Maminka.czKojenec

První úsměv, zub, krůčky... Co všechno čekat v prvním roce dítěte?

Barbora Vajsejtlová 2.  9.  2017
První úsměv, první zub, první krůček. Za dvanáct měsíců života zvládnou děti neuvěřitelné množství věcí a spoustu se toho naučí. Co můžete v prvním roce vaší ratolesti čekat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naprosto jasně si pamatuji na ten okamžik, kdy jsem s prvním miminkem po příjezdu z porodnice překročila práh našeho bytu. Kromě obrovské radosti a vlastně permanentního údivu nad tím, jak to, že držím v náručí něco tak překrásného, jsem cítila stejně obří zmatek a obavy z toho, jak to všechno zvládnu a jestli vůbec něco tak křehkého dokážu udržet při životě. A poznám, že je něco v nepořádku?

Přirozeně se mi postupem času usadily rozbouřené hormony a všechno si sedlo tak nějak samo od sebe. A když jsem si potom za čtyři roky nesla z porodnice druhý uzlíček, věděla jsem, že to bude v pohodě. Že je nakonec úplně jedno, jestli vaše dítě začne lézt o měsíc později než Evička od sousedů anebo lezení úplně vynechá a po plazení začne rovnou chodit.

Že když nespěchá s prvními slůvky, klidně to může znamenat, že ve dvou letech bude tím nejukecanějším dítětem v okruhu několika kilometrů. Že všechny tabulky a grafy v žádném případě nemůžou obsáhnout ten zázračný vývoj, kterým dítě projde během svého prvního roku.

První rok v životě dítěte je totiž naprosto výjimečné a převratné období, které stojí za to si vychutnat plnými doušky. Sestavili jsme pro vás přehled věcí, které v prvních dvanácti měsících (anebo klidně i o kousek později) můžete čekat. Užijte si to! 

Jak se vyvíjí miminko v 1. měsíci: Budete překvapeni, co vše dokáže
Témata: Časopis Maminka, Batole, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, mázek, první úsměv, Nejčastější důvod, Nespavost, Dětský chrup, Nahé tělo, Zubař, Přelomové období, Piper, Špatný návyk, Pohybový vývoj, První narozeniny, Příklad, Libové maso, Poznávat svět, Provedený výzkum, Novorozené miminko, Devátý měsíc, První příkrm, Sedlo