Maminka.czVýživa a stravování

Pusťte děti do kuchyně! Udělejte si těstoviny

F.O.O.D 23.  2.  2016
Pokud máte doma malé pomocníky, nebojte se je pustit i k té složitější práci v kuchyni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Violka (5) a Jiřík (3) vaření milují. Není se čemu divit. Jejich maminka Gabriela Sedláková píše a fotí blog Recepty dětem a právě oni vše chutnají a hodnotí jako první. 

Ať už vaří ve své venkovní dětské kuchyňce, nebo v té skutečné, vždy do toho dají to nejcennější. Jejich společným heslem totiž je, že pokrmy je potřeba připravovat s láskou jak k samotným surovinám, tak s láskou k lidem, kteří budou jídlo jíst. A co si připravili pro F. O. O. D.? Budou se vás snažit utáhnout na vařené nudli! Více najdete na www.receptydetem.cz

Nudle si zvládnete udělat i sami doma. Vyzkoušejte recept blogerky Gabriely: 

Domácí těstoviny 

5 porcí, 15 minut + odležení těsta 

Potřebujeme: 400 g semolinové mouky, 4 vejce (8 žloutků), 2 lžíce olivového oleje 

Mouku nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vyklepněte do něj buď celá vejce, nebo jen žloutky (při použití žloutků jsou těstovinyjemnější). Přidejte olivový olej a pomocí vidličky začněte spojovat mouku s vejci a olejem. Jakmile se utvoří hrudky, odložte ji a propracujte těsto ručně. 

Je potřeba získat hladké a kompaktní těsto (spodní částí dlaní ho stlačujte a pak odtlačte od sebe – přeložte v polovině, otočte o 180°, opět stejným způsobem stiskněte a vše znovu opakujte). Zabalte ho do fólie a nechte 30 až 60 minut odpočinout. 

Pokud máte doma strojek na těstoviny, vyválejte těstoviny a nakrájejte je pomocí něj. Určitě si ale poradíte i bez něho. Stačí těsto vyválet zhruba na tloušťku palačinky, smotat ji stejně tak a nakrájet na pásky. Těstoviny můžete ihned vařit v osolené vroucí vodě. Pozor, domácí budou uvařené mnohem rychleji než kupované. Zhruba za 2 až 3 minuty. 

Zimní nudle s opečenou strouhankou 

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 1 balení nudlí (400 g), sůl, máslo, 5 jablek, 4 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce medu, strouhanka, meduňka 

Nudle dejte vařit do lehce osolené vody. Omytá jablka rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Rozehřejte pánev a na plátku másla opečte jablka, přidejte ořechy a zakapejte medem. Stáhněte z plamene, aby se ořechy nespálily.

Jakmile jsou nudle uvařené, smíchejte je s jablky a ořechy a na pánvi s kouskem másla orestujte strouhanku. Těstoviny posypte strouhankou a dozdobte lístky meduňky. 

Klepněte pro větší obrázek

Těstovinový salát 

5 porcí, 20 minut

Potřebujeme: 1 balení nudlí (400 g), sůl a pepř, 1 zelená paprika, 2 červené papriky, 3 jarní cibulky, 150 g nakládané kukuřice, 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, parmazán a bazalka 

Nudle uvařte v lehce osolené vodě. Omyjte zeleninu a z paprik vykrojte semínka. 
Papriky i jarní cibulku nakrájejte na menší kousky (pokud chystáte salát třeba na svačinu do školy nebo na výlet, budou menší kousky lepší). Vše dejte do větší mísy a přidejte kukuřici.

Jakmile jsou nudle uvařené, sceďte je a přidejte k zelenině. V menší misce smíchejte jogurt a olivový olej. Lehce osolte a opepřete. Přidejte do salátu, důkladně promíchejte. Každou porci posypte hoblinkami parmazánu a bazalkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nudle s masovými kuličkami 

6 porcí, 70 minut

Potřebujeme: 2 mrkve, 2 menší petržele, 2 plátky celeru, 1 středně velká cibule, 400 g mletého telecího (hovězího) masa, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, 2 žloutky, olivový olej, 400 ml rajčatového pyré, 2 snítky rozmarýnu a tymiánu, 1 balení nudlí (500 g) 

Očistěte zeleninu, omyjte ji a nakrájejte na co nejmenší kousky. Mleté maso osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek, žloutky a promíchejte. Na talíř si vytvarujte kuličky (pokud se vám lepí maso na ruce, navlhčete si je vodou).

Rozehřejte pánev s pár kapkami olivového oleje, orestujte nakrájenou zeleninu, lehce osolte a zalijte ji rajčatovým pyré. Promíchejte a naskládejte kuličky. Přidejte bylinky. Přikryjte poklicí, ztlumte plamen a nechte hodinu dusit. 

Během dušení občas zkontrolujte a případně opatrně promíchejte. Jakmile se bude blížit konec dušení, uvařte si nudle. Můžete je rovnou smíchat se směsí a kuličkami nebo dát do talíře nejdříve nudle, poté omáčku a kuličky zvlášť. Když nespěcháte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Creste de Gallo se švestkami a perníkem

4 porce, 45 minut (z receptáře Adriana těstovin)

Potřebujeme: 40 g těstovin Creste de Gallo, 50 g čerstvých švestek, 20 g perníku na strouhání, 20 g zakysané smetany, 10 g hnědého cukru, 20g másla, 1 dcl švestkové šťávy, 1 ks hroznového vína, 1 ks physalis, sůl

V dobře osolené vodě uvařte dle návodu těstoviny. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, v teplém másle nechte roztát třtinový cukr a švestky v něm lehce orestujte, promíchejte. Takto připravené švestky zalijte švestkovou šťávou a velmi krátce povařte, švestky se nesmí rozvařit, mají jen mírně změknout. 

Zakysanou smetanu rozmíchejte tak, aby byla vláčná.

Část perníku nastrouhejte na jemném struhadle a část na hrubším struhadle – hruběji nastrouhaný nastrouhání použijete jako ozdobu. Hroznové víno i physalis nakrájejte na tenké kolečka.

Při nakládání na talíř dbejte na to, aby švestky a těstoviny byly teplé a zakysaná smetana naopak studená.

Ozdobte hrozny, physalisem a perníkem.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., kuchyně, Zakysaná smetana, Paprika, Švestka, Hroznové víno, Violka, Jiřík, Půst, Mleté maso, Těstovinový salát, Těstoviny, Třtinový cukr, Těsto, Zelená paprika, Kukuřice, Adriana, Strouhanka, Test, Bazalka
Mohlo by vás zajímat