Maminka.czVýživa a stravování

Rajčatová sezóna: Špagety, polévka a bublanina

Eva Všetíčková 27.  10.  2012
Rajčatová sezóna: Špagety, polévka a bublanina
S přicházejícím podzimem se začnou zardívat rajčata i na tuzemských záhonech. O tom, že se jejich líčka nečervenají nadarmo, se můžete přesvědčit u následujících receptů!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rajčatová omáčka italská

Na 4-6 porcí , Příprava: 90 minut

1 kg čerstvých rajčat
olivový olej
1 středně velká bílá cibule, oloupaná a najemno nakrájená
1 velký stroužek česneku, rozdrcený
lístky bazalky
trochu parmazánu
vařené těstoviny
k podávání sůl a pepř

Rajčata nařízněte na špičce do kříže, ponořte do vroucí vody, zprudka je zchlaďte a stáhněte jim slupku. Tři si ponechte stranou a zbytek nahrubo nasekejte. V kastrolu rozehřejte olej a 5-6 minut na něm smažte česnek a cibuli, až se zbarví dozlatova. Přidejte nasekaná rajčata, pár lístků bazalky, sůl a pepř a nezakryté povařte na velmi mírném plameni asi hodinu a půl, až se většina tekutiny odpaří a omáčka bude hustá téměř jako zavařenina. Rajčata, která jste si dali stranou, teď nasekejte a přidejte do omáčky se zbylou bazalkou. Dochuťte parmazánem a podávejte s těstovinami.

Polévka z rajčat s jablky

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

3 plné lžíce krup nebo krupek, opláchnutých a předem namočených
1 l vývaru
1 lžíce olivového oleje
5 rajčat, pokrájených na čtvrtky
1 lžíce másla
3 kyselejší jablka
zakysaná smetana k podávání
hladkolistá petrželka nebo lístky bazalky na ozdobení
sůl na dochucení

Kroupy nebo krupky povařte asi 20 minut ve vývaru s olejem. Pak přidejte rajčata, osolte, ještě asi 5 minut povařte, přidejte kostičky nebo plátky na másle podušených jablek. Ozdobte zakysanou smetanou a bylinkou a podávejte.

Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Tento recept zvládne každý

Rajčátková bublanina

Na 8 řezů, Příprava: 10 minut

4 velká vejce
4 lžíce maizeny
250 ml plnotučného mléka
300 ml smetany ke šlehání
20 g másla
350 g zralých cherry rajčat
150 g čerstvého kozího nebo ovčího sýra (brynza)
svazek bazalky
sůl a pepř

Vejce ušlehejte do světlé pěny a postupně k nim zašlehejte maizenu, mléko a smetanu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do směsi přidejte nasekanou bazalku a osolte a opepřete podle chuti. Formu vymažte máslem a rozložte do ní omytá rajčátka a kousky sýra. Zalijte vaječnou směsí a pečte, až povrch bublaniny lehce zezlátne a zpevní.

Tento lehký podzimní koláč je obdobou francouzského clafoutis. Podává se nejlépe teplý s různými zeleninovými saláty.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., polévka, špagety, rajská omáčka, Ráj, SPA, Clafoutis, Bublání, Brynza, Pole, Pól, Rajčatová omáčka, Zakysaná smetana, Sezóna