Maminka.czBatole

Rady, jak z dítěte vychovat slušného člověka

Kateřina Hovorková 16.  10.  2014
K výchově dítěte stačí „jen“ láska a čas, který mu věnujete. A pak ještě trochu svobody, trochu kontroly, podpůrného prostředí… Přečtěte si rady odborníků, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
3. Patří do výchovy tělesné tresty?

Jak vidí tělesné tresty psycholog Dalibor Špok?

„Na jednu stranu jeden výchovný pohlavek ještě nikomu neublížil (a většina z nás jich asi v dětství schytala dost a dost), na druhou stranu cítíme, že se od tělesných trestů v naší kultuře jednoduše upouští. A pohlavek je právě asi nejmírnější formou tělesného trestu. Myslím, že i v momentě, kdy ztrácíme nervy a kontrolu sami nad sebou, lze nalézt mnoho způsobů, jak dítě potrestat.

Možná jej stačí jen chytnout za ruku a podívat se na něj, něco mu odebrat, přerušit jeho činnost, zavřít ho na chvíli do pokoje… Je vždy více jednoduchých možností, které dítě pochopí jako trest, aniž bychom jej museli plácnout.

Nemyslím si, že občasný pohlavek či plácnutí na zadek za skutečně vážné provinění je nějaký zásadní problém. Ale na druhou stranu bych vám radil: Pokud to dokážete překonat, nedělejte to. Dítě se totiž od vás učí, jak se chovat ke slabšímu, jak se chovat ke svému budoucímu partnerovi (či dítěti), jak se chovat ke druhým lidem. Jste pro něj vzorem běžného lidského chování, který od vás přejme. Neučte jej tedy něco, čeho můžete jednou litovat.“ 

Tahák Dalibora Špoka na výchovu

  • Nekomplikujte si rodičovství 

Když někdy zavítám na fóra a čtu články pro maminky nebo vyslechnu některé jejich rozhovory, připadá mi, že výchova je něco minimálně tak složitého jako stavba jaderné elektrárny. Jaké výchovné přístupy zvolit, zda dát brokolici, nebo spíše ananas, zda už četly nejnovější bestseller o výchově…

Někdy si maminky z nedostatku jiných (skutečných) starostí vytvářejí alespoň ty umělé, pomyslné, aby měly co řešit. Aby si dokázaly, že mít děti je jedno z nejkomplikovanějších umění na světě. Ale to je mýtus. Výchovu zvládly naše prababičky, když při práci na poli porodily dvanácté dítě a ten den ještě možná stihly vymlátit obilí. Zvládne to pět miliard lidí na této planetě, zvládnete to i vy. 

  • Zdravý selský rozum

Ten vám totiž řekne, co udělat a kdy už je toho dost, kde přidat a co chybí. Někteří rodiče trpí rozšířenou poruchou vlastního sebevýznamu – jejich starosti vypovídají více o nich než o snaze být dobrým rodičem. Často používají děti jako předmět své pýchy, sociálního srovnávání…

Tím nechci říct, že bychom neměli být na děti pyšní a nepovažovat je za důležité. Ale primárně bychom se měli zamyslet nad tím, co našemu dítěti prospívá, ne jak to bude vypadat před známými, když Toník nebude mít značkové botičky nebo bude mít zacákané kalhoty. 

  • Buďte dobrým člověkem

Chcete-li vychovat z dítěte dobrého člověka, musíte takovým člověkem také být. Dítě vás kopíruje: vaše potřeby, hodnoty, postoje. Proto více než nad technikami výchovy přemýšlejte o sobě samých. 

  • Buďte raději důslední než správní

Zásadní otázky naší výchovy často nemají jedno správné řešení. A pro dobrou výchovu takové řešení ani nutně hledat nemusíme. Lepší je důsledně vyžadovat plnění byť ne zcela dokonalých pravidel. Důslednost je ve výchově klíčová. 

Buduje u dítěte sebekontrolu, vůli, pocit bezpečí, předvídatelnost, jistotu, pocit hranic. A pozor, na pravidlech se vždy domluvte se svým partnerem! Není nic škodlivějšího, než když každý rodič chce po dítěti něco jiného. 

  • Buďte přiměření

Nepřehánějte to s extrémy, s pozorností, kterou dítěti věnujete, s přehnanou péčí, opičí láskou, tresty ani s pochvalami, přílišnou samostatností, kterou po dítěti vyžadujete, přílišnou podporou, velkou kontrolou... Řiďte se svým srdcem a rozumem, nic nežeňte do krajností. 

Témata: Děti, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Výchova, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Tělesné tresty, Pracovní život, Člověk, Reklamní spot, Kontaktní rodič, Lidské chování, Jak, Zastánkyně, Psychický problém, Dokonalá máma, Perfekcionismus, Reálný svět, Tělesný trest, Eva Lábusová, Dobrý rodič