[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Dozlatova upečené, lahodným krémem zalité a ovocem ozdobené – takové jsou dukátové buchtičky s krémem. Recept našich babiček a oblíbené jídlo dětí. Na tom si zaručeně pochutnáte.
Suroviny:
Postup:
Droždí, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek. Mouku, zbylý cukr a mléko, sůl, citronovou kůru, žloutek a kvásek vypracujte na hladké měkké těsto. Pod utěrkou je nechte asi 45 minut kynout.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na 2 části a rozválejte na válečky asi 2 cm v průměru. Pokrájejte je přibližně po 2 cm, vytvarujte kuličky a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova, asi 30 minut. Po vytažení je ještě horké postříkejte tuzemákem.
Mezitím uvařte krém. Do kastrolu nalijte mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z něj zrníčka a vmíchejte je do mléka. Přidejte cukr, škrob a žloutky. Metličkou rozšlehejte a na velmi mírném plameni zahřívejte a neustále šlehejte až do zhoustnutí. Na talíře rozdělte buchtičky, zalijte krémem a ozdobte ovocem.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.