Maminka.czKojenec

První vycházka: Pravidla v kostce

Petra Miterová 16.  12.  2010
První vycházka: Pravidla v kostce
Už je to tady. Malý pán nebo slečna vrní v postýlce, vy koukáte z okna a říkáte si: mám jít ven, nebo nemám? Nechcete to uspěchat, ale zároveň už byste tak ráda vyrazila s kočárkem na procházku…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před několika desítkami let byl rozšířen názor, že žena by raději měla být celé šestinedělí s dítětem pěkně doma, v klidu, nepřijímat návštěvy a pokud možno ani nikam nechodit.

Dnes už je to jiné, naše maminky a babičky přesto mají starou „pravdu“ zakořeněnou hluboko v sobě a mohou ji často připomínat. „Důvodem dřívějších obav z brzkých vycházek byly starosti o matku, která je po porodu hodně vyčerpaná, a navíc tehdy nebylo tolik prostředků, jak příchod miminka na svět ulehčit. V minulém století při něm ženy umíraly nebo se musely dlouho zotavovat,“ vysvětluje lékařka Hana Novotná, „roli hrál i strach z nemocí a do určité míry pověry a nedostatečná informovanost.

Dnes máme samozřejmě také obavy, ale zároveň věříme ve zdravý rozum maminky. Jestliže jsou splněny všechny podmínky, klidně můžete od zhruba jednoho týdne věku na procházku s kočárkem bez obav vyrazit,“ říká. Jaké jsou tedy ideální okolnosti první vycházky s miminkem?

Zdraví

Prvotní je zdravotní stav váš i vašeho malého drobečka. Děťátko totiž musí být stoprocentně zdravé. A vy? Ačkoli to nemusíte nutně cítit, porod a nový režim s potomkem je pro tělo velká zátěž a chvilku trvá, než se zotaví a na všechno si zvykne. Musíte se tedy sama cítit dobře; nejlepší variantou je si první vycházku naplánovat s doprovodem: například s tatínkem, babičkou nebo kamarádkou. Zkusíte si manipulaci s kočárkem, projedete nějakou kratší trasu, uvidíte, jak se budete cítit a zvládat i dříve docela běžné situace.

Vaše chování se totiž poté, co jste se stala matkou, může změnit, až se sama divíte, jak moc. Dnes pětatřicetiletá Jana, maminka čtyřleté Natálky, o tom říká: „Když jsem šla s dcerou poprvé ven, přepadl mě úplně nekontrolovatelný strach. Všechno se mi najednou zdálo tak rychlé a nebezpečné!

Čtěte také: Hlídáte si pitný režim? Dohlédněte i na přísun tekutin dítěti!

Tady se přece nedá ani jít, natož zkoušet přecházet silnici, hučelo mi hlavě.
A opravdu jsem se na první procházce na druhou stranu nedostala, neodvážila jsem se. Obkroužila jsem náš dům a vrátila se na zahradu, kde jsem se cítila bezpečně. Podruhé se mnou šel ven manžel, potřetí babička a postupně se mé vnímání vrátilo víceméně do normálních kolejí. “ Počasí Ideální samozřejmě je, když se vaše ratolest narodí do pěkného a příjemného počasí a společné procházky si může užívat. Z tohoto pohledu je nejlepší jaro (mimochodem příroda dobře ví, proč se mláďátka rodí právě tehdy), ale copak to tak všichni můžeme naplánovat?

Na první vyjížďku tedy vyberte takovou denní dobu, která pro miminko představuje nejmenší teplotní zátěž. Jestliže je parné léto, volte podvečerní chládek, v zimě zase časné odpoledne, kdy jsou teploty naopak nejvyšší. Teď na podzim je ideální pozdější dopoledne či časné odpoledne. Rozhodně není rozumné se vyrazit v dešti či velkém chladu.

„Vycházku, zvláště tu první, odložte, pokud je velká zima, silný déšť či vítr. Velmi malé děti by neměly vůbec vycházet při teplotách pod minus 5 °C,“ radí doktorka Novotná. „V případě, že je již chladno či mrazivo, zkuste jít ven klidně i později než ve zmiňovaných sedmi dnech věku. Pro začátek bude v takovém počasí stačit, když dítě oblečete, dáte do kočárku nebo postýlky a postavíte je k otevřenému oknu. Zprvu třeba jen na čtvrt hodiny, postupně dobu prodlužujte a teprve poté jděte na procházku,“ říká dětská lékařka.

Prostředí

Důležité také je, kam máte možnost spolu s miminkem vyrazit. V prvních dnech života není dobré, aby se setkávalo s větším množstvím lidí. Samozřejmě zcela vynechejte supermarkety, kavárny, restaurace, tam velmi malé děti nepatří.
Ideální je, když se můžete vydat do přírody nebo alespoň do parku. V případě, že bydlíte v centru města, lidem se nevyhnete a do městské zeleně máte daleko, klidně popojeďte autem. Trasu si naplánujte, aby nebyla moc dlouhá, napoprvé postačí procházka v délce kolem půl hodinky.

Oblečení Víte kam a kudy, máte doprovod a teď už jen stojíte u skříně a vybíráte, co hezkého na sebe a dítko? A kolik toho má být?

Osvědčená pomůcka praví „oblékneme vždy o jednu vrstvu oděvů víc, než máme sami“. Novorozenci ještě nemají vyvinutý termoregulační systém, proto rozhodně musí mít na hlavě čepičku, jinak by docházelo k velkým tepelným ztrátám.
V kočárku pak miminko samozřejmě ještě přikryjte, počítejte s tím, že se nehýbe, a tudíž se tímto způsobem nezahřeje.

Důležité je, aby se ani nepřehřívalo, ani neprochládalo. Známkou prvního jsou potničky nebo jednoduše také to, že dítě je po vysvlečení zapocené. V takovém případě příště oblečení uberte. Pokud je venku zima, volte raději několik tenčích prodyšných vrstev než jednu silnou. Materiály vybírejte savé bavlněné nebo přízové. Vlněný svetřík nebo čepička přímo na pokožce může způsobit alergickou reakci. Jestliže mrzne, tak je samozřejmě můžete použít, ale oblékněte pod ně ještě jednu bavlněnou vrstvu. Známkou prochlazení je pak neklid, pláč, chladné ručičky a nos. Dalším příznakem může být i škytavka (stejně jako po překrmení). V tom případě své zlatíčko raději přikryjte ještě jednou pokrývkou nebo se vraťte zpátky domů do tepla.

Co s sebou

Určitě máte ke kočárku také přebalovací tašku nebo alespoň prostor v košíku pod ním. Vezměte si s sebou několik věcí „pro všechny případy“:

  • Jednorázovou plenku
  • Bavlněnou plenku
  • Vlhčené ubrousky
  • Přebalovací podložku
  • Náhradní sadu oblečení (body a kalhotky)
  • Pokud nekojíte, tak lahvičku s mlékem
  • Vodu pro sebe na pití
  • Náhradní dudlík, jestliže ho vaše dítě vyžaduje

Při první procházce je samozřejmě lepší venku nepřebalovat, nekrmit, nepřevlékat a počkat s těmito činnostmi až domů.

Ale stát se může ledacos a je lepší být připraven než překvapen, jak praví jedno staré přísloví. Takže se pěkně nachystejte a úspěšně vykročte pravou!

Čtěte také: Hlídáte si pitný režim? Dohlédněte i na přísun tekutin dítěti!

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, pravidla, Velká zima, Velká zátěž, Kost, Škytavka, První vycházka, PRÁV, Parné léto, Nový režim, Koš, Kos