[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Violka (5) a Jiřík (3) vaření milují. Není se čemu divit. Jejich maminka Gabriela Sedláková píše a fotí blog Recepty dětem a právě oni vše chutnají a hodnotí jako první.
Ať už vaří ve své venkovní dětské kuchyňce, nebo v té skutečné, vždy do toho dají to nejcennější. Jejich společným heslem totiž je, že pokrmy je potřeba připravovat s láskou jak k samotným surovinám, tak s láskou k lidem, kteří budou jídlo jíst. A co si připravili pro F. O. O. D.? Budou se vás snažit utáhnout na vařené nudli! Více najdete na www.receptydetem.cz
Nudle si zvládnete udělat i sami doma. Vyzkoušejte recept blogerky Gabriely:
5 porcí, 15 minut + odležení těsta
Potřebujeme: 400 g semolinové mouky, 4 vejce (8 žloutků), 2 lžíce olivového oleje
Mouku nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vyklepněte do něj buď celá vejce, nebo jen žloutky (při použití žloutků jsou těstovinyjemnější). Přidejte olivový olej a pomocí vidličky začněte spojovat mouku s vejci a olejem. Jakmile se utvoří hrudky, odložte ji a propracujte těsto ručně.
Je potřeba získat hladké a kompaktní těsto (spodní částí dlaní ho stlačujte a pak odtlačte od sebe – přeložte v polovině, otočte o 180°, opět stejným způsobem stiskněte a vše znovu opakujte). Zabalte ho do fólie a nechte 30 až 60 minut odpočinout.
Pokud máte doma strojek na těstoviny, vyválejte těstoviny a nakrájejte je pomocí něj. Určitě si ale poradíte i bez něho. Stačí těsto vyválet zhruba na tloušťku palačinky, smotat ji stejně tak a nakrájet na pásky. Těstoviny můžete ihned vařit v osolené vroucí vodě. Pozor, domácí budou uvařené mnohem rychleji než kupované. Zhruba za 2 až 3 minuty.
4 porce, 15 minut
Potřebujeme: 1 balení nudlí (400 g), sůl, máslo, 5 jablek, 4 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce medu, strouhanka, meduňka Nudle dejte vařit do lehce osolené vody. Omytá jablka rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Rozehřejte pánev a na plátku másla opečte jablka, přidejte ořechy a zakapejte medem. Stáhněte z plamene, aby se ořechy nespálily.
Jakmile jsou nudle uvařené, smíchejte je s jablky a ořechy a na pánvi s kouskem másla orestujte strouhanku. Těstoviny posypte strouhankou a dozdobte lístky meduňky.
5 porcí, 20 minut
Potřebujeme: 1 balení nudlí (400 g), sůl a pepř, 1 zelená paprika, 2 červené papriky, 3 jarní cibulky, 150 g nakládané kukuřice, 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, parmazán a bazalka Nudle uvařte v lehce osolené vodě. Omyjte zeleninu a z paprik vykrojte semínka. Papriky i jarní cibulku nakrájejte na menší kousky (pokud chystáte salát třeba na svačinu do školy nebo na výlet, budou menší kousky lepší). Vše dejte do větší mísy a přidejte kukuřici.
Jakmile jsou nudle uvařené, sceďte je a přidejte k zelenině. V menší misce smíchejte jogurt a olivový olej. Lehce osolte a opepřete. Přidejte do salátu, důkladně promíchejte. Každou porci posypte hoblinkami parmazánu a bazalkou.
6 porcí, 70 minut
Potřebujeme: 2 mrkve, 2 menší petržele, 2 plátky celeru, 1 středně velká cibule, 400 g mletého telecího (hovězího) masa, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, 2 žloutky, olivový olej, 400 ml rajčatového pyré, 2 snítky rozmarýnu a tymiánu, 1 balení nudlí (500 g)
Očistěte zeleninu, omyjte ji a nakrájejte na co nejmenší kousky. Mleté maso osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek, žloutky a promíchejte. Na talíř si vytvarujte kuličky (pokud se vám lepí maso na ruce, navlhčete si je vodou).
Rozehřejte pánev s pár kapkami olivového oleje, orestujte nakrájenou zeleninu, lehce osolte a zalijte ji rajčatovým pyré. Promíchejte a naskládejte kuličky. Přidejte bylinky. Přikryjte poklicí, ztlumte plamen a nechte hodinu dusit.
Během dušení občas zkontrolujte a případně opatrně promíchejte. Jakmile se bude blížit konec dušení, uvařte si nudle. Můžete je rovnou smíchat se směsí a kuličkami nebo dát do talíře nejdříve nudle, poté omáčku a kuličky zvlášť. Když nespěcháte.
4 porce, 45 minut (z receptáře Adriana těstovin)
Potřebujeme: 40 g těstovin Creste de Gallo, 50 g čerstvých švestek, 20 g perníku na strouhání, 20 g zakysané smetany, 10 g hnědého cukru, 20g másla, 1 dcl švestkové šťávy, 1 ks hroznového vína, 1 ks physalis, sůl
V dobře osolené vodě uvařte dle návodu těstoviny. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, v teplém másle nechte roztát třtinový cukr a švestky v něm lehce orestujte, promíchejte. Takto připravené švestky zalijte švestkovou šťávou a velmi krátce povařte, švestky se nesmí rozvařit, mají jen mírně změknout.
Zakysanou smetanu rozmíchejte tak, aby byla vláčná.
Část perníku nastrouhejte na jemném struhadle a část na hrubším struhadle – hruběji nastrouhaný nastrouhání použijete jako ozdobu. Hroznové víno i physalis nakrájejte na tenké kolečka.
Při nakládání na talíř dbejte na to, aby švestky a těstoviny byly teplé a zakysaná smetana naopak studená.
Ozdobte hrozny, physalisem a perníkem.