[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Když se zeptáte dětí, které cukroví mají na vánoční tabuli nejraději, rozhodně nejčastější odpovědí budou perníčky. Nejenom, že jim nejvíce chutnají, velmi rády se účastní i vykrajování, pečení a následného zdobení. Přestože je teprve 1. prosince, je nejvyšší čas se do jejich přípravy pustit. První várka totiž pravděpodobně rychle zmizí.
Suroviny:
Poleva
Postup:
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout v ledničce, nejlépe do druhého dne. Z těsta vyválejte plát, zhruba centimetr vysoký a vykrajujte požadované tvary. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180°C dozlatova, asi 7 minut. Po upečení ihned potřete žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody.
Po vychladnutí zdobte cukrovou polevou dohladka vymíchanou z bílku, asi dvakrát prosátého cukru a citrónové šťávy.
VIDEO: Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?