Maminka.czRecepty

RECEPT: Bramborový salát podle Čechů, Rakušanů, Němců a Francouzů. Který je ten nej?

len 23.  12.  2022
Ať se rozhodnete pro kterýkoli recept, nejdůležitější ingrediencí jsou u bramborového salátu... Pozor, překvapení: brambory! Totiž varný typ A, tedy takzvané salátové brambory, které jsou pevné a lojovité. A jak je to s majonézou? Podle toho, v které zemi tuto lahůdku pojídáte...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Historici se nemohou shodnout, zda k nám bramborový salát dorazil z Ruska, nebo z Vídně. Jisté je, že recepty se v rodinách předávají z generace na generaci a zejména Češi jsou schopni vést na toto téma vášnivé spory. S bramborovým salátem se většinou počítá i na nějaký ten den po Štědrém dnu, takže se zadělává rovnou do mísy. Jsou ale domácnosti, kde neváhají použít dětskou vaničku...

A jak se to s majonézou? Takový poctivý echt český bramborový salát spolkne celou "majolku", ba i dvě. Snad proto ho Vídeňáci půlí se zakysanou smetanou, Francouzi ho vlastenecky ladí do chuti dijonské hořčice a Bavoráci se obejdou úplně bez majonézy.

Inspirujte se krajovými recepty!

VIDEO: Šéfkuchař Radek David vás naučí připravovat perfektní domácí majonézu

Vánoční bramborový salát

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

2 ks cibule
1/2 ks celeru
4 ks mrkve
4 vejce natvrdo
2 ks petržele
kari
pepř mletý
sterilovaný hrášek
1bílý jogurt, velký
1 majonéza
1 lžíce hořčice (není nutná)
4 ks nakládané okurky
3–4 kg vařených brambor ve slupce
2–3 jablka, kyselá a na kostičky

Postup:

  1. Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme, kořenovou zeleninu uvaříme v okyselené vodě do poloměkka.
  2. Vše nakrájíme na kostičky. Nadrobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme. Vše důkladně promícháme.
  3. Je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme ho citronovou šťávou (můžeme přidat i lák z okurek).

Rakouský bramborový salát

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

300 g brambor vařených ve slupce
špetka soli
1 okurka salátová
špetka pepře mletého
1 lžíce kopru
1 zakysaná smetana
1 balení majonézy, malé

Postup:

  1. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostky nebo plátky (dle zvyku).
  2. Okurku nakrájíme na tenká kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu, kterou vylijeme, a okurky osušíme v ubrousku a přidáme k bramborám.
  3. Přidáme majonézu a zakysanou smetanu, hustě posypeme koprem a dle chuti posolíme a popepříme. Necháme v lednici vychladit.


Bavorský bramborový salát

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

400 g cibule
1 kg brambor
sůl
2 lžíce olivového oleje
120 ml octa
kmín
pepř drcený


Postup:

  1. Ve slané vodě s kmínem uvaříme čisté brambory i se slupkou. Nepřevařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, ještě vlažné smícháme s cibulí nakrájenou na kousky.
  2. Osolíme, opepříme a prolijeme zředěným octem (místo vody na zředění octa můžeme použít vývar).
  3. Hotový salát ozdobíme nakládanými hříbky nebo petrželkou a dáme vychladit.

Francouzský bramborový salát

Klepněte pro větší obrázek
 

Suroviny:

800 g brambor (varný typ A)
1 svazek jarní cibulky
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce octa
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vroucí vodě (asi 20 minut). Scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. V misce rozmícháme ocet s hořčicí a dochutíme solí a pepřem. Metličkou zašleháme olivový olej.
  3. V míse promísíme brambory, jarní cibulku a zálivku. Necháme odležet v chladu a podáváme.
Témata: Recepty, Vánoce, Vaření, Naše tipy, šéfkuchař, Pepř, Ocet, Lžíce, Recept, Majonéza, Hořčice, Ingredience, Ruska, Štědrý den, Radek David, Bramborový salát, Cibule, Vídeň, Brambory