[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Potřebujeme:
Postup:
Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.
Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti!) a sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosolíme nebo dosladíme.
Nakonec omáčku jen přecedíme, abychom z ní odstranili koření, a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.
Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.
Rajská omáčka je celosvětově rozšířená omáčka, typická i pro českou kuchyni. Její hlavní ingrediencí jsou rajčata, která jí dávají typickou chuť a vůni. Připravuje se často z protlaku, ale stojí za to uvařit ji přímo z rajčat, získá tak ještě intenzivnější chuť. Podává se většinou s hovězím masem a knedlíkem či těstovinami.
Výživa a stravování V hlavní roli rajčata
V případě, že dáváte přednost čerstvým rajčatům před protlakem, můžete vyzkoušet tuto variantu.
Nakrájejte cibuli najemno a zlehka ji orestujte na oleji. Přidejte nakrájená rajčata, vodu, cukr, sůl, nové koření, bobkový list, bujón, pepř, skořici a rajský protlak. Vařte 25 minut. Poté přidejte mouku a ocet a vařte 10 minut. Vyjměte bobkový list a tyčovým mixérem rajskou omáčku rozmixujte.