Maminka.czSpánek

Řeč těla při spánku: Na zádech spí králové, schoulení jsou mamánci

Martina Machová 30.  9.  2019
Jaké děti spí na zádech a jaké na břiše či boku? Někteří odborníci se domnívají, že obvyklá poloha, kterou nejčastěji zaujímá dané dítě či dospělý ve spánku, vypovídá cosi o jeho životním směrování a postoji k životu vůbec.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Americký psychiatr a odborník na spánkovou problematiku Samuel Dunckel si myslí, že kojenci a batolata, kteří si rádi „schrupnou“ v poloze na kolínkách se zadečkem vystrčeným k nebi, mají ke světu spánku a odpočinku velmi silný odpor. Tyto děti prý nerady usínají takzvaně „na povel“, v jasně stanovenou hodinu. A co napoví další spánkové „TOP“ polohy? A které to vlastně jsou?

Co naznačuje „poloha plodu“ anebo spaní na bříšku či zádech?

Poloha plodu je zcela nezaměnitelnou polohou, kterou jsme po dobu devíti měsíců zaujímali kdysi úplně všichni. Některé děti (a občas i dospělí) spí v „klubíčku“ i nadále. Jde prý obvykle o jedince, jenž potřebují a nepřímo vyžadují speciální ochranu, a také o děti s tendencí k závislosti na mamince.

Poloplodová poloha, přesněji poloha na boku s mírně přitaženými koleny k tělu, je jednou z nejoblíbenějších spánkových poloh. U této boční polohy platí, že malí praváci ji zaujímají obvykle na pravém boku, leváci zase na levém. Této spánkové pozici údajně dávají přednost pozitivní, sebejistá a psychicky odolná dítka – jednoduše vyrovnaní jedinci se zdravým přístupem k životu.

Miminko ve vlastním pokoji? Nejlépe už od čtyř měsíců, radí studie

Poloha na břiše, povětšinou s rozpřaženými pažemi a mírně rozkročenýma nohama, je oblíbená u dětí, které dle Samuela Dunckela mívají sklony k perfekcionismu. Není tedy neobvyklé, že je v souvislosti s jejich naturelem rozčílí každá maličkost nebo nedokonalost, která není dle jejich gusta. Zpravidla vcelku emotivní rozladění pak často vystřídá příval neméně emotivní náklonnosti a až neuvěřitelné mazlivosti.

Poloha na zádech je dle jednoho starého přísloví polohou spících králů! „Král spí na zádech, moudrý člověk na boku a bohatý člověk na břiše.“ říká se. Spáči milující odpočinek čelem ke stropu bývají údajně lidé velmi sebevědomí, jedinci s chováním králů a královen, což dávají svému okolí také patřičně najevo.

Spánek miminek může být problematický! Tyhle tipy pomůžou

Už ve třech měsících věku si lze všimnout preference spánkové polohy

Spánkové polohy se během spánku pochopitelně více či méně mění a mnoho jedinců mívá minimálně dvě i více oblíbených spánkových pozic – avšak jedna poloha obvykle dominuje. Už u maličkých kojenců, zhruba od tří měsíců věku je patrné, kterou spánkovou pozici si oblíbili a která u nich bude pravděpodobně roky preferovaná jako poloha favoritní a maximálně relaxační.

Témata: Děti, Batole, Miminko, Kojenec, Spánek, Král, přísloví, Náklonnost, Moudrý, Rozladění, Řeč těla, Poloha, Směrování, Břicho, Záda, Naturel, SPA, Mama, Paže