[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, Příprava: 1,5 hodiny
1 lžíce másla1 velká cibule, nakrájená2 velké mrkve, nakrájené2 lžíce rajčatového protlaku1/2 kg mletého masačerstvý tymiánhrnek černého piva2 lžíce hladké moukyhrnek mraženého hrášku1-2 brambory, nakrájené na velmi tenké plátkysůl a pepř na dochucení
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu na rozehřátém másle osmažte cibuli a mrkev, až cibule zvláční. Osolte, opepřete a vmíchejte rajčatový protlak. Vložte maso, opékejte ho a rozmělňujte vařečkou. Posypte tymiánem a zalijte pivem, uveďte do mírného varu a za častého promíchávání nechte trochu zhoustnout. Poprašte moukou, zalijte trochou vody a povařte ještě asi 2 minuty. Vmíchejte hrášek, osolte, opepřete a směs přeneste do zapékací formy. Pokryjte plátky brambor tak, aby se překrývaly. Osolte je, opepřete a zakapejte máslem. Pečte asi 30 až 40 minut, až brambory zezlátnou.
Na 4 porce, Příprava: 20 minut
1/2 kg mletého hovězího1 cibule, nastrouhanáněkolik lžic medové hořčice1-2 stroužky česneku, rozdrcené, sladká paprika, sůl na dochucení2 lžíce olivového olejehamburgerové žemle, plátky sýra, plátky rajčat, listy salátu, kroužky cibule, případně kvalitní hořčice a kečup na dokončení
Maso, cibuli, hořčici, česnek a koření promíchejte a vytvarujte placičky. Osmažte je na rozehřátém oleji, podávejte v žemli s dalšími přísadami, případně zapečené se sýrem.
Doma připravený hamburger z poctivých přísad rozhodně není nic odbytého a nekvalitního. Naopak - je to občerstvení rychlé, sytivé a plnohodnotné!