Maminka.czRodina

Rána v klidu? Jde to i s předškolním dítětem! Devatero pro ranní pohodu

Tereza Víchová 24.  8.  2020
Už se to blíží! Ranní shon, křik, vztek, zapomenutý batůžek a váš pozdní příjezd do školky a následně do práce. Že vám to něco říká? Zkuste si z rána udělat nejhezčí část celého dne. Pak se září nebudete muset bát.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vždycky jsem se nechala radostně inspirovat radami knížek a odborníků, jak mám dětem co nejvíce věcí vysvětlovat, uznávat je jako partnery, předávat jim kompetence. Představovala jsem si sluncem zalité ráno, kdy jdeme pěšky procházkou do školky, povídáme si o autech, co projíždějí kolem, stavíme se v pekárně pro čerstvý rohlík. Realita? „Tak dělej, přijedeme zase pozdě!“

Polooblečené dítě s nudlí u nosu se sotva vyčištěnými zuby (o dvou minutách tu nemohla být ani řeč), vztekle zaseklé ve dveřích, protože tuhle bundu nechce. Cestou zácpa na silnici, zdvižené obočí učitelky, rychlá předávka a odjezd (pochopitelně se zapomenutým plyšákem na sedačce). To přece nejde, aby bylo ráno v klidu!

Nástup do školky s dítětem zamává. Proč chodí domů tak unavené?

Ale jde. A zase je to o nás mámách. Ať už praktikujete jakýkoli výchovný styl, jedna veličina je pro všechny stejná: čas. Investujte ho trochu víc do rána a uvidíte ten rozdíl. Štěpánka Štrougalová je čtyřnásobná máma a majitelka Baby Clubu Juklík. Jestli někdo o správném „porcování“ času něco ví, je to ona. A podělila se s námi o tipy na příjemná ráda (a vlastně díky tomu i celé dny). 

1. Večer to chce přípravu

Ano, znám to také. Konečně to v pokojíčku ztichne. Od ruky vám odpadne jedna ponožka, myčka nádobí je nekonečně daleko od toho špinavého talíře od večeře. Vidíte se ve vaně plné pěny s knihou v ruce. To ticho! Dejte domácnosti ještě 15 minut – když v nich budete sama, uděláte za tu dobu sto potřebných věcí. 

2. Oblečení i hračka 

„Určitě oblečení ale s dětmi konzultujte, ať ráno nedochází ke zbytečným dohadům,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová. „Není špatné zkontrolovat místo uložení čepiček, zda jsou spárované ponožky, jestli boty nejsou celé od bahna. I večerní kontrola kabelky nám zjednoduší ranní hledání klíčů, dokladů či nutných lejster do práce.“ A oblíbená hračka do školky (i školy) může být připravená večer v tašce nebo na chodbě.

Cvičením k hezkému ránu 

  • Potřebujete na to sice vstát zase o něco dřív, ale párkrát to vyzkoušejte, je to i skvělý trénink sebeovládání. 
  • Rovnou z pyžama se převlékněte do tepláků, snězte rychle třeba kousek banánu a chvilku si zaběhejte nebo se rychle projděte. 
  • Po návratu budete jako znovuzrozená a rána budou mít hned akční nádech. 

3. Kuchyň jako ze škatulky

Není nic příjemnějšího než přijít do pořádku v momentě, kdy jste sotva otevřela oči. Vyndejte nádobí z myčky, školní děti by měly večer automaticky donést box na svačinu. Na stole mohou být už i připravené talířky i hrnky k snídani. Další ušetřený čas pro vás. 

Odlakovač na oči, žehlení mixérem. Tak to dopadá, když jsou mámy unavené

4. Rozmyslete si už večer, co bude k snídani a svačině

Zjistit pět minut předtím, než přijde rodina k snídani, že jste počítala s cereálními lupínky, a v dóze jich je jen pár na dně, znamená další zbytečný ranní stres, co dám rychle na stůl. A svačina se dá připravit i večer! 

 

Zkuste vstát o patnáct minut dříve než dosud

 

5. Vstaňte vždy dřív než děti

To je absolutní nutnost pro to, abyste zvládla usměvavé ráno pro celý zbytek rodiny. Připravíte totiž snídani, svačiny, upravíte se a obléknete. Nebudete pak hledat oblíbené autíčko, které potomek nutně musí vzít ukázat do školky, a zároveň svoje punčochy. Protože malé karamboly obvykle nastávají i při té nejlepší přípravě a musí se s nimi tak nějak počítat. A proto. 

6. Zkuste vstát o 15 minut dříve než dosud

Přidává Štěpánka Štrougalová svůj další osvědčený tip. „I když je těžké přeřizovat budík ještě o pár minut dřív, opravdu několik minut navíc může ráno udělat zázraky.“ 

7. Pohádka, omalovánka či rychlé pexeso

Pokud ráno vyšetříte pár minutek, budete překvapeni, jak bude dítě spokojené, když si ještě před odjezdem do školky stihnete těch pár minutek spolu užít. Dobrá nálada na cestu do školky či školy je zaručená a vy budete mít konečně hezký pocit, že jste děti jen nepoháněla a neúkolovala. 

Nechce se vám v noci vstávat k miminku kvůli dudlíku? Maminka vymyslela důvtipné řešení

8. Buďte pro děti „přístavem“

Ano, to je občas možná to nejtěžší. Snažit se zpracovat svůj stres, obavy z prezentace v práci nebo myšlenku na odpolední logistiku, kdy možná zas nebudete všechno ideálně stíhat. Ale tenhle bod je jeden z nejdůležitějších. Cítíte rozdíl ve větě „vstávej honem!” a v pobídce „pojď si ke mně ještě na chvilinku lehnout“? „Pokud mají malé děti těžká rána, pomozte jim toto ranní probuzení překlenout,” doporučuje Štěpánka Štrougalová.

„Všechny děti milují, když je z jejich postýlek přenesete do své a mohou se tam ještě chvilku zachumlíkovat. Můžete jim také nabídnout, že je do koupelny odnesete a že jim připravíte pastu na kartáček. Také ocení domluvu, že se samotné obléknou, ale že vy jim pomůžete s ponožkami a kalhotami.“ 

9. Dobrůtka na cestu

Ne, děti by se neměly „uplácet“, říkají všechna pravidla i chytré knížky. A my s tím souhlasíme. Ale odměna není úplatek. Když vám klapne zařídit hezké ráno, tak proč si ho ještě nezpříjemnit na cestu? Když budete všichni hezky stíhat a zjistíte, jak příjemné to je, může přece na dítě na odchodu čekat malá radost v podobě žvýkačky nebo bonbonu. O to sladší takové ráno i cesta do školky budou. 

Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!

Učte děti, aby vám s hezkým ránem pomohly 

Snídani jednou týdně může připravit manžel nebo děti samotné. „Nepodceňujme děti,” říká Štěpánka Štrougalová. „I ty předškolní jsou velmi šikovné.” Mohou nachystat snídani napřed o víkendu a pak pravidelně jeden všední den. A nemusí to být nic složitého. Stačí ten den snídat jogurt a bábovku. „Děti mohou už večer vše připravit a pak si ráno užít své minutky slávy, jak jsou šikovné a jak mohou rozmazlovat maminku. Nemusí se moc mluvit. Děti umějí velmi dobře vycítit, že mamince udělaly radost,“ uzavírá Štěpánka Štrougalová. 

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodiče, Základní škola, Mateřská škola, Žvýkačky, Špína, Nádobí, Step, Oblíbená hra, Úplatek, Hračky, Karambol, Pexeso, Kompetence, Ráno, Svačina, Skat, Sebeovládání, Uložení, Majitelka, Snídaně, Rána, Žvýkačky na Heureka.cz