[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Historici se nemohou shodnout, zda k nám bramborový salát dorazil z Ruska, nebo z Vídně. Jisté je, že recepty se v rodinách předávají z generace na generaci a zejména Češi jsou schopni vést na toto téma vášnivé spory. S bramborovým salátem se většinou počítá i na nějaký ten den po Štědrém dnu, takže se zadělává rovnou do mísy. Jsou ale domácnosti, kde neváhají použít dětskou vaničku...
A jak se to s majonézou? Takový poctivý echt český bramborový salát spolkne celou "majolku", ba i dvě. Snad proto ho Vídeňáci půlí se zakysanou smetanou, Francouzi ho vlastenecky ladí do chuti dijonské hořčice a Bavoráci se obejdou úplně bez majonézy.
Inspirujte se krajovými recepty!
Suroviny:
2 ks cibule 1/2 ks celeru 4 ks mrkve 4 vejce natvrdo 2 ks petržele kari pepř mletý sterilovaný hrášek 1bílý jogurt, velký 1 majonéza 1 lžíce hořčice (není nutná) 4 ks nakládané okurky 3–4 kg vařených brambor ve slupce 2–3 jablka, kyselá a na kostičky
Postup:
300 g brambor vařených ve slupce špetka soli 1 okurka salátová špetka pepře mletého 1 lžíce kopru 1 zakysaná smetana 1 balení majonézy, malé
400 g cibule 1 kg brambor sůl 2 lžíce olivového oleje 120 ml octa kmín pepř drcený
800 g brambor (varný typ A) 1 svazek jarní cibulky 2 lžíce dijonské hořčice 2 lžíce octa 4 lžíce olivového oleje sůl pepř