Maminka.czPorod

Pusťte otce k porodům, chce porodní asistentka i právníci. Co na to ministr?

Radka Wallerová 28.  3.  2020
Zákaz přítomnosti otců u porodů kvůli koronaviru momentálně trápí mnoho žen. Zastala se jich jak porodní asistentka Ivana Königsmarková, tak sdružení Aperio se svou právně podloženou argumentací. Podle nich může opatření vést například k tomu, že se více žen rozhodne rodit doma bez patřičné pomoci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch slíbil, že tohle opatření uvolní mezi prvními.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Restriktivní opatření nelze nijak rozumně zdůvodnit hygienickými ani zdravotními potřebami. Zbytečně naopak ohrožuje matky stresem a ty, které se kvůli zákazu přítomnosti blízké osoby rozhodují rodit doma, to může ohrozit i na životě," napsala známá porodní asistentka Ivana Königsmarková ve svém komentáři pro Deník Referendum

Upozornila v něm mimo jiné na fakt, že ženy obvykle žijí ve společné domácnosti s otcem dítěte, a tedy jeho přítomnost u porodu z hygienického hlediska, za dodržení přesně daných bezpečnostních pravidel, nijak nezvyšuje riziko nákazy.

Roušky musí nosit i nejmenší děti! Jak je to mají rodiče naučit?

"Například je možné požadovat, při současném nedostatku ochranných pomůcek, aby si doprovod ochranné pomůcky zajistil, tedy roušky v dostatečném množství a rukavice. Na druhou stranu je zcela zřejmé, že by se zdravotníci měli chránit proti možné nákaze stejně, je-li přítomen jeden, dva či více osob," napsala dále. 

Celý její komentář najdete TADY

Advokát Ondřej Pecák a Liga lidských práv napadli opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví zakázalo přítomnost otců u porodu, u pražského městského soudu. Ve správní žalobě se domáhají toho, aby soud opatření zrušil. Do doby, než soud ve věci rozhodne, měl by podle představ žalobců předběžným opatřením porodnici nařídit přítomnost doprovodu u porodu umožnit.

Některé nemocnice jsou alespoň trochu vstřícné: Jak napsal Pražský Deník, nastávající maminky, zdravým otcům umožňuje například pražská Bulovka krátkou návštěvu po porodu přímo na sále. Podobné je to v ostravské fakultní nemocnici. 

Za matky a za přítomnost otců u porodu se tento týden postavilo i sdružení Aperio, které odeslalo výzvu ke zrušení plošného zákazu přítomnosti otců u porodu Ministru zdravotnictví, předsedovi krizového štábu a premiérovi.

Musí umět špagety, krupicovou kaši a červenou omáčku! Kdo? Maminka roku!
"Obracejí se na nás nastávající rodiče, které zákaz přítomnosti doprovodu u porodu nepříjemně zasáhl. Obáváme se, že tato situace může vést nejen ke zvýšenému stresu rodiček a potenciálně komplikovanějšímu průběhu porodů, ale i k nárůstu úvah o neasistovaných porodech mimo zdravotnická zařízení," stojí v prohlášení sdružení Aperio, které se dlouhodobě zabývá mimo jiné právě porodnictvím. 
 
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nicméně zatím otce k porodům pustit nehodlá. Pouze přislíbil, že až se epidemie koronaviru dostane pod kontrolu, bude tohle opatření mezi těmi, která se uvolní jako první. 
 
"Je třeba si uvědomit, že to je opatření, aby se nákaza nezavlekla do porodnic. Vycházeli jsme ze stanoviska porodnic. Chápu, že to může být omezující, ale je nutné vnímat situaci z pohledu zdravotníků a porodnic, které by mohly být ohroženy. Ale myslím, že toto opatření nebude trvat dlouho a bude jedno z prvních, které budeme uvolňovat," řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. 
 
 
Co stojí ve výzvě Aperia? Následující:
 
 Vyzýváme proto vládu a krizový štáb, aby:
  • zrušili zákaz přítomnosti otců u porodu zavedený mimořádným opatřením MZ ze dne 18. 3. 2020, č. j. MZDR 12344/2020-1/MIN/KAN a obnovili předchozí stav, kdy se na přítomnost otců u porodu vztahovala výjimka ze zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních 
  • podpořili využívání a poskytování zdravotních služeb komunitních porodních asistentek v domovech, resp. ve vlastním sociálním prostředí těhotných žen, žen s rozbíhajícím se porodem a matek a dětí po porodu 
  • apelovali na rodiče, aby pravdivě informovali zdravotnický personál o tom, zda přišli či mohli přijít do kontaktu s koronavirem SARS-CoV-2, a aby zodpovědně dodržovali všechna bezpečnostní opatření 
  • zajistili personálu v porodnicích dostatečné množství ochranných pomůcek 
  • podporovali porodnice v opatřeních vedoucích ke snížení rizika pro matky a novorozence hospitalizované v souvislosti s porodem v nemocnicích 
Autoři výzvy se kromě jiného odvolávají na aktuální doporučení Světové zdravotnické organizace, že každá těhotná žena včetně těch, u kterých byla potvrzena nebo jsou v podezření nákazy COVID-19, má právo na vysoce kvalitní péči jak před porodem, tak v jeho průběhu i v postnatálním období. 
 
Rouška bez šití: Jednoduchý návod! Stačí kus látky a gumičky
Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Porod, Otec, Porodní asistentka, Bulovka, Asistentka, Pór, Ministr zdravotnictví, Adam Vojtěch, Aperio, Ivana Königsmarková, Liga, Pražská Bulovka, Zdravotnictví, Pražský, Přítomnost otců, Mini, Aperia, Dany, Přítomnost, PRÁV, Porodnictví, Liga lidských práv