[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Potřebujete: 1 šálek najemno nastrouhané mrkve, ½ šálku jemně strouhaného jablka, 1 polévkovou lžíci hustého bílého jogurtu, 1 polévkovou lžíci majonézy, pár kapek citronové šťávy, špetku soli
Postup: Najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhané jablíčko, jogurt a majonézu důkladně v míse promíchejte, podle chutí dochuťte solí a citronovou šťávou. Hotovou pomazánku dejte do lednice rozležet a vychladit, alespoň na hodinu.
Potřebujete: 1 šálek najemno nastrouhaného eidamu nebo goudy, 2 stroužky česneku, 1 kostku čerstvého sýra (např. lučiny), 2 trojúhelníčky taveného sýra, 2 lžíce zakysané smetany a 2 lžíce majonézy (můžete nahradit hustým bílým jogurtem), sůl
Postup: Nastrouhaný eidam nebo goudu, čerstvý a tavený sýr, zakysanou smetanu a majonézu nebo jogurt vložte do větší misky. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti osolte. Vše společně důkladně promíchejte. Pomazánka je nejlepší, když ji necháte aspoň hodinu v chladu uležet.
Potřebujete: 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 kostku lučiny nebo jiného čerstvého smetanového sýra, 1 vejce, 2 lžíce hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 2 lžíce nadrobno nasekané jarní cibulky, šťávu z poloviny citronu
Postup: Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Tuňáka vidličkou rozmačkejte v misce, přidejte k němu lučinu, jogurt, nasekanou jarní cibulku a vajíčko pokrájené na drobné kousky. Dochuťte citronovou šťávou, můžete jemně osolit. Vše dobře promíchejte a máte hotovo.
Potřebujete: 400 g předvařené a oloupané červené řepy, 1 stroužek česneku, hrst vlašských ořechů, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, 100 g řeckého jogurtu, 2 lžíce nasekaného kopru, sýr feta k podávání, sůl a mletý pepř
Postup: Oloupanou vařenou řepu pokrájejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, ořechy, balzamikový ocet a 2 až 3 lžíce olivového oleje. Směs osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Do směsi vmíchejte jogurt a většinu nasekaného kopru. Pomazánku ještě posypejte kousky sýra feta a zbylým koprem. Podávejte s pečivem.