Maminka.czRecepty

RECEPT: Boloňská omáčka 3x jinak. Děti ji milují a vaření bude hračka

Simona Formánková 7.  7.  2023
Pro italskou kuchyni je boloňská omáčka typická a naprosto nepostradatelná. Základem jsou kvalitní mleté maso a zralá voňavá rajčata. Je libo lasagne, špagety nebo pizzu? Máme pro vás tři recepty, díky kterým z jedné omáčky vykouzlíte pokaždé jiné jídlo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lasagne s hovězím masem

První moderní recept na tento italský pokrm vznikl v Neapoli. Vyrábí se střídáním vrstev těstovin, bešamelu a boloňské omáčky. Asi jako každé jídlo se i toto dočkalo mnoha variací a obměn. Velmi oblíbené jsou například zeleninové lasagne, ve kterých je těstovina nahrazena na plátky nakrájenou zeleninou – například cuketou nebo lilkem. 

Suroviny:

  • 1 cibule
  • sůl, pepř mletý
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks jarní cibulky
  • 100 ml červeného vína
  • 400 g mletého hovězího masa 
  • 60 g parmazánu
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 12 ks těstovin lasagne
  • 400 g loupaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového pyré

Bešamel

  • 30 g másla
  • 500 ml polotučného mléka
  • sůl, mletý pepř
  • 3 lžíce hladké mouky
  • muškátový květ

Postup: 

Nasekanou cibuli a česnek zpěňte na oleji. Přidejte maso a promíchejte, přisypte strouhanou mrkev a celer a nakrájenou cibulku. Vmíchejte protlak a víno, nechte zredukovat. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a 25 minut duste.

Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a usmažte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Na dno zapékací misky naneste tenkou vrstvu bešamelu a na ni položte těstovinový plát. Vrstvěte maso, bešamel, těstovinu, maso, končete těstovinou a zbytkem bešamelu. Posypte parmazánem a při 200 °C pečte v troubě asi 40 minut dozlatova.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Děti a jídlo, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Itálie, Mall.tv, hračka, omáčka, Rajče, Sůl, Pepř, Celer, Muškátový květ, Cibule, Pizza, Hráč, Těstoviny, Vina, Muškát, Neapol