Maminka.czRecepty

RECEPT: Bramborové nočky s medvědím česnekem a smetanovou omáčkou

Simona Formánková 27.  3.  2022
Jsou chutné, snadné na přípravu, a navíc si je můžete dopřát v mnoha obměnách – takové jsou bramborové nočky! Zkuste je tentokrát se smetanovou omáčkou dochucené nezbytným pestem z medvědího česneku. Ten dá pokrmu charakteristickou chuť i vůni a vašemu tělu řadu příznivých účinků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Medvědí česnek si posledních pár let buduje pevné místo v české gastronomii. Na jaře se pro tento lesní česnek vydává do přírody čím dál více lidí. A není divu! Jde o bylinku, která je nejen velmi chutná, ale má také pozitivní účinky na lidský organismus. Nyní začíná jeho sezona, takže pokud jste tento zázrak přírody dosud neznali, zkuste mu dát šanci například v tomto receptu. 

Suroviny:

  • 300 g brambor uvařených ve slupce
  • 50 g másla
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 200 g medvědího česneku
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. V míse je smíchejte s moukou a vajíčkem, přidejte nasekanou petrželku a vypracujte hladké těsto. Z něj vytvořte válečky, nakrájejte je na stejně velké špalíčky a hned vařte ve vroucí vodě asi 5 minut. Pak je vyndejte na síto.

V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku, orestujte a vlijte studené mléko. Rozšlehejte na hladkou omáčku a vařte asi 10 minut. Část pesta vmíchejte do omáčky a dosolte. Na talíře vlijte omáčku, přidejte uvařené noky a pokapejte zbylým pestem. Ozdobte medvědím česnekem.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Vaření, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, příroda, jaro, Medvědí česnek, Účinky, Smetanová omáčka, Omáčka, Recept, Vůně, Česnek, Pokrm, Pesto