Maminka.czVýživa a stravování

Rajčatová sezóna: Špagety, polévka a bublanina

Eva Všetíčková 27.  10.  2012
Rajčatová sezóna: Špagety, polévka a bublanina
S přicházejícím podzimem se začnou zardívat rajčata i na tuzemských záhonech. O tom, že se jejich líčka nečervenají nadarmo, se můžete přesvědčit u následujících receptů!

Rajčatová omáčka italská

Na 4-6 porcí , Příprava: 90 minut

1 kg čerstvých rajčat
olivový olej
1 středně velká bílá cibule, oloupaná a najemno nakrájená
1 velký stroužek česneku, rozdrcený
lístky bazalky
trochu parmazánu
vařené těstoviny
k podávání sůl a pepř

Rajčata nařízněte na špičce do kříže, ponořte do vroucí vody, zprudka je zchlaďte a stáhněte jim slupku. Tři si ponechte stranou a zbytek nahrubo nasekejte. V kastrolu rozehřejte olej a 5-6 minut na něm smažte česnek a cibuli, až se zbarví dozlatova. Přidejte nasekaná rajčata, pár lístků bazalky, sůl a pepř a nezakryté povařte na velmi mírném plameni asi hodinu a půl, až se většina tekutiny odpaří a omáčka bude hustá téměř jako zavařenina. Rajčata, která jste si dali stranou, teď nasekejte a přidejte do omáčky se zbylou bazalkou. Dochuťte parmazánem a podávejte s těstovinami.

Polévka z rajčat s jablky

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

3 plné lžíce krup nebo krupek, opláchnutých a předem namočených
1 l vývaru
1 lžíce olivového oleje
5 rajčat, pokrájených na čtvrtky
1 lžíce másla
3 kyselejší jablka
zakysaná smetana k podávání
hladkolistá petrželka nebo lístky bazalky na ozdobení
sůl na dochucení

Kroupy nebo krupky povařte asi 20 minut ve vývaru s olejem. Pak přidejte rajčata, osolte, ještě asi 5 minut povařte, přidejte kostičky nebo plátky na másle podušených jablek. Ozdobte zakysanou smetanou a bylinkou a podávejte.

Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Tento recept zvládne každý

Rajčátková bublanina

Na 8 řezů, Příprava: 10 minut

4 velká vejce
4 lžíce maizeny
250 ml plnotučného mléka
300 ml smetany ke šlehání
20 g másla
350 g zralých cherry rajčat
150 g čerstvého kozího nebo ovčího sýra (brynza)
svazek bazalky
sůl a pepř

Vejce ušlehejte do světlé pěny a postupně k nim zašlehejte maizenu, mléko a smetanu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do směsi přidejte nasekanou bazalku a osolte a opepřete podle chuti. Formu vymažte máslem a rozložte do ní omytá rajčátka a kousky sýra. Zalijte vaječnou směsí a pečte, až povrch bublaniny lehce zezlátne a zpevní.

Tento lehký podzimní koláč je obdobou francouzského clafoutis. Podává se nejlépe teplý s různými zeleninovými saláty.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Špagety, Pole, Brynza, Zakysaná smetana, Rajčatová omáčka, Bublání, Sezóna, Pól, Polévka, Ráj
Mohlo by vás zajímat
Sedminásobná máma, ekonomka Markéta Šichtařová: Poslednímu těhotenství jsem se nejvíc divila já sama!
Víchová Tereza
Slavné maminky
Na fotkách je vidí celý Londýn: Dost nerealistických očekávání, za své tělo po porodu se nestydíme!, říkají odvážné maminky
Mrázková Dita
Po porodu
Tahle máma zapsala 41 neuvěřitelných důvodů, proč tříletá dcera dostala záchvat vzteku. Pobavíte se
Procházková Simonakog
Mateřství
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova
Emma Smetana je podruhé maminkou. Výběrem jména opět šokovala!
Formánková Simona
Slavné maminky
Emotivní vyznání táty, který přišel o svou těhotnou ženu. Fotografie s dcerkou, která přežila, berou za srdce...
Mrázková Dita
Láska a vztahy
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Zenklová Veronika
Porod