[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
První moderní recept na tento italský pokrm vznikl v Neapoli. Vyrábí se střídáním vrstev těstovin, bešamelu a boloňské omáčky. Asi jako každé jídlo se i toto dočkalo mnoha variací a obměn. Velmi oblíbené jsou například zeleninové lasagne, ve kterých je těstovina nahrazena na plátky nakrájenou zeleninou – například cuketou nebo lilkem.
Suroviny:
Bešamel
Postup:
Nasekanou cibuli a česnek zpěňte na oleji. Přidejte maso a promíchejte, přisypte strouhanou mrkev a celer a nakrájenou cibulku. Vmíchejte protlak a víno, nechte zredukovat. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a 25 minut duste.
Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a usmažte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Na dno zapékací misky naneste tenkou vrstvu bešamelu a na ni položte těstovinový plát. Vrstvěte maso, bešamel, těstovinu, maso, končete těstovinou a zbytkem bešamelu. Posypte parmazánem a při 200 °C pečte v troubě asi 40 minut dozlatova.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Špagety s "červenou omáčkou" milují snad všechny děti. Směs mletého masa, zeleniny a pořádné porce rajčat je vděčná a dá se kombinovat s jakýmkoli typem těstovin. Přestože spousta dětských strávníků miluje těstoviny bez omáčky, touto rozhodně nepohrdnou!
Zeleninu očistěte, cibuli, mrkev a řapíkatý celer nasekejte nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejte asi 2 lžíce oleje, nejprve zpěňte cibuli, po pár minutách přidejte ostatní zeleninu a restujte asi 5 minut.
Přidejte maso a vařečkou ho dobře rozmělněte, restujte ho, dokud není každý kousek opečený. Maso zalijte vínem, přiveďte k varu a nechte pár minut odvařit alkohol. Vmíchejte rajčata, rajčatovou passatu, promíchejte, přiklopte, přiveďte k varu, ztlumte oheň a pomalu vařte alespoň 90 minut. Na posledních 10 minut přilijte do hrnce mléko a omáčku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Špagety dejte vařit do osolené vroucí vody ve velkém hrnci. Vařte je asi o minutu méně, než je uveden minimální čas na obalu. Sceďte je (zapomeňte na prolévání studenou vodou), přidejte do omáčky a dobře promíchejte. V horké omáčce se těstoviny ještě trochu dovaří, proto je dobré je úplně nedovařit. Těstoviny rozdělte do talířů a bohatě zasypte strouhaným parmazánem.
Co vás jako první napadne, když se řekne Itálie? Rozhodně to bude pizza! Boloňská omáčka nepatří jen na těstoviny, ale využijete ji právě i k této tradiční dobrotě. Přesvědčte se sami.
Základní těsto
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou půlku cibule, na drobné kostičky nakrájenou mrkev a najemno nakrájený řapíkatý celer. Po pár minutách přidejte plátky česneku a maso. Dál restujte, dokud se maso nezačne rozpadat. Osolte, opepřete, zalijte rajčaty a asi 100 ml vody. Přidejte otrhané lístky tymiánu a pod poklicí duste zhruba 30 minut.
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu i se silným plechem, velkou litinovou pánví nebo pizza kamenem uvnitř. Těsto na pomoučněném válu vytáhněte rukama na dvě tenké pizzy. Potřete je zchladlou omáčkou. Pečte v troubě asi 15 minut.
Pizzu posypte nakrájenou cibulí a nasekanou petrželkou, ihned podávejte.