psycholog říká, jak to vidí muži

Vhodnou prevencí je zavádění čípků s kyselinou hyaluronovou časně poporodu, eventuálně již před porodem. Urychlí hojení, sníží riziko poranění a zvlhčí poševní sliznici. „Pokud se přesto prvního styku obáváte, můžete použít malé množství mezokainového gelu. I partner by měl počítat s tím, že po porodu to bude, alespoň zpočátku, trochu jiné. A netlačit na pilu a nezanedbávat předehru.“ S tím souhlasí z pozice sexuoložky i Petra Vrzáčková:

„Ve chvíli, kdy žena plně kojí, její vaginální sliznice vypadá jako u ženy po přechodu. To znamená, že je slabounká, křehká, náchylná k poranění a infekci. Minimálně by tedy měla proběhnout velmi pěkná předehra, aby se žena cítila vzrušená a uvolněná.“ Radí použít lubrikant na silikonové bázi nebo typu kokosový olej. „Účinné jsou oleogely s CBD typu Janell, který pomůže sliznici se lépe prokrvit, aby byl styk příjemnější.“ Návrat k sexuální aktivitě tak může být snadnější pro ženy, které nekojí, protože se znovu rozběhne ovulační cyklus a estrogenní hladinu mají znovu takovou jako před těhotenstvím. I sliznice je rychleji zregenerovaná.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Mohou se po porodu ženě změnit sexuální potřeby?

Jak předcházet tomu, aby se partner neocitl na druhé koleji?

Může se dvojici podařit mít stejně kvalitní sex jako před narozením miminka?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Sex
Témata: Porod, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Po porodu, Mateřství, Šestinedělí, Sex, Bolest, psycholožka, partnerka, Služka, Gynekoložka, Sliznice, Milování, Sexuoložka, NEZANEDBÁVAT, Ochránkyně, Skloubení