Maminka.czRecepty

Moučník upečený za pár minut? Připravte si bleskový koláč se sezonním ovocem

redakce 26.  8.  2022
Ovoce ze zahrádek se v létě musí využít. A hrnkové koláče jsou tím nejjednodušším a oblíbeným způsobem. Pokud nemáte zahrádku, natrhejte si třeba cestou z výletu právě zrající blumy nebo švestky a víkendová svačina bude pak krásně voňavá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K přípravě vám stačí hrnek a mísa, takhle jednoduché to je. Klidně přizvěte k pečení i děti, budou nadšeně pomáhat a ujídat ovoce. Kokos celou parádu krásně dochutí, kdo ho má rád, nemusí šetřit a využije ho nejen na vymazání plechu, ale i na posypání ovoce.

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky (1 hrnek = 250 ml)
  • 1 hrnek cukru
  • půl hrnku rostlinného oleje
  • půl hrnku vody nebo šťávy z kompotu
  • 3 vejce
  • 2 prášky do pečiva
  • citronová kůra, citronová šťáva
  • špetka soli
  • tuk a kokos na vymazání plechu
  • čerstvé ovoce

Postup:
V míse smíchejte cukr, olej, vodu (příp. šťávu), vanilkový cukr, kůru a šťávu z citronu, sůl.

Přidejte celá vejce (bílky možno našlehat, ale nutné to není).

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte k ostatním ingrediencím, vznikne řídké těsto.

Plech vymažte tukem a vysypte kokosem a nalijte těsto. 

Rozvrstvěte ovoce, čím více, tím lépe.

Pečte v troubě asi 30–40 minut.

Kdo je milovníkem kokosu, může jím koláč ještě před upečením posypat.

Témata: Recepty, Vaření, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, Švestka, Zahrádka, Moučník, Kompot, Ovoce, Koláč, Svačina, Bluma, Hrnek, Výlet