[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pokud se vám v lednici povaluje zbytek květáku, který jste nestihli zpracovat, rozhodně ho nevyhazujte. Na krémovou polévku se skvěle hodí a v tomto případě ho využijete celý, i s košťály. Navíc pokud máte v zásobě i předvařený vývar, bude tato polévka bleskově hotová.
Suroviny:
košťál z květáku i s pár růžičkami
2–3 hrsti mraženého hrášku
2 stroužky česneku
cca 700 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany
pár snítek petrželky
sůl, pepř
citronová šťáva podle chuti
Postup:
Květák i s košťálem nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu. Přidejte česnek, osolte a vařte asi 8 minut, než košťál změkne. Přidejte petrželku, hrášek a zelené listy květáku. Povařte další 3 minuty a následně vše důkladně promixujte. Dořeďte vývarem dle potřeby, dle chuti přidejte i smetanu a dosolte, opepřete, popřípadě dochuťte citronovou šťávou. Servírujte s křupavými krutonky. Dobrou chuť!