Maminka.czRecepty

První vánoční cukroví: Upečte si nejlepší měkké medové perníčky

Simona Formánková 1.  12.  2024
Ačkoli to za okny ještě tak zdaleka nevypadá, advent je tu a Vánoce klepou na dveře. Provoňte si domácnost hřebíčkem, badyánem a medem a upečte si perníčky. Známe recept na ty nejlepší, hned měkké a dokonale nadýchané.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se zeptáte dětí, které cukroví mají na vánoční tabuli nejraději, rozhodně nejčastější odpovědí budou perníčky. Nejenom, že jim nejvíce chutnají, velmi rády se účastní i vykrajování, pečení a následného zdobení. Přestože je teprve 1. prosince, je nejvyšší čas se do jejich přípravy pustit. První várka totiž pravděpodobně rychle zmizí. 

Suroviny:

  • 325 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 50 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 0,5 balení prášku do perníku
  • 90 g medu
  • 10 g kakaa
  • 1 lžička skořice

Poleva

  • 1 ks vejce
  • 150 g moučkový cukr
  • 1 lžička citrónové šťávy

Postup:

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout v ledničce, nejlépe do druhého dne. Z těsta vyválejte plát, zhruba centimetr vysoký a vykrajujte požadované tvary. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180°C dozlatova, asi 7 minut. Po upečení ihned potřete žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody.

Po vychladnutí zdobte cukrovou polevou dohladka vymíchanou z bílku, asi dvakrát prosátého cukru a citrónové šťávy.

VIDEO: Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?

Témata: Recepty, Tradice, Vánoce, Cukroví, Cukr, Advent, Med, Perníček, Vejce, Vánoční, Okno, Hřebíček, Vánoční cukroví, Badyán, Recept