Reakce po očkování mohou být i nemusí

Očkování chrání dítě před těžkými nakažlivými onemocněními.
Reakce po očkování mohou být i nemusí

Při očkování se do těla dostává očkovací látka, vakcína, která obsahuje oslabené nebo mrtvé zárodky dané nemoci. Nevyvolá nemoc, ale přinutí organismus vytvořit protilátky, které ho v budoucnu před touto nemocí ochrání. Každý lék, který je účinný, má i nežádoucí nebo vedlejší účinky na organizmus. Stejně je tomu i s očkovacími látkami.

Co se může po očkování objevit
Namodralé zduření velikosti hrachu, někdy mokvající vzniká během jednoho měsíce po očkování proti tuberkulóze. Je přechodné a nevyžaduje žádnou léčbu. Nemělo by být obvazováno a zakrýváno. Rychleji se vyhojí. Na případné zduření mízních uzlin v podpaží upozorněte vždy lékaře.

Po očkování smíšenou vakcínou dochází nejčastěji k přechodnému zarudnutí, otoku a bolestivosti v místě vpichu. Výjimečně mívá dítě horečku. V ojedinělých případech může u dětí dojít ke vzniku bolesti spojené s pohybovým omezením té nohy, do které bylo očkováno. Reakce do několika málo dní sama odezní bez následků.

Po očkování proti virové hepatitidě typu B se mohou přechodně objevit podobné reakce jako po očkování smíšenou vakcínou, které obvykle do dvou dnů vymizí. Po očkování vakcínou proti dětské obrně se výjimečně pozoruje nechutenství, průjem, zvracení, nevolnost a přechodně zvýšená teplota nebo i horečka, která dobře reaguje na léky zmírňující horečku.

Po očkování vakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám může také docházet k podobným reakcím jako po očkování smíšenou vakcínou. V ojedinělých případech dochází k bolesti spojené s pohybovým omezením nohy nebo paže, do které byla očkovací látka vpravena.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články