Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. listopadu  2016 
 06:00

Vánoce se blíží, dětské představy o množství nových hraček. které by mohly dostat, se stupňují. Chcete potomkům udělat radost a zároveň vás pohled do dětského pokojíčku frustruje, protože v něm vidíte až příliš mnoho hraček, s nimiž si potomek hrál jednou? Nebo stavebnic, které vydržely pokupě jen do Silvestra a pak se nenávratně promíchaly s ostatními? Zkuste jejich počet zredukovat, jak radí odborníci. 

Kdybych neměla zábrany, zavalím děti hračkami. Nabídka je obrovská a s některými bych si i ráda hrála sama, ale vím, že by to nakonec nepřineslo nic dobrého. Správná míra se i tak hledá těžko. 

Proto mě zaujal příspěvek psycholožky Pavly Koucké na webu Psychologie.cz, která v něm mimo jiné poukazuje na rozpor mezi tím, jak si dnešní děti zavalené hračkami nemají s čím hrát, zatímco kdysi jim stačilo pár špalíčků, cínoví vojáčci a výjimečně i dřevěná stavebnice. 

...
...
Autor: Shutterstock
Mateřská 2017: Spočítejte si, kolik budete dostávat peněz

 "Domnívám se, že v podloží obtíží, jaké zažívají dnešní rodiny, je zejména spotřební způsob našich životů, komerce a reklama jakožto její nástroj. Dennodenně narážíme na reklamu přesvědčující nás, jak je právě tato hračka neodolatelná, jak zaručí štěstí našeho dítěte, stimuluje jeho rozvoj a zaručeně je zabaví," píše psycholožka, podle níž příliš mnoho hraček snadno vytvoří chaos. "Ten děti dostává do stresu – a tedy daleko od hravého nastavení," vysvětlila. 

Jaký koupit adventní kalendář? Přehled těch s hračkami i čokoládou

Jaký koupit adventní kalendář? Přehled těch s hračkami i čokoládou

Když jsme byli malí, adventní kalendáře jsme neznali vůbec. Před nějakými třiceti dvaceti lety se sem dostaly čokoládové kalendáře, které za svými…celý článek

Bohužel výrobci na děti útočí prostřednictvím reklamy a bohužel to dělají chytře. "Vzbuzují v nich touhu – a využívají jejich schopnosti vyprosit, vydupat, vysmutnit či vyvřískat si to, co chtějí," píše Pavla Koucká. 

Rodiče podle ní přitom úplně zapomínají, že hra s hračkami, takzvaná manipulativní hra, nemá být jedinou, kterou děti provozují, krom toho existuje ještě takzvaná motorická hra (poskoky, balancování, točení hlavou) a sociální hra – hra „na něco“ (Já budu jako maminka a ty moje dítě, jo?)

"Pozoruji však, že v posledních letech máme tendenci manipulativní hru preferovat a zbylé dva typy naopak upozaďovat," uvádí psycholožka a je jasné, že to není dobře. Je však potřeba o tom přemýšlet a uvědomovat si to, protože o zbylých dvou typech her reklama mlčí, a tak rodiče nenapadnou, navíc jim může připadat, že se jejich prostřednictvím dítě nerozvíjí tak jako pomocí chytrých hraček.

U sociálních her hraje hlavní roli fakt, že děti dnes navzdory například množství kroužků už v předškolním věku vyrůstají mnohem izolovanější a nemají si tak vlastně s kým "na něco" hrát. V neposlední řadě mohou rodičům připadat nebezpečné. 

Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

Děti jednoho z nejsledovanějších párů na světě rostou jako z vody a jsou čím dál tím roztomilejší. Podívejte se na téměř třicítky nejhezčích fotek…celý článek

Co je podle psycholožky dobré vědět? 

  • Nedokonalé předměty slouží ve hře stejně jako dokonalé atrapy. Vedle toho však stimulují i dětskou fantazii. A pro příští hru se lehce změní v něco jiného. Obyčejný klacek může být chvíli holí, pak mečem, a nakonec puškou.
  • Když má dítě méně hraček, má k nim hlubší vztah.
  • Když má jednodušší hračky, více při hře zapojuje svou fantazii.
  • Když je méně tlačeno do hry manipulativní a získá prostor a kamarády, vyhraje si i jinými způsoby, jeho osobnost se pak rozvíjí harmoničtěji.

9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

Několik let jsme usilovali o to, aby se syn dostal do státní školky. Povedlo se to, až když mu bylo více než pět let. A teď celkem často myslíme na…celý článek

Hyperaktivitu můžete poznat už ve dvou letech. Podle čeho?

Hyperaktivitu můžete poznat už ve dvou letech. Podle čeho?

Máte doma dítě, které nevydrží u jedné hračky, nereaguje adekvátně na vaše pokyny, je roztěkané, zbrklé, tak trochu mimozemšťan? Pak vítejte v klubu…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku