Maminka.czPuberta

Puberta dívek stále častěji začíná už v osmi. Hormony z kuřat za to nemohou. Tak proč?

wall 5.  9.  2020
Děti, které se do puberty dostávaly už před desátým rokem života, tu byly vždycky. Poslední roky jich však přibývá, zejména mezi dívkami. A ne, nemohou za to hormony z kuřat, to patří do oblasti mýtů. Tak čím to tedy je? 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Aby bylo jasno: Předčasnou pubertou se nemyslí to, že děti, kterým je nějakých šest či osm, odsekávají stejně jako puberťáci. To se děje také, ale tady jde o něco jiného – u dětí se objevují neklamné známky toho, že dospívají.

Například se jim mění postava, dívkám rostou prsa, oběma pohlavím se objevuje ochlupení. Mohou za to pohlavní hormony, jejichž aktivní činnost v organismu jsme zvyklí očekávat přece jen o pár let později. 

Teď se to zřejmě mění a jev začíná upoutávat pozornost vědců. Stále častějším předčasným nástupem puberty u dívek se zabývá například tým dětské nemocnice v americkém Cincinnati, jehož výzkum popsal deník The Washington Post. 

Netrýzněte v létě děti učením. Když procvičovat, tak jedině hrou

"Dnes už považujeme za normální, že se první známky puberty u dívek objevují v sedmi letech," říká Louise Greenspan, endokrinolog z organizace Kaiser Permanente, která se na tuto problematiku rovněž zaměřila.

Lékaři znají termín předčasná puberta, týkal se dívek mladších osmi let a kluků mladších devíti let, u nichž pohlavní dospívání nastoupilo příliš brzo, a to většinou kvůli nějaké hormonální poruše. Na příčinu se občas vůbec nepřišlo. Teď je však takových dětí mnohem více než dříve, přičemž příliš časné dospívání s sebou nese nejedno riziko

Studie zveřejněná v časopise Pediatrics doložila, že dívkám v takovém případě hrozí více deprese, navíc mívají sklony k rizikovému chování, jako jsou pití alkoholu, kouření, drogy, a také zbytečně brzy začínají se sexem. A nejen to, v dospělosti takovým ženám více než jiným hrozí obezita, cukrovka 2. typu a rakovina prsu. 

Vysvětlení? Odborníci míní, že za tím je zvýšená celoživotní expozice hormonu estrogenu, který se do životního prostředí dostává například kvůli užívání hormonální antikoncepce. Stejnou příčinu může mít i snižující se plodnost mužů. 

10 příznaků, které vám i bez testu prozradí, že jste těhotná

Tak jako tak, studie ukazují, že puberta u dívek začíná v průměru o rok dříve než v minulosti. Celý proces trvá zhruba čtyři roky. Mimochodem – posledních sto let výrazně klesl i věk, kdy dívky zažívají první menstruaci, ale ten se pro změnu poslední desetiletí už moc nemění a u západní civilizace se pohybuje zhruba na dvanácti až dvanácti a půl letech. 

Jak s tím souvisí dětská obezita? 

Za vše ale nemohou jen estrogeny z prostředí. Roli hraje zřejmě i dětská obezita, protože čím více tuku v těle, tím více se do něj uvolňuje estrogenu. Puberta včetně růstu ochlupení začíná dříve také u dívek, jejichž matky byly obézní a v těhotenství dostaly těhotenskou cukrovku. Podepsat se na tom může i stres, třeba napětí v rodině. 

Teď se vědci chtějí zaměřit také na působení různých plastů a dalších chemikálií, které mohou uvolňovat látky ovlivňující hormonální pochody v těle. Někdy to jsou překvapivá zjištění, jako je třeba tohle: Několik let stará práce, která vyšla v časopise New England Journal of Medicine, popsala, že chlapcům, kteří používají v kosmetice kombinaci levandule a tea tree oleje, rostou prsa. Tady ale šlo o vratné změny, stačilo přípravky přestat používat. ​

Školáci mají větší nohy než dřív. Rodiče jsou při nákupu bot zoufalí. Co se děje?
Jsem netrpělivá a cynická, bojím se puberty dcery, říká Kristýna Leichtová
Témata: Zdraví, Školák, Dospívání, Dětské nemoci, Puberta, Drogy, hormony, Rakovina prsu, Washington Post, Nemo, Vysvětlení, Kuře, Estrogen, Mýtus, Dívka, Vrátne, Civilizace, Obezita, Zac, TAK, Prsa, Hormon, Kaiser, Zdraví na Heureka.cz