Maminka.czAlergie

Moje dítě je alergik. Na co dávat pozor, co dělat, když má obtíže a kdy je na čase vyrazit k lékaři? Poradíme

Simona Procházková 29.  3.  2023
Co s tím, když vaše dítě trápí pylová alergie? Jak mu můžete sami pomoct a kdy už se raději obrátit na pediatra, aby vás poslal na alergologii? Zjišťovali jsme také, jak ulevit při alergických potížích s očima, proč pomáhá sprcha i častá výměna ložního prádla nebo kde najdete pylový kalendář.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sezona pylových alergií již začala, první jarní alergeny, jako jsou olše, líska nebo bříza, už začínají dělat alergikům problémy a s postupným oteplováním jich bude přibývat. Výskyt alergenů je totiž spojen s počasím. Pokud je zima mírná, pyly mohou ve vzduchu poletovat už od konce ledna a alergici to pocítí doslova na vlastní kůži.

Příznaky polinózy – tedy pylové alergie – jako kýchání, vodnatá rýma, svědění a slzení očí se objeví v okamžiku, kdy množství pylu konkrétních rostlin, na který je alergik citlivý, překročí určitou hranici. Ke spuštění reakce obvykle stačí nižší desítky pylových částeček na metr krychlový. Jaká opatření přijmout a jak nastavit denní režim tak, aby alergik dokázal své obtíže eliminovat na minimum?

VIDEO: Podcast Maminka - Alergie na pyl. Pomohou volně prodejné léky?

Domácí prevence alergií hned od narození

Někdo by mohl říct, že přemýšlet o alergiích u několikatýdenního miminka je předčasné, opak je ale pravdou. Pokud maminka může kojit, pak lze jako prevenci alergií doporučit právě kojení, a to alespoň do věku šesti měsíců života děťátka. V průběhu kojení je také jistou prevencí postupné zavádění nemléčných potravin od ukončeného čtvrtého měsíce života. V případě, že matka kojit nemůže, je vhodné využít možnost výživy dítěte hypoalergenními mléčnými náhradami. U starších dětí lze obecně doporučit pohyb na čerstvém vzduchu, sportování, protože i tělesná zdatnost má vliv na dětskou obranyschopnost. Na místě je rovněž otužování a zdravý a vyvážený jídelníček bohatý na vitaminy, minerály a vlákninu.

Když už se alergie objeví…

Alergie může být různého druhu, od klasické pylové, která může mít projevy běžné rýmy, až po astma, anebo třeba potravinové, které mohou vést k atopickým ekzémům. Pokud začnete některé příznaky pozorovat u svého dítěte, na nic nečekejte a poraďte s dětským lékařem. „Vždy záleží na věku dítěte a potížích, které se u něj objeví. Některé děti mají pouze mírnou rýmu, která je nijak zvlášť neobtěžuje, někdo má ale potíže daleko větší, nemůže se soustředit ve škole či špatně spí,“ uvádí Ing. Jiří Dědek, generální ředitel Lázní Luhačovice, a dále pokračuje: „Je to vždy na posouzení pediatra, který by měl znát rodinnou anamnézu. Pokud se projeví alergická rýma u dítěte, jehož sourozenec nebo rodič trpí alergiemi, pak by takové dítě mělo být praktickým lékařem posláno k alergologovi, protože je nutné alergii podchytit včas.“

Jak se chránit při pylové alergii?

Snažte se nevycházet s dětmi ven, když jsou v ovzduší pyly v největší koncentraci, tedy v polovině dopoledne a v podvečer. Stejně tak v tuto dobu doma příliš nevětrejte, a pokud jedete v autě, využijte klimatizaci. Neméně důležité je při pobytu venku chránit oči kvalitními slunečními nebo dioptrickými brýlemi.

„Například pokud jste alergičtí na pyl, mohou vám pomoci sluneční brýle, které vytváří bariéru a zamezí přístupu alespoň části alergenů do očí. Stejně tak lidé trpící na alergie by si neměli rukama mnout oči. Právě při této činnosti si můžete do očí vetřít velké množství alergenů,” říká Kristýna Štěbetáková, optometristka ze společnosti Alensa.cz.

Máme doma alergika. Jaké jsou možnosti léčby alergií? Zdaleka nejen úlevové léky

Skvělým pomocníkem pro alergiky jsou domácí čističky vzduchu a vhodné je myslet také na kvalitní filtr ve vysavači. Alergik by si měl pravidelně zvlhčovat oči vhodnými očními kapkami, které buď předepíše lékař, nebo vám jistě poradí v každé lékárně. Pozor také na oblečení, ručníky a ložní prádlo, po vyprání je v pylové sezóně raději nesušte venku, povlečení, osušky a ručníky často měňte.

Potížím se můžete vyhnout správným načasováním vycházky v době, kdy se pylu vyskytuje ve vzduchu nejméně, například brzy ráno nebo po dešti. Důležitá jsou i volená místa. Poobědový výšlap za slunného suchého dne na rozkvetlou louku není nejlepší volbou, oproti tomu les nebo vodní plochy s holými břehy poskytnou útočiště a na chvíli uleví. Po návratu domů by se měl alergik osprchovat, případně si také umýt vlasy a převléknout se do čistého oblečení.

ROZHOVOR S LÉKAŘEM

MUDr. Petr Pšenica, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice

Co dělat, když se u dítěte objeví potíže spojené s jarními pylovými alergiemi? Je nutné hned vyhledat lékaře?

Vždy záleží na věku dítěte a potížích, které se u něj objeví. Některé děti mají pouze mírnou rýmu, která je nijak zvlášť neobtěžuje, některé děti však mají větší problémy – hůře se soustředí ve škole anebo špatně spí. Zdravotní stav by měl vždy posoudit dětský lékař i s ohledem na rodinnou anamnézu. Pokud sourozenec nebo rodič trpí alergií a u dítěte se projeví alergická rýma, je potřeba, aby bylo dispentarizováno v alergologické poradně. Alergii je totiž nutné podchytit včas.

Jak probíhá vyšetření malého dítěte na alergologii a jak se projevy alergií, jako jsou otoky, slzení očí, alergický kašel a rýma, léčí?

Lékař udělá dítěti spirometrii, eventuálně zátěžový test, případně různé další testy. To se vždy odvíjí od zdravotního stavu pacienta. K léčbě alergií je vhodné především kloktání, prolévání nosu a inhalace minerálními vodami, například běžně dostupnou Vincentkou. Terapii přírodními minerálními vodami využíváme i v rámci lázeňské léčby. Tu doporučuji plánovat v období, kdy se u dítěte alergie projevují nejvíc, tedy například na jaře.

Díky vysokému obsahu minerálních látek a prosycení oxidem uhličitým otužují luhačovické vody při inhalacích sliznice dýchacích cest, rozpouští hleny a usnadňují vykašlávání. Neméně důležitá je ale také individuální nebo skupinová dechová rehabilitace, která pomáhá ke zlepšení průchodnosti dýchacích cest, snížení bronchiální obstrukce, zlepšení vykašlávání hlenů a posílení výdechových a vdechových svalů.

U chronických nemocí, mezi které lze zařadit i průduškové astma, je stěžejní nemoc stabilizovat, snížit počet akutních vzplanutí nemoci během roku a omezit nutnost brát takzvané úlevové léky.

Může se z alergie rozvinout u dítěte astma? A jak tomu případně preventivně bránit?

Obecně k prevenci astmatu lze doporučit sportování, protože tělesná zdatnost se podílí na dětské obranyschopnosti, a pak také otužování.

Zde najdete užitečné informace pro alergiky

  • ProAlergiky.cz
  • pylovasluzba.cz
  • pyly.cz
  • nanospace.cz/blog/pylovy-kalendar/

Oční alergie a záněty spojivek

Alergie se projevují mnoha různými příznaky a jedním z nich mohou být potíže s očima, jako pálení, svědění, slzení či otoky. Oční alergie jsou poměrně častým problémem. Objevují se, když oči reagují na tzv. alergen, tedy něco, co je dráždí. Oči k potlačení působení alergenu produkují látku zvanou histamin, a v důsledku toho oční víčka nebo spojivky zčervenají, svědí, a mohou i otéct. Dalším z projevů je slzení a pálení očí, světloplachost a slepené oči hned po ránu. „Lidé, kteří mají oční alergie, mají běžně také nosní alergie projevující se ucpaným nosem, kýcháním a svěděním. Obvykle jde o dočasný stav spojený se sezónními alergiemi,” říká Kristýna Štěbetáková. Nejčastějším příznakem oční alergie je zánět spojivek, ten se objevuje přibližně u 40 % všech pacientů.

Astma, alergie, lupénka, skolióza i ADHD... Poradíme, při jakých potížích pomůžou dětem lázně a jak je vyřídíte

Existuje celá řada způsobů, jak oči při sezónních alergiích chránit. Základním pravidlem je eliminovat možný kontakt alergenu s očima. Tedy pokud oči svědí a pálí, raději je vypláchnete vodou, do očí si nesahejte a nemněte si je. Symptomy mohou být velice obtěžující. 

Pylový kalendář pro alergiky

Za sezónní alergií stojí celá řada alergenů. Patří mezi ně nejrůznější dřeviny či byliny, dále také pyl z trav, prach, zvířecí srst, roztoči nebo plísně. Koncentraci alergenů ve vzduchu pravidelně sledují monitorovací stanice, které ve spolupráci s Regionálním úřadem veřejného zdravotnictví a Pylovou informační službou informují v týdenní intervalech o aktuální situaci. Užitečným pomocníkem je také pylový kalendář. Jde o celoroční přehled období, kdy se během roku vyskytují jednotlivé pylové alergeny v ovzduší. Nejhorším obdobím pro alergiky je období od začátku března až do konce léta. Nejpříjemnější období je zase konec roku, kdy počet pylových alergenů výrazně klesá.

„Alergik by měl nejen dobře znát svoji pylovou sezónu, ale také si nastavit rutinu, která mu zvládání jeho obtíží usnadní a pomůže kritické měsíce v roce překonat,“ říká specialista na alergie Michal Závacký. Pyl se totiž šíří vzduchem stejně jako prach, napadá dýchací cesty a vyskytuje se nejen venku, ale i v interiérech, do kterých vniká otevřenými okny nebo přenosem na kůži, vlasy a oblečení.

Prevence alergií v lázních

  • Když se řeknou lázně, vybaví se nám spíše léčba zdravotních neduhů. Lázně ale mohou přispět i k posílení imunity u zdravých jedinců a vyvarovat je tak třeba před sezónními alergiemi.
  • „I v lázních je možné absolvovat řadu procedur k prevenci alergií. Kloktání, prolévání nosu, zvané také jako konvičkování, a samotná inhalace luhačovickými minerálními vodami příznivě ovlivňují obranyschopnost ve smyslu prevence rýmy, protože otužují sliznice dýchacích cest,“ uvádí Ing. Jiří Dědek z Lázní Luhačovice.
  • Jak pomohou lázně? Lázeňská léčba vyniká svou komplexností a zahrnuje procedury s využitím přírodního léčivého zdroje a další balneoterapii, ale také dietní léčbu, rehabilitaci a edukaci. Kromě inhalací, při kterých jsou používány hydrouhličitanochloridosodné jódové, silně mineralizované vody, které jsou vysoce prosycené kysličníkem uhličitým, je důležitá také dechová rehabilitace. Děti s průduškovým astmatem v rámci lázeňské léčby absolvují individuální nebo skupinovou rehabilitaci.
  • Alergické rýmy u dětí jsou často doprovázeny astmatem bronchiale a atopickým ekzémem. Kombinace alergické rýmy s dalšími onemocněními je označována jako atopický syndrom. Pokud se u dítěte projeví některé z těchto příznaků, lékař by měl důkladně projít rodinnou anamnézu, protože dědičnost zde hraje významnou roli. V těchto případech je právě stěžejní komplexnost lázeňské léčby, kdy jsou procedury nastaveny individuálně, na míru zdravotnímu stavu dítěte.
  • Aktivní dechové techniky pomáhají ke zlepšení průchodnosti dýchacích cest, snížení bronchiální obstrukce, zlepšení vykašlávání hlenů a posílení výdechových a vdechových svalů. Cílem dechové rehabilitace je zlepšit ventilační parametry, aktivovat dýchací svaly, ovlivnit dechový stereotyp, zlepšit mobilitu hrudníku a zvýšit fyzickou kondici dítěte.
  • Uhličité koupele mají význam u astmatiků i ekzematiků. „Kysličník uhličitý vstřebaný do těla prostřednictvím uhličitých koupelí působí prostřednictvím nervové soustavy na celý organismus. Astmatikům při koupelích pomáhá roztažení průdušek,“ uvádí MUDr. Jana Rydlová, ředitelka dětských léčeben společnosti Lázně Luhačovice a dodává: „Při uhličitých koupelích dochází také k vazodilataci, neboli rozšíření cév, a změně pH kůže a podkoží, což zmírňuje záněty a svědění u ekzematiků.“
  • A kdy nejlépe s dítětem do lázní? Doporučuji plánovat lázně v období, kdy se alergie projevují nejvíce, protože procedury v tomto období cíleně uleví od potíží,“ radí Ing. Jiří Dědek.
Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Atopický ekzém, Nemoci, Alergie, Dětské nemoci, onemocnění, Kašel, Astma, rýma, Pylová, Michal Závacký, Kristýna Štěbetáková, Prevence, Lázně Luhačovice, Léčba, Ing, Alergeny, Lékař, Alergik, Lázně, Petr Pšenica, Jana Rydlová, Sportování, Zdraví na Heureka.cz