Maminka.czVýživa a stravování

Pusťte si domů Ameriku: Klasický burger a masový páj

Jitka Rákosníková 18.  5.  2013
Pusťte si domů Ameriku: Klasický burger a masový páj
Ano, na mleté maso můžete zužitkovat nejrůznější odřezky, ale základem by mělo být hlavně kvalitní maso, ať už hovězí, vepřové, či drůbeží. Kuchyňské upotřebení se pak znásobí geometrickou řadou. Tady je několik vstupních dat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masový páj

Na 4 porce, Příprava: 1,5 hodiny

1 lžíce másla
1 velká cibule, nakrájená
2 velké mrkve, nakrájené
2 lžíce rajčatového protlaku
1/2 kg mletého masa
čerstvý tymián
hrnek černého piva
2 lžíce hladké mouky
hrnek mraženého hrášku
1-2 brambory, nakrájené na velmi tenké plátky
sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu na rozehřátém másle osmažte cibuli a mrkev, až cibule zvláční. Osolte, opepřete a vmíchejte rajčatový protlak. Vložte maso, opékejte ho a rozmělňujte vařečkou. Posypte tymiánem a zalijte pivem, uveďte do mírného varu a za častého promíchávání nechte trochu zhoustnout. Poprašte moukou, zalijte trochou vody a povařte ještě asi 2 minuty. Vmíchejte hrášek, osolte, opepřete a směs přeneste do zapékací formy. Pokryjte plátky brambor tak, aby se překrývaly. Osolte je, opepřete a zakapejte máslem. Pečte asi 30 až 40 minut, až brambory zezlátnou.

Klasický hamburger

Na 4 porce, Příprava: 20 minut

1/2 kg mletého hovězího
1 cibule, nastrouhaná
několik lžic medové hořčice
1-2 stroužky česneku, rozdrcené, sladká paprika, sůl na dochucení
2 lžíce olivového oleje
hamburgerové žemle, plátky sýra, plátky rajčat, listy salátu, kroužky cibule, případně kvalitní hořčice a kečup na dokončení

Maso, cibuli, hořčici, česnek a koření promíchejte a vytvarujte placičky. Osmažte je na rozehřátém oleji, podávejte v žemli s dalšími přísadami, případně zapečené se sýrem.

Doma připravený hamburger z poctivých přísad rozhodně není nic odbytého a nekvalitního. Naopak - je to občerstvení rychlé, sytivé a plnohodnotné!

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Žemle, Sladká paprika, Půst, Burger, Dom, Maso, Klas, Čerstvý tymián