Maminka.czRecepty

RECEPT: Blbouni s jablky - knedlíky z toho nejjednoduššího kynutého těsta

len 11.  12.  2022
Jestli jste doposud měla před kynutými knedlíky respekt, tak teď už nemusíte: Blbouny zvládne (tedy alespoň ty, co se jí) každý. A k tomu lahodný vanilkový přeliv... Mňam!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Blboun se původně říkalo vězeňskému knedlíku plněnému povidly. Později se název rozšířil i do vojenského slangu. Narazit můžete na názvy blbouniblbouny“, prostě  jiný kraj, jiný mrav. Na čem se ale shodnou ve všech krajích: že tyhle ovocné kynuté knedlíky jsou jednoduché na přípravu a fakt moc dobré!

Suroviny (na 4 porce):

Těsto:
300 g polohrubá mouka
15 g droždí
1 ks vanilkový cukr
citronová kůra z půlky citronu
170 ml vlažná voda 

Jablečná náplň:
300 g jablka očištěná
citronová šťáva z půlky citronu
skořice - mletá
cukr krupice dle chuti
rozinky nebo brusinky, nejsou nutné
hnědý rum - není nutný

Vanilkový přeliv:
600 ml mléko
cukr krupice
1 ks vanilkový pudink
1 lžička máslo - o velikosti vlašského ořechu
1 lžíce hnědý rum - dle chuti

Dohotovení:
skořicový cukr
šlehačka
jablko

Postup:

  1. Těsto: Mouku nasypejte do mísy, uprostřed udělejte důlek, do kterého nasypete vanilkový cukr a rozdrobíte droždí. Přistrouhejte citronovou kůru. Přilijete část vody, promíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Pak vlijte zbylou vodu a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě pod utěrkou vykynout.
  2. Očištěná jablka pokrájejte na kostičky. Větší část nasypte do kastrolku, ochuťte cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Pod poklicí, na mírném ohni, jablka rozduste téměř na pyré. Pak přisypte zbylá jablka, odstavte a nechejte zchladnout. Do jablek můžete dle chuti, přidat trošku rumu.
  3. Vykynuté těsto propracujete, rozdělte na čtyři díly, ze kterých vypracujte na pomoučněném stole placky. Do jejich středu rozdělte zchladlou jablečnou náplň. Všechny knedlíky pevně zabalte, uzavřete a klaďte na pomoučněný stůl spojem dolů. Nechte kynout ještě cca 10 minut. Pak vhoďte do vroucí vody se špetkou soli a vařte cca 7-8 minut. Po vytažení cedníkem je ihned na několika místech propíchejte špejlí nebo vidličkou, aby z nich vyšla pára, která by je srazila. Knedlíky pokapejte rozpuštěným máslem nebo pocukrujte moučkovým cukrem, aby se k sobě neslepily.
  4. Půl litru mléka nalijte do kastrolku, oslaďte dle chuti a přiveďte k varu. V deci mléka rozmíchejte pudink, vlijte do vroucího mléka za stálého míchání a provařte dle návodu. Odstavte, vmíchejte lžíci rumu a ořech másla.
  5. Knedlíky rozdělte na talíře, přelijte vanilkovým přelivem. Dozdobte skořicovým cukrem, skořicí, kouskem jablka nebo kopečkem šlehačky a podávejte.
Témata: Recepty, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, Citronová kůra, Kynuté těsto, Blboun, Knedlík, Přeliv, Jablka, Rum, Mléko, Surovina