Maminka.czRecepty

RECEPT: Boloňská omáčka 3x jinak! Děti ji milují a vaření bude hračka

Simona Formánková 11.  2.  2022
Pro italskou kuchyni je boloňská omáčka typická a naprosto nepostradatelná. Základem jsou kvalitní mleté maso a zralá voňavá rajčata. Je libo lasagne, špagety nebo pizzu? Máme pro vás 3 recepty, díky kterým z jedné omáčky vykouzlíte pokaždé jiné jídlo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lasagne s hovězím masem

První moderní recept na tento italský pokrm vznikl v Neapoli. Vyrábí se střídáním vrstev těstovin, bešamelu a boloňské omáčky. Asi jako každé jídlo se i toto dočkalo mnoha variací a obměn. Velmi oblíbené jsou například zeleninové lasagne, ve kterých je těstovina nahrazena na plátky nakrájenou zeleninou – například cuketou nebo lilkem. 

Suroviny:

  • 1 cibule
  • sůl, pepř mletý
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks jarní cibulky
  • 100 ml červeného vína
  • 400 g mletého hovězího masa 
  • 60 g parmazánu
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 12 ks těstoviny lasagne
  • 400 g loupaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového pyré

Bešamel

  • 30 g másla
  • 500 ml polotučného mléka
  • sůl, mletý pepř
  • 3 lžíce hladké mouky
  • muškátový květ

Postup: 

Nasekanou cibuli a česnek zpěňte na oleji. Přidejte maso a promíchejte, přisypte strouhanou mrkev a celer a nakrájenou cibulku. Vmíchejte protlak a víno, nechte zredukovat. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a 25 minut duste.

Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a usmažte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Na dno zapékací misky naneste tenkou vrstvu bešamelu a na ni položte těstovinový plát. Vrstvěte maso, bešamel, těstovinu, maso, končete těstovinou a zbytkem bešamelu. Posypte parmazánem a při 200 °C pečte v troubě asi 40 minut dozlatova.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Časopis F.O.O.D., Video recept, Výživa a stravování, Vaření, Mall.tv, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, Cibule, Vina, Mrkev, Recept, Sůl, Celer, Těstoviny, Itálie, Pizza, Omáčka, Rajče, Pepř, Neapol, Hráč
Mohlo by vás zajímat
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Použitý kondom nebo ojetá pneumatika? Tyhle těhotenské fotky jsou kreativní až za hranu! Posuďte sami
Formánková Simona
Galerie
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Princ George nebo princezna Charlotte jako dospělí: Jak se promění tváře dětí z královských rodin za několik let?
Formánková Simona
Galerie
První těhotný muž světa porodil 3 děti. Nechtěl jsem zůstat lesbickou ženou, opačné pohlaví je pro mě přirozenější, říká
Formánková Simona
transgender
Nebezpečím porodnictví jsou sociální sítě, říká zkušená vrchní sestra z krnovské porodnice
Stöckbauerová Vanda
Maminka v porodnici
Intimněji už to nejde: Tyhle fotky zachycují první vteřiny dítěte na světě. Podívejte se na dechberoucí detaily
Víchová Tereza
Porod
Upečte si dokonale vláčný perník. S nastrouhanými jablky bude nepřekonatelný
redakce
Recepty
Užijte si koupání i v zimě. Tady jsou tipy na aquaparky a bazény, které vás nadchnou
Procházková Simona
Koupání