[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4-6 porcí , Příprava: 90 minut
1 kg čerstvých rajčat olivový olej 1 středně velká bílá cibule, oloupaná a najemno nakrájená 1 velký stroužek česneku, rozdrcený lístky bazalky trochu parmazánu vařené těstoviny k podávání sůl a pepř
Rajčata nařízněte na špičce do kříže, ponořte do vroucí vody, zprudka je zchlaďte a stáhněte jim slupku. Tři si ponechte stranou a zbytek nahrubo nasekejte. V kastrolu rozehřejte olej a 5-6 minut na něm smažte česnek a cibuli, až se zbarví dozlatova. Přidejte nasekaná rajčata, pár lístků bazalky, sůl a pepř a nezakryté povařte na velmi mírném plameni asi hodinu a půl, až se většina tekutiny odpaří a omáčka bude hustá téměř jako zavařenina. Rajčata, která jste si dali stranou, teď nasekejte a přidejte do omáčky se zbylou bazalkou. Dochuťte parmazánem a podávejte s těstovinami.
Na 4 porce, Příprava: 30 minut
3 plné lžíce krup nebo krupek, opláchnutých a předem namočených 1 l vývaru 1 lžíce olivového oleje 5 rajčat, pokrájených na čtvrtky 1 lžíce másla 3 kyselejší jablka zakysaná smetana k podávání hladkolistá petrželka nebo lístky bazalky na ozdobení sůl na dochucení
Kroupy nebo krupky povařte asi 20 minut ve vývaru s olejem. Pak přidejte rajčata, osolte, ještě asi 5 minut povařte, přidejte kostičky nebo plátky na másle podušených jablek. Ozdobte zakysanou smetanou a bylinkou a podávejte.
Na 8 řezů, Příprava: 10 minut
4 velká vejce 4 lžíce maizeny 250 ml plnotučného mléka 300 ml smetany ke šlehání 20 g másla 350 g zralých cherry rajčat 150 g čerstvého kozího nebo ovčího sýra (brynza) svazek bazalky sůl a pepř
Vejce ušlehejte do světlé pěny a postupně k nim zašlehejte maizenu, mléko a smetanu. Troubu předehřejte na 180 °C. Do směsi přidejte nasekanou bazalku a osolte a opepřete podle chuti. Formu vymažte máslem a rozložte do ní omytá rajčátka a kousky sýra. Zalijte vaječnou směsí a pečte, až povrch bublaniny lehce zezlátne a zpevní.
Tento lehký podzimní koláč je obdobou francouzského clafoutis. Podává se nejlépe teplý s různými zeleninovými saláty.