Maminka.czRecepty

RECEPT: 4 rychlé a skvělé pomazánky nejen na Silvestra. Dokonalé pohoštění během chvilky

Simona Procházková 28.  12.  2024
Když tyto dobroty namažete na čerstvou bagetu, nakrájený křupavý rohlík, opečený toustový chlebík nebo domácí kváskový chléb, pohostíte královsky každou návštěvu. Tyhle pomazánky máte hotové za pár minut, výborně chutnají a hodí se nejen pro sváteční chvíle s rodinou či přáteli. Zkuste je podle našich receptů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mrkvová pomazánka

Potřebujete: 1 šálek najemno nastrouhané mrkve, ½ šálku jemně strouhaného jablka, 1 polévkovou lžíci hustého bílého jogurtu, 1 polévkovou lžíci majonézy, pár kapek citronové šťávy, špetku soli

Postup: Najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhané jablíčko, jogurt a majonézu důkladně v míse promíchejte, podle chutí dochuťte solí a citronovou šťávou. Hotovou pomazánku dejte do lednice rozležet a vychladit, alespoň na hodinu.

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Silvestrovské a novoroční zvyky a tradice. Co (ne)dělat, abyste měli skvělý rok?

Česneková pomazánka se sýrem

Potřebujete: 1 šálek najemno nastrouhaného eidamu nebo goudy, 2 stroužky česneku, 1 kostku čerstvého sýra (např. lučiny), 2 trojúhelníčky taveného sýra, 2 lžíce zakysané smetany a 2 lžíce majonézy (můžete nahradit hustým bílým jogurtem), sůl

Postup: Nastrouhaný eidam nebo goudu, čerstvý a tavený sýr, zakysanou smetanu a majonézu nebo jogurt vložte do větší misky. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti osolte. Vše společně důkladně promíchejte. Pomazánka je nejlepší, když ji necháte aspoň hodinu v chladu uležet.

Klepněte pro větší obrázek

Tuňáková pomazánka s vejcem

Potřebujete: 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 kostku lučiny nebo jiného čerstvého smetanového sýra, 1 vejce, 2 lžíce hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 2 lžíce nadrobno nasekané jarní cibulky, šťávu z poloviny citronu

Postup: Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Tuňáka vidličkou rozmačkejte v misce, přidejte k němu lučinu, jogurt, nasekanou jarní cibulku a vajíčko pokrájené na drobné kousky. Dochuťte citronovou šťávou, můžete jemně osolit. Vše dobře promíchejte a máte hotovo.

Klepněte pro větší obrázek
Domácí škvarková pomazánka. Jednoduchý recept připravený v pár krocích

Pomazánka z červené řepy

Potřebujete: 400 g předvařené a oloupané červené řepy, 1 stroužek česneku, hrst vlašských ořechů, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, 100 g řeckého jogurtu, 2 lžíce nasekaného kopru, sýr feta k podávání, sůl a mletý pepř

Postup: Oloupanou vařenou řepu pokrájejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, ořechy, balzamikový ocet a 2 až 3 lžíce olivového oleje. Směs osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Do směsi vmíchejte jogurt a většinu nasekaného kopru. Pomazánku ještě posypejte kousky sýra feta a zbylým koprem. Podávejte s pečivem.

Klepněte pro větší obrázek
Od pondělí do pátku: 5 retro pomazánek, které zvládnete připravit během pár minut
Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, oslava, jogurt, Pohoštění, Šťáva, Sýr, Bageta, Síl, Majonéza, Pomazánka, Rohlík, Sůl, Lžíce

Video