Maminka.czZdraví

Trápí vaše dítě pylová alergie? Veďte si pylový kalendář a dodržujte režimová opatření

Lucie Kaufnerová 2.  5.  2018
Vyhlíží si své oběti od chvíle, kdy začnou kvést první stromy a keře. Ohrožuje stále větší množství lidí. I pár droboučkých pylových zrníček vám dokáže řádně zkomplikovat jarní a letní měsíce, pokud patříte mezi „pylaře“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Projevy jsou různé. Některé alergiky trápí vodnatá nebo i hustá rýma nebo „jen“ svědění nosu, jiné zas nekontrolovatelné salvy kýchání, u dalších se alergie na pyly projevuje na očních spojivkách – oči svědí, slzejí a červenají. Častá je také kopřivka po celém těle nebo jen na některých částech.

2. Pyly nejčastěji spouštějí alergickou rýmu. Protože jde zejména o pyly stromů, trav, bylin a plevelů, někdy se toto onemocnění nazývá senná rýma. I když může někomu připadat banální, dokáže pořádně znepříjemnit život. Neléčená může vést k rozvoji astmatu!

3. S geny zkrátka nehnete. Pokud je alergický jeden z rodičů, sourozenec nebo všichni, existuje tzv. univerzální riziko vzniku alergie. U dítěte, jehož jeden rodič trpí alergií, je riziko vzniku alergického onemocnění 30 %, jsou-li oba rodiče alergičtí, riziko se zvyšuje na 60 %.

4. Veďte si pylový kalendář. Je dobré vědět, kdy se u vás objevily příznaky alergie v minulých letech. Pomůže to nejen vašemu alergologovi, ale i vám samotným. Budete aspoň přibližně vědět, kdy se na útok pylů připravit. A sledujte média. Z rádia či televize se k vám dostanou informace o právě aktuálních alergenech.

5. Dodržujte režimová opatření. Raději doma nepěstujte kvetoucí pokojové rostliny. Docházelo by ke zbytečnému dráždění sliznic. Pozor si dejte na zkříženou alergii s některým druhem ovoce či zeleniny. Ta se dá buď přímo zjistit u alergologa, nebo ji snadno po určité době vysledujete sami.

Narodí se alergik? Dá se předcházet vzniku alergie již v těhotenství?

6. Nejdůležitější je prevence. Pokud o sobě víte, že jste alergik, zbytečně se nevystavujte útoku alergenů. Vyhýbejte se parkům a lesním porostům, ve kterých roste hodně kvetoucích stromů a keřů. V bezpečné vzdálenosti se pohybujte, i když se někde v okolí seká tráva. A také si dávejte pozor na neupravené plochy – ty jsou hlavním zdrojem alergizujícího pylu plevelů.

7. V pylové sezoně s sebou noste antihistaminika. Když už na vás pyl útočí a je téměř jasné, že se mu neubráníte, mějte při sobě v pylové sezoně vždy tabletky nebo kapky, které příznaky alergie zmírní. Snažte se alergické projevy potlačit co nejdříve, než se reakce rozjede naplno.

8. Jste těhotná? Nemusíte se obávat, že by léky poškodily plod. Odborníci ale radí, že by těhulky měly dát přednost lokální léčbě, tedy nosním nebo případně očním kapkám před tabletami. A měly by si taky více než ostatní alergici hlídat jídelníček. Pozor hlavně na ořechy!

VIDEO: Pavel Urík vám řekne, jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě dostane velkou alergickou reakci

Potravinové alergie s ekzémem kradou dětem kila i centimetry
Vznik alergie může vyvolat nesprávné načasování příkrmů
Jarní alergie útočí. Jak ji rozeznáte od nachlazení?
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Alergie, Pylová alergie, Vaš, Kalendář, Zkřížená alergie, Spojivka, Nosní kapka, Alergické onemocnění, Oční spojivka, Tráva, Kýchání, Keř, Alergik, Vaše dítě, Hlavní zdroj, Alergická rýma, Pylová sezona, Alergický projev, Jarní měsíc, Pylová, Oční kapka, Režim, Plevel, Zdraví na Heureka.cz