Děti omáčky milují a absolutním hitem většiny z nich je rajská omáčka. Tu můžete udělat buď s knedlíkem, nebo jednoduše s těstovinami. Uvidíte, že se po ní jen zapráší.
Rajská omáčka z protlaku
Potřebujeme:
- 1ks cibule – není nutná
- 40 g másla
- 1,5 lžičky soli
- 90 g hladké mouky
- 1ks hřebíčku
- tymián dle chuti, pokud ho máme v rajské rádi
- 3 ks bobkového listu
- 14 ks nového koření – kuličky
- 1300 ml vývaru nebo vody
- 10 ks celého pepře
- 1 lžíci oleje
- 200 g rajského protlaku
- 130 g cukru krupice dle kyselosti protlaku
Postup:
Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.
Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti!) a sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosolíme nebo dosladíme.
Nakonec omáčku jen přecedíme, abychom z ní odstranili koření, a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.
Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.
Rajská omáčka
Rajská omáčka je celosvětově rozšířená omáčka, typická i pro českou kuchyni. Její hlavní ingrediencí jsou rajčata, která jí dávají typickou chuť a vůni. Připravuje se často z protlaku, ale stojí za to uvařit ji přímo z rajčat, získá tak ještě intenzivnější chuť. Podává se většinou s hovězím masem a knedlíkem či těstovinami.
V případě, že dáváte přednost čerstvým rajčatům před protlakem, můžete vyzkoušet tuto variantu.
Rajská omáčka z rajčat
Potřebujeme:
- 50 gramů cibule
- 2 polévkové lžíce oleje
- 600 gramů rajčat, nejlépe soudkových
- 800 gramů vody
- 100 gramů cukru
- 2 čajové lžičky soli
- 5 kusů nového koření
- 1 lístek bobkového listu, sušeného
- 2 kostky hovězího bujónu (pro 0,5 l vody)
- 6 kusů pepře, černého, celého
- 1 rovná čajová lžička mleté skořice
- 140 gramů rajčatového protlaku
- 70 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička octa
Postup:
Nakrájejte cibuli najemno a zlehka ji orestujte na oleji. Přidejte nakrájená rajčata, vodu, cukr, sůl, nové koření, bobkový list, bujón, pepř, skořici a rajský protlak. Vařte 25 minut. Poté přidejte mouku a ocet a vařte 10 minut. Vyjměte bobkový list a tyčovým mixérem rajskou omáčku rozmixujte.