Maminka.czTěhotenství

Ptyalismus – jsem těhotná a slintám!

Martina Machová 18.  9.  2013
Konečně! Dvě čárky na testu, lékařovo „ano“ i lehké ranní nevolnosti ohlásily onu úžasnou zprávu. Tatínek je v sedmém nebi a maminka „slintá blahem“ – bohužel doslova! Mezi méně známé těhotenské neduhy totiž patří i tzv. ptyalismus, nadměrné slinění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste patřila k dámám, které své první měsíce těhotenství strávily poblíž WC, neb nikdy netušily, kdy „to“ na ně přijde, možná byste s radostí vyměnila své nevolnosti za tzv. ptyalismus. Lepší pusa plná slin, než ohavná příchuť poněkud hutnější konzistence. Jenže budoucí maminky, které si během prvních měsíců těhotenství „užívaly“ ptyalismu, mají poněkud jiný názor…

Ptyalismus se bohužel často vyskytuje ruku v ruce s ranními nevolnostmi

Nadměrné slinění (ptyalismus), se velmi často vyskytuje spolu s ranními nevolnostmi v prvním trimestru těhotenství. Existují však i případy, kdy nevolnosti ptyalismus neprovázejí, a budoucí maminku obtěžuje nadměrné slinění během celého dne. Zajímavé je, že v noci se ptyalismus obvykle neprojevuje.

Ptyalismus sice není nebezpečný, avšak bývá velice „otravný“. Množství slin může být tak velké, že doslova nevíte, co s nimi, a v nestřeženém okamžiku máte nutkání si ulevovat jako návštěvník restaurace nejnižší cenové kategorie. Velké množství spolykaných slin někdy bývá příčinou celodenní nevolnosti nebo dokonce zvracení! Takový stav však nedeptá jen tělo, ale také jemného ženského ducha, zvláště pracuje-li oběť ptyalismu v profesi, kdy je celý den v úzkém kontaktu s lidmi. Nahromaděné sliny není v takové situaci kam odkládat a nešťastná osoba je při konverzaci zdrojem neustálých „spršek“.

V naprosto extrémních případech, kdy je produkce slin tak obrovská, že její vinou může dojít až k dehydrataci, jsou naštěstí velmi vzácné a lékaři si s nimi umí částečně poradit. Obvykle si však vyžádají hospitalizaci.

Co může pomoci?

S nadměrným sliněním je to v tomto ohledu podobné, jako s nevolnostmi, je zkrátka podmíněno těhotenstvím (jak konkrétně se neví), a tak lze příznaky pouze mírnit. Jednou z možností je cucání bonbonů, kdy se sliny zkrátka polykají tak nějak přirozeněji a s potěšením – jenže po bonbónech se tloustne, nejsou zdravé a navíc se jich člověk brzy přejí. Je tedy vhodné, mít toto „řešení“ spíše jako záložní – pro kritické okamžiky.

Další možností, také spíše podpůrnou, je užívání zubních past s adstringentním účinkem. Tyto pasty se používají při zánětech dásní a paradentose, neboť mají stahující vliv na dásně, a tak mohou částečně přispět k omezení slinění. Lidové léčitelství doporučuje též výplachy úst bylinkami s adstringentním účinkem (např. heřmánek, šalvěj či máta).

Témata: Těhotenství, Léčitelství, Lidové léčitelství, Celodenní nevolnost, Nadměrné slinění