Maminka.czPeníze a kariéra

Ptřebujete ušetřit? Kde hledat rezervy

Petr Gola 13.  3.  2013
Ptřebujete ušetřit? Kde hledat rezervy
Každodenní nákupy se nám v letošním roce prodražují vlivem vyšší DPH, ale v práci máme stejnou mzdu jako v loňském roce, celkově jsme si tedy pohoršili. Pro mladé rodiny často žijící pouze z jednoho platu je šetření naprostou nutností. Kde můžeme ještě hledat rezervy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Abychom měli více peněz na zábavu a rodinné koníčky, musíme buď zvýšit příjmy, nebo omezit povinné výdaje. Možnosti zvýšení příjmu jsou někdy těžko dosažitelné.
Například manželka je v současné době na rodičovské dovolené. Naproti tomu výdaje se dají většinou omezit.

Nakupování je věda

Každodenní nakupování není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Správné nakupování vyžaduje disciplínu. Vždyť kdo z nás někdy nekoupil zboží, které nepotřeboval? Jak tedy začít? Budeme kupovat věci, které skutečně potřebujeme. Oblečení i spotřební zboží nakupujeme v cenových relacích, které odpovídají našim současným příjmům. Děti nepotřebují hromady hraček, nejvíce ocení čas strávený s rodiči.

  • U potravin se osvědčuje tradiční nakupování podle lístečku a sledování akčních letáků, které nám každý den zaplňují naši schránku. Vyplatí se rovněž jeden velký nákup týdně, kdy v supermarketu nakoupíme vše, co potřebujeme. Během týdne potom již nakupujeme pouze základní potraviny.
  • U oblečení ušetříme nakupováním v posezonních slevách, zimní oblečení nakoupíme cenově výhodněji na jaře a letní na podzim. Výprodeje jsou možností, jak nakoupit oblečení za příznivé ceny.
  • Za nákupem si dojedeme, v nákupních střediscích ve větších městech jsou ceny nabízeného zboží zpravidla nižší než v ostatních obchodech. Před odjezdem je vhodné stanovit si finanční limity na každou věc a opět nekupovat nic, co skutečně nepotřebujeme. Vyplatí se do jedné návštěvy soustředit nákup více zboží pro více členů rodiny.
  • Auto vybíráme rozumem, nikoli citem. Bez auta se dnes neobejdeme.

Vozit děti do školy, k lékaři, do kroužků by bez něj nešlo. Při jeho výběru však zohledňujeme velikost naší rodiny, ročně najeté kilometry a rodinné finanční možnosti. O auto se následně dobře staráme. Spotřebu benzinu/nafty můžeme vhodnou péčí (nahuštěné pneumatiky, vyměněné filtry a olej…) výrazně snížit.

Internet je náš pomocník

Velikou výhodou při hledání úspor za nákupy je internet. Internetové srovnávače nám umožňují najít požadované zboží za co nejnižší cenu. Snažíme se však objednávat v renomovaném a seriózním obchodu, kde máme jistotu případné bezproblémové reklamace. Velké oblibě se v posledních letech těší slevové portály, kde můžeme pořídit třeba zajímavé dárky pro naše blízké. Velkých úspor lze dosáhnout nákupem použitého zboží. Existuje řada českých serverů (i zahraničních), kde můžeme vyhlédnuté zboží koupit za zlomek původní ceny a vypadat bude přitom jako nové. Rok nebo dva staré sportovní vybavení může být často jako nové a výrazně levnější.
Nabízené zboží bývá doprovázeno řadou fotek a důkladným popisem. Tyto obchody jsou rovněž možností, kde prodat naše starší věci.

Kde ještě ušetřit?

Měsíční výdaje za telefon a bankovní účet lze snižovat. Nebojme se změnit banku nebo operátora. Rozhodně se vyplatí čas od času si prohlédnout aktuální nabídku mobilních operátorů, vždy je dobré přibližně vědět, kolik SMS měsíčně posíláme, s kým nejčastěji telefonujeme, jak často či jestli voláme i z ciziny, a najít si optimální tarif. Vhodné je najít společný tarif pro celou rodinu. Pro dlouhé hovory zkuste co nejvíce využívat volání zdarma přes internet (třeba přes Skype). Rovněž velké rozdíly jsou v nabídce bank, změnit peněžní ústav není nic složitého. Není tajemstvím, že velké banky těží z toho, že jsou velké, a proto si účtují často až nehorázné ceny. Z tohoto důvodu se jako první podívejte po nabídkách nových, menších bank. Spočítejte si, kolik můžete ušetřit na běžném účtu, o kolik si můžete zlevnit váš úvěr na auto nebo na cokoli jiného nebo kolik ušetříte na hypotéce. Pokud si všechny své výdaje správně přepočítáte, zjistíte, že můžete ročně ušetřit i desítky tisíc korun jenom na poplatcích bankám! A to už stojí za zamyšlení, nemyslíte?! Za to si můžete pořídit třeba lyže, kolo nebo televizi a ještě vám zbyde na roční předplatné Maminky!

Chodíme do knihovny a na výstavy

Měsíční poplatek v knihovně není vysoký, přitom si můžeme půjčit domů za rok desítky knih. Naše děti tak mohou prolistovat a přečíst za rok tolik krásných knih, kolik budou chtít. Pravidelnou návštěvou knihovny je vedeme ke kultuře i šetříme místo v jejich pokojíčcích. Pokud následně děti cítí, že se bez některé knížky neobejdou nebo že se k ní chtějí vracet, máme dobrý tip na dárek. Ve většině měst se během roku pořádá řada zajímavých výstav, prohlídek, divadelních představení nebo kulturních akcí, kde je vstup zdarma nebo za symbolickou cenu. Stačí pravidelně sledovat stránky městských úřadů v okolí a získáme mnoho zajímavých námětů na strávení příjemného víkendového odpoledne. Pro naši vnitřní pohodu je nesmírně důležité také pravidelné sportování. Dobré je vést děti ke sportu co nejdříve. Sport nemusí být drahý. Cvičit může celá rodina doma. Cyklistické výlety jsou možností, jak můžeme strávit pohromadě hezký den a přitom ani příliš neutratit. Prvotní investice do nákupu vybavení se rychle vrátí. Kola, in-line brusle nebo běžky lze přitom koupit již starší přes internet.

Revize pojistných smluv

Pravidelná kontrola všech rodinných pojistných smluv, a to nejlépe s finančním poradcem, může přinést měsíční úsporu v řádech stokorun. Abychom parametry smlouvy co nejvíce přizpůsobili našim požadavkům, tj. poměr měsíční splátky a finančního krytí v případě pojistné události, pak se rozhodně vyplatí poradit se s finančním poradcem. Každoroční návštěva finančního poradce u nás doma je rovněž cestou, jak ušetřit.

Nižší daně z přivýdělku

Zkusme také neustále pracovat na zvýšení rodinných příjmů. Když máme více času, máme větší možnost si někdy přivydělat. Přivydělat si lze i třeba během rodičovské dovolené nebo ke klasickému zaměstnání. Stačí několik hodin měsíčně formou brigády, řešením je i samostatná výdělečná činnost jako vedlejší zdroj příjmů. Výhodou přivýdělku je nižší daňová povinnost.

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, finanční krytí, Finanční poradce, Pravidelná kontrola, Reklamace, Hezký den, Finanční limit, Sportovní vybavení, Použité zboží, Klasické zaměstnání, Finanční možnost, In-line brusle, Daňová povinnost, Výdělečná činnost, Pneumatiky, Prvotní investice, Skype, Zimní oblečení, Městský úřad