Maminka.czVýživa a stravování

Pusťte si domů Ameriku: Klasický burger a masový páj

Jitka Rákosníková 18.  5.  2013
Pusťte si domů Ameriku: Klasický burger a masový páj
Ano, na mleté maso můžete zužitkovat nejrůznější odřezky, ale základem by mělo být hlavně kvalitní maso, ať už hovězí, vepřové, či drůbeží. Kuchyňské upotřebení se pak znásobí geometrickou řadou. Tady je několik vstupních dat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masový páj

Na 4 porce, Příprava: 1,5 hodiny

1 lžíce másla
1 velká cibule, nakrájená
2 velké mrkve, nakrájené
2 lžíce rajčatového protlaku
1/2 kg mletého masa
čerstvý tymián
hrnek černého piva
2 lžíce hladké mouky
hrnek mraženého hrášku
1-2 brambory, nakrájené na velmi tenké plátky
sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu na rozehřátém másle osmažte cibuli a mrkev, až cibule zvláční. Osolte, opepřete a vmíchejte rajčatový protlak. Vložte maso, opékejte ho a rozmělňujte vařečkou. Posypte tymiánem a zalijte pivem, uveďte do mírného varu a za častého promíchávání nechte trochu zhoustnout. Poprašte moukou, zalijte trochou vody a povařte ještě asi 2 minuty. Vmíchejte hrášek, osolte, opepřete a směs přeneste do zapékací formy. Pokryjte plátky brambor tak, aby se překrývaly. Osolte je, opepřete a zakapejte máslem. Pečte asi 30 až 40 minut, až brambory zezlátnou.

Klasický hamburger

Na 4 porce, Příprava: 20 minut

1/2 kg mletého hovězího
1 cibule, nastrouhaná
několik lžic medové hořčice
1-2 stroužky česneku, rozdrcené, sladká paprika, sůl na dochucení
2 lžíce olivového oleje
hamburgerové žemle, plátky sýra, plátky rajčat, listy salátu, kroužky cibule, případně kvalitní hořčice a kečup na dokončení

Maso, cibuli, hořčici, česnek a koření promíchejte a vytvarujte placičky. Osmažte je na rozehřátém oleji, podávejte v žemli s dalšími přísadami, případně zapečené se sýrem.

Doma připravený hamburger z poctivých přísad rozhodně není nic odbytého a nekvalitního. Naopak - je to občerstvení rychlé, sytivé a plnohodnotné!

Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Klas, Maso, Půst, Žemle, Sladká paprika, Čerstvý tymián, Dom, Burger
Mohlo by vás zajímat
Herečka Taňa Pauhoufová se stala maminkou! Radostnou novinu oznámila fotografií po porodu a lakonickým "MILUJI"
Mrázková Dita
Slavné maminky
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Nejkrásnější dvojčata světa vydělávají ve 12 letech miliony! Pohádkový příběh, nebo vypočítavost matky?
Formánková Simona
Galerie
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
5 důvodů, proč miminka doopravdy potřebují zavinovačku
Procházková Simona
Novorozenec
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Úsměvná realita těhotenství! Pobavte se nad snímky, které sdílely nastávající maminky na sociálních sítích
Formánková Simona
Galerie