Maminka.czVýživa a stravování

Rajčatová sezóna: Špagety, polévka a bublanina

, Časopis F.O.O.D.
27. 10. 2012
Rajčatová sezóna: Špagety, polévka a bublanina
S přicházejícím podzimem se začnou zardívat rajčata i na tuzemských záhonech. O tom, že se jejich líčka nečervenají nadarmo, se můžete přesvědčit u následujících receptů!

Rajčatová omáčka italská

Na 4-6 porcí , Příprava: 90 minut

1 kg čerstvých rajčat
olivový olej
1 středně velká bílá cibule, oloupaná a najemno nakrájená
1 velký stroužek česneku, rozdrcený
lístky bazalky
trochu parmazánu
vařené těstoviny
k podávání sůl a pepř

Rajčata nařízněte na špičce do kříže, ponořte do vroucí vody, zprudka je zchlaďte a stáhněte jim slupku. Tři si ponechte stranou a zbytek nahrubo nasekejte. V kastrolu rozehřejte olej a 5-6 minut na něm smažte česnek a cibuli, až se zbarví dozlatova. Přidejte nasekaná rajčata, pár lístků bazalky, sůl a pepř a nezakryté povařte na velmi mírném plameni asi hodinu a půl, až se většina tekutiny odpaří a omáčka bude hustá téměř jako zavařenina. Rajčata, která jste si dali stranou, teď nasekejte a přidejte do omáčky se zbylou bazalkou. Dochuťte parmazánem a podávejte s těstovinami.

Polévka z rajčat s jablky

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

3 plné lžíce krup nebo krupek, opláchnutých a předem namočených
1 l vývaru
1 lžíce olivového oleje
5 rajčat, pokrájených na čtvrtky
1 lžíce másla
3 kyselejší jablka
zakysaná smetana k podávání
hladkolistá petrželka nebo lístky bazalky na ozdobení
sůl na dochucení

Kroupy nebo krupky povařte asi 20 minut ve vývaru s olejem. Pak přidejte rajčata, osolte, ještě asi 5 minut povařte, přidejte kostičky nebo plátky na másle podušených jablek. Ozdobte zakysanou smetanou a bylinkou a podávejte.

Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Tento recept zvládne každý

Rajčátková bublanina

Na 8 řezů, Příprava: 10 minut

4 velká vejce
4 lžíce maizeny
250 ml plnotučného mléka
300 ml smetany ke šlehání
20 g másla
350 g zralých cherry rajčat
150 g čerstvého kozího nebo ovčího sýra (brynza)
svazek bazalky
sůl a pepř

Vejce ušlehejte do světlé pěny a postupně k nim zašlehejte maizenu, mléko a smetanu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do směsi přidejte nasekanou bazalku a osolte a opepřete podle chuti. Formu vymažte máslem a rozložte do ní omytá rajčátka a kousky sýra. Zalijte vaječnou směsí a pečte, až povrch bublaniny lehce zezlátne a zpevní.

Tento lehký podzimní koláč je obdobou francouzského clafoutis. Podává se nejlépe teplý s různými zeleninovými saláty.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Bublání, Polévka, Špagety, Pole, Ráj, Sezóna, Zakysaná smetana, Rajčatová omáčka, Pól

Mohlo by vás zajímat
Nejvyšší čas vytřídit hračky. Proč vadí, když jich mají děti moc?
Mateřská dovolená 2021: Vše, co potřebujete vědět
Dětství před rokem 1989. Pamatujete tyhle stavebnice, panenky a autíčka na ovládání?
Kdysi a teď: Po letech se znovu nafotili, veselé i dojemné snímky vás dostanou
Rodičovská dovolená 2021: Vše, co o ní potřebujete vědět
Kojící matky jako bohyně! Kontroverzní fotky nafotila jako reakci na kritiku
Brutálně upřímné momentky? Ano, protože přesně takové mateřství je
Co všechno musí zvládnout lékařka v porodnici za jedinou směnu? Podívejte se!
8 divných věcí, které nám dělaly naše matky nebo babičky, když jsme byli malí

Horoskopy

Beran Vaše znalosti a dovednosti jsou na dobré úrovni, ale přesto máte pocit, že nic neumíte. Pokud jste se…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Zora, Danica, Zoran





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné